ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді обікрадено лауреата Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка (Оновлено)

    10 мая 2024 пятница
    44 переглядів

    Не щастить останнім часом власникам картин класиків закарпатського живопису. Вельми вже велику увагу до безсмертних полотен проявляють злодії!
    Найбільш резонансним "картинним" злочином на Закарпатті за останні роки вважається пограбування оселі вдови Адальберта Ерделі в Ужгороді, під час якого загинула сама старенька жінка. Злодії викрали тоді кілька десятків дорогоцінних полотен. Злочин цей не розкрито й досі, хоча більшість вкрадених полотен, за неофіційною інформацією, знайдено.Далі було скоєно ще кілька аналогічних злочинів. Зокрема, злодії викрали колекцію картин з оселі відомого в недалекому минулому заступника голови ОДА пана Р. Понад півтора десятка полотен живопису винесли з хати керівника одного з районів краю пана Ш.. Цікаво, що сам сановний господар на той час спав у будинку, але нічого не почув...

    І ось — ще більш зухвалі злочини. Тиждень тому невідомі зловмисники поцупили полотно "Весна в Карпатах" пензля Золтана Шолтеса просто з третього поверху адмінбудівлі Закарпатської облдержадміністрації, де знаходиться кабінет самого губернатора! Зранку прибиральниця поверху знайшла в туалеті лише рамку від картини, оціненої у 7000 гривень. За іншою інформацією, ринкова вартість "Весни в Карпатах" сьогодні сягає 4000 доларів.

    До слова, загадковий злодій хе тільки знайшов час, аби зняти доволі велике, розміром 90 на 100 см. полотно зі стіни на поверсі, де завжди людно, але й щоб... повитягати з рамки близько чотирьох десятків цвяшків, якими кріпилося до рамки полотно роботи 1972 року. А як винести крадене повз цілодобову охорону?! Хочеш не хочеш, але напрошується версія про "свого" злодія, який прекрасно знає ситуацію на місці скоєння злочину і шляхи відходу... Зрештою, усі крапки над "і" у цій історії мають розставити слідство та суд. Порушено кримінальну справу.

    Не встигли оперативники та слідчі взятися, як слід, за розкриття загадкового злочину в ОДА, як надійшло не менш тривожне повідомлення — обкрадено майстерню заслуженого художника України, лауреата Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка Юрія Герца!

    У четвер, 27 липня, непрохані гості навідалися в майстерню 75-річного художника, котра знаходиться на вул.Лермонтова в Ужгороді. Там весь шостий поверх будинку ще з радянських часів відведено лід творчі майстерні відомих майстрів пензля. Загалом майстерень - близько двох десятків. Усі вони мають окремі входи.

    Як розповів в.о. начальника карного розшуку Ужгородського міськвідділу УМВС капітан міліції Володимир Кувик, злодії викрали близько 20 каталожних полотен Юрія Герца. Загальна вартість цих найкращих творів відомого художника — близько 200 тисяч гривень.

    Сам художник повідомив, що у майстерню навідався о 9-ій ранку. Захисна решітка перед вхідними дверима була зламана, як і замки на ще двох дверях. Картини взяли в основному ті, що висіли на стіні. Це відомі роботи майстра: "Карпатська осінь", "Карпатська рапсодія", "Верховина", "Народження", "Свято храму на Верховині", "Невицький замок", "Карпатський мотив" тощо. Юрій Герц каже, що це його кращі роботи за останні 20 років, які неодноразово експонувалися на різних виставках:

    — "Хто міг їх украсти я не знаю, але не так давно приходили до мене якісь невідомі люди, представлялися, що Із київського музею: мовляв, ми б хотіли придбати ваші роботи. Обіцяли ще приїхати, але більше я їх не бачив. Прізвищ теж не знаю, не буду ж визві-дувати у всіх, хто до мене приходить..."

    Слідчо-оперативна група задокументувала залишені зловмисниками сліди злочину, проте сусіди не чули нічого підозрілого. Сам Юрій Герц каже, що сусід знизу розповів йому, що не слав десь до четвертої ночі, але ніякого шуму не чув. Схоже, крадіжка сталася уже вдосвіта.

    До слова, кілька років тому у цьому ж будинку обікрали майстерню іншого відомого художника — Володимира Микити. Тих злодюг міліція знайшла. Користуючись нагодою, капітан Кувик «вертається і до самих художників, і до громадян, в оселях яких зберігаються цінні твори мистецтва: не легковажте, потурбуйтеся заздалегідь про надійне зберігання своїх культурних цінностей! Халатна безпечність дуже часто закінчується скоєнням злочину: злодюги геть знахабніли!..

    Володимир Павлюх, "Відомості міліції".
    Ужгород: Понад два десятка картин викрадено із творчої майстерні відомого закарпатського художника Юрія Герца

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Бо в цьому мають руки самі ті хто глядає