ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді говорили про гендерну рівність. На виборах

    17 мая 2024 пятница
    32 переглядів

    В Ужгородському прее-клубі відбулися інформаційні семінари для редакторів і журналістів обласних і районних ЗМІ на тему "Збалансоване висвітлення засобами масової інформації участі жінок та чоловіків у процесах прийняття рішень та виборчих кампаніях". Вони пройшли за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні за участю тренерів зі Львова та Ужгорода.Цього разу із закарпатськими мас-медійниками працювали заступниця голови Західноукраїнського центру "Жіночі перспективи" Марта Чумало та представниця Жіночого консультативного центру Закарпаття Марина Буря. Вони навели ряд статистичних даних щодо питання рівності чоловіків і жінок у різних країнах, а також за допомогою учасників семінару експериментальне змоделювали ряд ситуацій, що засвідчили наявність чималої кількості стереотипів щодо тендеру. Як зазначила М. Чумало, порушення прав жінок в Україні мають систематичний і масовий характер, незважаючи на демократичні зміни в суспільстві за останні десять років. Через брак навчальних просвітницьких програм для представників ЗМІ становище жінок і проблеми тендерної рівності неадекватно висвітлюються в засобах масової інформації. Не набагато кращою є ситуація і з дотриманням прав чоловіків.

    Тренерки надали учасникам семінару інформацію щодо участі жінок у парламентах світу. Цікаво, що у країнах з найвищим показником представ-

    леності жінок у вищих законодавчих органах влади — від 30% до 45% — найнижчий у світі рівень корупції, повідомила М. Чумало. Як вона зазначила, за даними Економічної та Соціальної ради ООН, тільки тоді, коли в складі парламенту країни є більш як 20% жінок, законодавці серйозно починають розробляти законопроекти в інтересах дітей. Тоді ж, коли їхня частка наближається до 30%, з'являються закони і державні програми, котрі відповідають реалізації тендерної політики.

    Загалом у Європі середній показник представлення жінок у виборчих списках партій — 30%. Вважають поганим тоном, якщо та чи інша партія не забезпечує цього мінімуму. Крім цього, така партія змушена постійно сплачувати штрафи за тендерну дискримінацію, і в результаті вона неодмінно приречена на крах", — говорить Марта Чумало.

    Серед інших країн світу за рівнем представленосгі жінок у парламенті

    Україна посідає 152-е місце, її випереджають не тільки найрозвиненіші світові країни, а й сусідні Білорусь, Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія, Росія, Тур-кменістан, а також Мозамбік, В'єтнам, Уганда, Намібія, Антигуа і Барбуда, Нікарагуа, Гамбія, Гана, Джібуті тощо. Очолює список Швеція (де квоти вводять вже для захисту чоловіків-парламен-таріїв), другою країною є Руанда. Як виявилося, більшість чоловіків у цій державі зайняті багаторічною громадянською війною, тому влада зосереджена у жіночих руках.

    Наприкінці минулого року українські законодавці прийняли За-

    кон Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", що вперше визначив поняття тендерної рівності в Україні. Однак фахівці мають чимало зауважень до закону, який у багатьох випадках ризикує залишитися "беззубим у процесі захисту рівності прав людейі

    Реальне життя українських жінок та чоловіків ще далеке від ідеалів рівноправ'я. Найбільш відчутна тендерна нерівність у двох сферах — праці та зайнятості та в сфері політики. Жінки складають 53% населення країни, кількість жіночих організацій зростає, а кількість жінок в органах влади зменшується. У часи Радянського Союзу тільки одна жінка була міністром — Катерина Фурцева. А в Україні нині немає жодної... Ситуацію щодо представлення жінок у парламенті цьогорічні вибори не поліпшать — у прохідних частинах списків жінок надто мало.

    Ганнуся Тарканій.
    Школу громадського лобіювання започатковано на Закарпатті
    В Ужгороді під егідою ОБСЄ поговорили про гендерну рівність
    В Ужгороді презентували фільм про батьківські обов’язки жінок і чоловіків
    В Ужгороді обговорено актуальні проблеми жіночого бізнес-руху

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору