ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Більшість резонансних злочинів у сфері економіки Закарпатті здійснюється представниками великих регіонів через місцеві підставні фірми

    19 мая 2024 воскресенье
    30 переглядів

    Протидіяти злочинності у сфері оподаткування та мобілізувати кошти до бюджетів з „тіньового” сектору економіки – завдання над виконанням якого постійно працюють працівники податкової міліції. Враховуючи те, що злочинні схеми все більше набувають міжрегіонального характеру з використанням “прогалин” у податковому законодавстві, правоохоронці все більше покладаються на комплексне оперативно-економічне відпрацювання інформації про системно організовані злочинні дії. Про проблеми у протистоянні податковій злочинності розмова з першим заступником голови – начальником податкової міліції ДПА у Закарпатській області Юрієм МАЛЬЦЕВИМ.

    - Юрію Володимировичу, злочинність у сфері економіки все більше набуває міжрегіонального характеру...

    - Так, переважна більшісь резонансних злочинів у сфері економіки у нашому краї здійснюється представниками великих регіонів через підставні фірми, зареєстровані на Закарпатті. Найчастіше фігурують підприємці Києва, Донецька, Львова. На Закарпатті, до речі, не має такої кількості підприємств, в яких оборот становить декілька десятків мільйонів гривень, а, значить, поле для мільйонних зловживань звужено. У цьому році виявлено всього 4 злочини за ухилення від сплати податків із сумою збитків понад 1 мільйон гривень.

    — Якщо говорити про тенденції таких злочинів...

    - Важких злочинів останнім часом стає менше, оскільки платники податків усвідомлюють, що відкрито красти у держави у великих розмірах надто небезпечно. Тому намагаються активно використовувати “прогалини” в податковому законодавстві, використовуючи так звані “легальні” схеми для мінімізації податків. Мета таких дій - податкове навантаження зробити малим, не зважаючи на багатомільйонні обороти фірм. Це стосується перш за все підприємств сфери торгівлі, зокрема паливно-мастильними матеріалами, алкогольними та тютюновими виробами. Є спроби зловживання під час експортно-імпортних операцій, коли підприємці намагаються незаконно відшкодувати ПДВ. Найбільш ймовірні зловживання з використанням податку на додану вартість у лісопереробній промисловості. 33 відсотки з заявлених сум до відшкодування займають підприємства саме цієї галузі. Як уже повідомлялося у ЗМІ, протягом серпня поточного року працівники податкової інспекції в Ужгороді провели перевірку правомірності заявленого до відшкодування податку на додану вартість одним із приватних підприємств, що перебуває на податковому обліку в податковій інспекції обласного центру з грудня 1999 року і зареєстроване як платник ПДВ. Підприємство заявило до відшкодування податку на додану вартість за травень 2006 року понад 5 мільйонів гривень. Однак ми встановили, що воно в попередні періоди подавало податкові декларації з ПДВ, які свідчили про відсутність оподатковуваних поставок протягом 12 послідовних податкових місяців. До того ж обсяги поставок та придбання у підприємства за квітень і травень 2006 року також відсутні. За результатами перевірки підприємству відмовлено у відшкодуванні ПДВ на суму 5,2 мільйона гривень. Взагалі протягом 8 місяців за участі працівників податкової міліції попереджено 78 фактів необгрунтованої заяви на відшкодування ПДВ з бюджету на суму 13,9 мільйонів гривень. Працівниками відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПА у Закарпатській області відслідковано 51 фінансову операцію, які мають сумнівний характер на суму понад 80 мільйонів гривень.

    - Скільки кримінальних справ з початку року слідчим відділом передано до суду?

    - Тридцять вісім, половина з яких належить до важких.

    - Чи могли б назвати найбільш зухвалі.

    - Наприклад, мешканець Львівської області Володимира Б., не будучи службовою особою малого приватного підприємства “В...т”, що зареєстроване у Мукачівському районі і займається оптовою торгівлею лісоматеріалів, у 2003 році підробив рукописний текст і підписи на накладних та податкових накладних його директора і надав їх різним суб’єктам підприємницької діяльності.

    У наступному році Володимир Б. повторив за такою схемою “операцію” з іншим приватним підприємством, але зареєстрованим вже в Ужгороді. Від імені директора ПП Рената К. підроблений текст та підпис поставив на банківських документах – чеках і платіжних дорученнях приватного підприємства, які в подальшому подав у Львівську філію банку, а також на 15 податкових накладних на суму понад 130 тисяч гривень, які надав одному з товариств з обмеженою відповідальністю, внаслідок чого останнє отримало право на відшкодування ПДВ з Державного бюджету;

    Як встановили працівники податкової міліції, і у наступні роки Володимир Б. “активно працював”. Не маючи відношення до службових осіб приватного торгово-посередницького підприємства “Е...”, що знаходиться у Чернівцях, використав фальшивки від імені його директора Василя З. за попереднім “призначенням”. Але, як говорять, скільки ниточці не витися…

    - Яка перспектива, що ця та аналогічні їй справи будуть доведені до логічного завершення і винні будуть покарані?

    - Скажу лише те, що нами зібрана достатня доказова база вини цього та інших ділків від бізнесу. Однак лише суд враховує серйозність доказів та міру покарання. Правда, існує небезпека в іншому: суд визнає порушення і відповідні санкції за нього, в але на той час на рахунку підприємства-порушника залишаються нулі. Тому відшкодовувати державі вже нічим.

    - Підпільні цехи – явище досить поширене...

    - Ми припинили діяльність 16 підпільних цехів, серед яких сім по розливу фальсифікованої алкогольної продукції. Що стосується останнього, то тут не тільки боротьба за економічні інтереси держави, але й за здоров’я людей. Про діяльність таких цехів ми нерідко отримуємо інформацію від громадян, які стали жертвами отруєння неякісним алкогольним сурогатом. Незважаючи на те, що за виробництво і збут алкогольних напоїв передбачена відповідальність від 5 до 10 років позбавлення волі, роботи щодо виявлення таких злочинів досить багато.

    - Наскільки тісно співпрацює у протистоянні економічній злочинності податкова міліція з іншими правоохоронними службами?

    — У рамках операції “Контрабанді – стоп” ми проводимо спільні заходи з митниками, працівниками органів внутрішніх справ, Служби безпеки України. Недавно з працівниками митниці на території митного поста “Ужгород” ми оглянули вантажний автомобіль із Рівненської області., який перевозив катанку мідну з рафінованої міді. Задекларована митна вартість вантажу вагою понад 20 тисяч кілограм становила 723,7 тисячі гривень. Згідно з наданими документами, відправником вантажу було одне з товариств з обмеженою відповідальністю, а одержувач – фірма із Словаччини. Підставою для затримання стала відсутність документів, які б свідчили про походження, хімічний склад задекларованого вантажу, а також його маркування та дату виготовлення. До того ж, в діях посадових осіб ТОВ вбачається замах на незаконне відшкодування ПДВ з Державного бюджету.

    - Боротьба зі злочинами в економічній сфері – надзвичайно важка справа. Наскільки кадрово готова податкова міліція до виконання завдань?

    - Сьогодні немало робиться, щоб підвищити ефективність роботи підрозділів податкової міліції. З цією метою відбуваються структурні та організаційні зміни у діяльності податкової міліції. Так у серпні нинішнього року створено Тячівський міжрайонний відділ податкової міліції. До того тільки один - Ужгородський обслуговував всю область. Разом з тим реорганізації та скорочення податкової міліції, що проводилися останніми роками, певною мірою негативно вплинули на оперативно-розшуково роботу, послабили взаємозв’язок з органами контрольно-перевірочної роботи. Двадцять відсотків особового складу – це співробітники, у яких стаж роботи менше одного року. Розкриття податкових злочинів – специфічна сфера діяльності, де потрібен серйозний досвід, економічні знання і т.п.

    Інтерв’ю взяв Іван Лукаш, ДПА в Закарпатській області
    Тячів. Керівники держпідприємства "заникали" 217 тисяч гривень податку на прибуток на суму
    В Ужгороді закрито цех горілчаного фальсифікату
    У Мукачеві припинена діяльність "конвертаційного" підприємця
    У багатьох випадках громадяни самі виводять антикорупціонерів на слід порушників у податкових погонах

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору