ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Захід знайшов привід не приймати Україну в НАТО і тримається за нього

    05 мая 2024 воскресенье
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Низка українських ЗМІ "зацікавила" зроблену президентом Зеленським у Парижі заяву, що українське керівництво має отримати чітку перспективу і явне підтвердження від європейських країн щодо готовності бачити Україну в Об'єднаній Європі.
    У 2008 році НАТО, фактично, піддалося на шантаж з боку Росії і відмовило Україні в ПДЧ, визнати це для самого Альянсу було не просто, тому з тих пір у відносинах з Україною вони сповідують формулу: "давайте реформуйтеся, а ми потім подивимося".
    В принципі, ідея виглядає досить раціональною, але всі ми так само прекрасно розуміємо, що приєднання більшості східноєвропейських членів НАТО до Альянсу було результатом принципового політичного рішення, а не якихось "глибоких реформ" або "надзвичайної обороноздатності". Ось яка обороноздатність у Чорногорії була на момент приєднання? А як з виконанням різноманітних умов у Північній Македонії? А що на момент приєднання було з демократією в Туреччині? Питання риторичні.
    Фактично, розмови про реформи в Україні - це зручний механізм не брати на себе конкретні зобов'язання, одночасно не визнаючи, що на позицію НАТО впливає у випадку України "третя сторона" - Росія.
    Ясно, що визнати публічно "ми не надаємо ПДЧ для України, тому що побоюємося конфлікту з Росією" - це було б занадто принизливо.
    У той же час, вибір, рішення і визначення конкретики все одно рано чи пізно відбудеться. І краще "рано", ніж" пізно", так як політика" відтягуємо максимально принципові рішення " вже мала конкретні наслідки - війну, захоплення частини української території і продовження агресії. І спроби якось цього запобігти "не провокуючи Росію" мають незмінно негативні результати.
    Так чому в цій ситуації повинна мовчати саме Україна? Росія вже десятиліття залякує своїх громадян "вступом України в НАТО", а саме НАТО робить вигляд, що дуже стурбоване політичним ладом сучасної України. Однак насправді Захід просто знайшов привід не приймати Україну в НАТО і тримається за нього.