ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Федір Ващук: Те, що відбувається в наших вузах, це не корупція, а примітивне хабарництво

    02 мая 2024 четверг
    39 переглядів

    Вчора в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося чергове засідання, на яке було винесено таку актуальну тему як „Корупція в освіті: чи „покаже” вона себе на вступних іспитах-2005?”. У роботі засідання взяли участь ректор Закарпатського державного університету Федір Ващук та оперуповноважений у особливо важливих справах УБОЗ УМВС України у Закарпатській області Віталій Цільо.

    Оперуповноважений у особливо важливих справах УБОЗ УМВС України у Закарпатській області Віталій ЦІЛЬО та ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК
    Оперуповноважений у особливо важливих справах УБОЗ УМВС України у Закарпатській області Віталій ЦІЛЬО та ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК

    На переконання ректора ЗДУ Федора Ващука, вживання терміну “корупція” по відношенню до вузів не зовсім коректне: не потрібно ліпити на викладачів ярлик “корупціонер”, позаяк вони не підпадають під категорію державних службовців: правильніше було б назвати протизаконні дії окремих представників викладацько-професорського складу “примітивним хабарництвом”. Для того ж, аби викорінити це явище у вузах, на думку Ф.Ващука, потрібно зробити кілька речей. Зокрема, на рівні держави необхідно піднімати відповідальність викладачів та керівників вузів, паралельно піднявши десь учетверо їм і заробітну плату.

    Окрім того, необхідно щось робити і з фінансуванням вузів. До прикладу, за словами Ф.Ващука, Закарпатський державний університет отримує від держави кошти «тільки на зарплату та дещо на комунальні послуги». Формування й поповнення бібліотечного фонду, комп’ютери та інші блага цивілізації — за рахунок плати за навчання студентів-платників, «велика кількість яких вступає до вузу лишень для того, аби отримати диплом». Однак і відрахувати таких студентів, які й є тим самим контингентом, котрий є «поживою» для нечесних викладачів ректор також не може, інакше — звідки ж узяти кошти на вищеперелічене вище?

    Водночас Ф.Ващук стверджує, що в очолюваному ним вузі проводиться активна робота по профілактиці хабарництва, для чого використовуються найрізноманітніші методи. І вони дають свої плоди: за останній час вуз звільнився від чотирьох подібних горе-викладачів, ще двоє — «на підході».

    Оперуповноважений у особливо важливих справах УБОЗ УМВС України у Закарпатській області Віталій Цільо, відповідаючи на запитання, заявив, що цьогоріч на Закарпатті не порушено жодної справи за хабарництво серед викладачів вищих навчальних закладів краю. І взагалі за час його роботи в УБОЗі тільки одного вузівського викладача було засуджено засудили на 4 роки.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору