ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Валентина СЕМЕНЮК: Завдання одне — інвентаризувати держмайно...

    15 мая 2024 среда
    39 переглядів

    У понеділок на Закарпатті побувала голова Фонду держмайна України, член фракції соціалістів Валентина Семенюк. Вона провела прес-конференцію для представників ЗМІ. Саме на ній і розповіла про ціль свого приїзду у наш край. Зокрема, Валентина Петрівна сказала:

    - Я приїхала на Закарпаття з тим, аби виконати ту роботу, яку доручив мені Президент України – провести інвентаризацію майна державної власності. Дуже приємно, що в багатьох моментах є порозуміння з боку обласної адміністрації, регіонального відділення Фонду держмайна. Ми домовилися про те, що буде проведено інвентаризацію міжгосподарської власності. Це питання є досить проблемним, тому що багато об’єктів будувалося за рахунок коштів колгоспів, радгоспів та ін. Потрібно облікувати й об’єкти комунальної власності. Тут у нас також є спільна домовленість з ОДА. Наш Фонд розробив єдину методику інвентаризації майна. Ми тісно співпрацюємо з міськими та районними адміністраціями у цьому плані. Бо сьогодні, не маючи чіткої картини майнових відносин, фіксації власності майна територіальних громад, фактично рухатися вперед неможливо. Бо при формуванні бюджету не видно чітких розрахунків щодо бюджетного фінансування по області і, відповідно, по районах Закарпаття. Ми домовилися з ОДА на рівні регіонального Фонду держмайна створити робочу групу, яка проводитиме інвентаризацію. Дані будуть занесені у комп’ютерну систему, що дасть можливість бачити, яка ситуація на території, і як формувати, беручи її до уваги, бюджет у наступних періодах.

    Крім того, до нас звернулася центральна профспілка, аби провести інвентаризацію й профспілкової власності. Бо міняються її лідери, а майнові відносини ніде не фіксуються. Треба облікувати об’єкти цієї галузі з тим, щоби при зміні керівників від профспілки бачити по території, яка власність є в наявності. Це фіксуватиме і центральний Фонд майна, і регіональний. Треба поєднувати роботу Фонду держмайна України і консолідуватися з Президентом та Верховною Радою. Адже, фактично, ми є тим органом, який несе відповідальність перед усім народом за те майно, яке сьогодні є в нашій державі, та за те, як воно використовується.

    Звичайно, дуже прикро, що інвентаризація іде дуже повільними темпами. Вони повинні бути пришвидшені. Адже є ще маса питань, і досить проблемних, які потрібно вирішити. Це, зокрема, стосується військового майна. Нині ця галузь не завжди може утримувати, до прикладу, той же Будинок офіцерів, через що він руйнується. Тому треба негайно вирішувати, кому його передати: у комунальну власність міста чи області, або приєднати до інших галузевих об’єктів. Лише тоді його можна буде відремонтувати, домогтися того, аби Будинок офіцерів ожив, отримав друге дихання. Цю роботу на рівні вашої області ми проведемо спільно з ОДА.

    На Закарпатті я зустрілася з керівниками підприємств державної власності. Майже 80 відсотків з них, як з’ясувалося, не мають контрактів на роботу. Тому про держмайно ніхто не дбав, не ніс ніякої відповідальності за нього. Думаю, що цю ситуацію буде виправлено. І в цьому допоможе знову ж таки ОДА. Сподіваюся, що це об’єднання в роботі нам дасть можливість сьогодні побачити розвиток території, її майбутнє. І якщо вважатимемо, що зі сфери управління потрібно буде передати якийсь об’єкт Центрального Фонду на рівень області, ми це вирішимо. Будемо робити все, аби якнайкраще виконати завдання Президента: створити робочі місця, дати людям роботу і гідну оплату за неї, щоб населення України трудилося тут, виховувало дітей самотужки, а не залишало їх на бабусь та дідусів у пошуках заробітчанського хліба за межами держави. Адже нині на це приречені 7 мільйонів громадян України. А це – неправильно. Тому такий стан речей слід якнайшвидше міняти. І в цьому – наша ціль і мета.

    Валентина Семенюк зізналася, що на Україні майна у державній власності дуже мало. Все приватизоване і „ «прихватизоване». На запитання, що робитиме влада, якщо все розпродасть, відповіла, що якраз до цих крайнощів їй не можна дати опуститися. Адже так інші країни не поступають. Треба брати приклад з мудрих людей. Адже Катерина І свого часу вводила казенні (державні) підприємства, які й наповнювали казну (державну скарбницю). Крім того, є й приклади європейського принципу господарювання, які передбачають різні форми власності. При цьому всі країни збільшують частку суспільного, тобто державного, майна. Отже, й Україні слід чинити так само.

    Щодо приватизації на Закарпатті, то за оперативними даними регіонального відділення Фонду державного майна України, тут приватизовано 386 об’єктів державної власності та 2132 – комунальної. Приватними стали такі відомі підприємства, як Мукачівська експериментальна лижна фабрика, Ужгородська швейна фабрика, Виноградівське швейне об’єднання «Гроно». Надалі призначені до приватизації об’єкти виставлятимуть на аукціон. Присутні на прес-конференції голова ОДА Олег Гаваші, голова депутатської комісії обласної ради з питань управління майном та приватизації Володимир Гісем і начальник регіонального відділення Фонду держмайна Закарпатської області Василь Андрусь наголошували на тому, що вся інформація про це публікуватиметься в «Новинах Закарпаття». Тому, за їх словами, нема підстав для хвилювань, бо приватизація пройде прозоро. Люди знатимуть, хто і за скільки придбав той чи інший об’єкт.



    Надія МАЇК.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я приїхала на Закарпаття з тим, аби виконати ту роботу, яку доручив мені Президент України – провести інвентаризацію майна державної власності.
    Невжеж наш Президент такий сліпий і небачить ,що ми Закарпатці і без соціалістів і своїми силами зможемо справитись з такою інвентаризацією.Нам Маскальських фляндр не треба