ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про закарпатського опришка Миколу Шугая

    13 мая 2024 понедельник
    31 переглядів

    Книжка "Шугаї" - перша з десятитомного проекту, присвяченого Карпатській Верховині, і найповніше на сьогодні документальне дослідження феномену опришківства та його головної постаті - легендарного Миколи Шугая. Про опришка Миколу Шугая на Закарпатті згадують досі. Перебуваючи на нелегальному становищі у 1920-1921 роках, коли Закарпаття було частиною Чехословаччини, Шугай став першим, хто кинув виклик новій владі. Найбільше шанують пам'ять Шугая у його рідному селі - Колочаві. 72-річний верховинець Юрій Маркович пригадує - Шугай захищав бідних і пригноблених. І хоча за офіційною версією він лише розбійник, для земляків Шугай - народний герой.

    Юрій Маркович:

    - Я ще молодий був у той час. Я не дуже пам"ятаю, коли він тоді творив свої діла. Він не був злодій. Його лиш так називали, бо ходив по горам, по полонинам, А так - він нічого поганого не зробив для Колочави.

    Микола Шугай - центральна постать цілого тому досліджень про опришківський рух. Тут - архівні протоколи чехословацької жандармерії, народні перекази, уривки з художніх творів і газетних публікацій. Автор видання - відомий в Україні економіст Станіслав Аржевітін. Сам виходець із верховинської Колочави, тему опришківського руху вважає чи не найдискусійнішою в українській історії. Преконаний, нині час шукати історичну об'єктивність. І видавати якісно нові українські книжки.

    Станіслав Аржевітін, автор книги:

    - Та давня історія написана дуже слабо, ближня - в перекрученому варіанті. Я думав, чому так, ходив від хати і до хати, і бачу, що в кожній з них справжній архів. Думаю, час зупинити дискусію, яка мова має бути, яка культура більша. Мені здається, тільки тоді, коли народжуватимуться українські книжки, історія сама все поставить крапки в цій дискусії.

    Книга "Шугаї" вийшла обмеженим тиражем - лише 3 тисячі примірників. Усі вони потраплять до шкіл, бібліотек та державних установ. Попри це, на думку науковців, історичні хроніки українських опришків зацікавлять усіх, хто хоче знати історію без купюр.

    Наступний проект стосуватиметься українського козацтва, обіцяє Станіслав Аржевітін. Першими хроніки гетьманату матимуть змогу прочитати українські школярі.

    Антоніна Дерев'янко, Кирило Шапар, 5 канал.
    Шугай повертається в Карпати
    Закарпатська ОДТРК та Чеське телебачення зніматимуть спільний фільм

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Мои родственники, ровесники Сугая (Шугая) его героем не считали. Правда, и бандитом не считали. Не похоже чтобы у пана Станислава родители были коренные жители Колочавы.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Интересно написано. 'Кинув виклик' - какой вызов? Или по умолчанию должно пониматься, что он начал борьбу за 'воссоединение' с Украиной или Галичиной? Или что тогда было под Польшей в те годы? Люди свободно проголосовали за вхождение в состав Чехословакии и 'опришок' начал борьбу за что-то или 'кинув виклик' кому-то...И тогда часть проголосовала за присоединение к Галичине ака Украине , но их оказалось меньше двух процентов вместе с переселенцами.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Боже, боже, ти нещасна людина, камуфляжник, просто придурка кусок

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аноним, ты настоящий мужик - посмотрел в глаза и сказал, как отрезал. Уважаю *распальцовка*. Вы по заслугам находитесь наверху моего списка уважаемых людей и мне очень важно Ваше мнение. Эх, сейчас возьму свою чезету и застрелюсь с горя:(

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Насправді доля Николи Сюгая, трансформованого в легендарного Миколу Шугая, видається дуже цікавою. Під час І світової він втік з війська. За дезертиром полювали угорські гонведи. Під час облави він когось з них застрелив. Але згодом «простилися» йому гріхи, бо влада у краї змінилася. Прийшли румуни, а за ними – чехи. Никола одружився, жив, як усі люди. Хіба що голод настав. Бо ще за Австро-Угорщини чоловіки з гір йшли на заробітки на угорську рівнину. А після війни цей шлях перетнув кордон. Ситуація була жахливою, за голодом йшов тиф; чехи не могли дати тій біді ради. Ось тоді Никола пішов і вкрав у пастухів на полонині сир. Чехам про це донесли і Николу заарештували. Але з ув’язнення він втік. І з того часу переховувався в лісах в рідній околиці. Жив з того, що принесли йому з села, але більше з того, що пограбував подорожуючих на ярмарок.
    Так що приєднання Чехословаччини тут ні до чого. Никола не мав політичних чи соціальних інтересів. Він просто виявився першим, хто сказав новій владі, що він мав її на увазі.
    Читайте Аржевітіна і знатимете більше!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    (Olbracht) Іван (спр . імя Каміл Земан Zeman) (1882-1952), чеський письменник. А що з цього приводу писав він? В 1933році вийшов друком роман "Микола Шугай, розбійник". І вде давно перекладений з чеської.