ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті працюють 8 волонтерів з американського "Корпусу Миру"

    08 мая 2024 среда
    48 переглядів

    25-річна Джесіка Воллмейер, волонтер з американського "Корпусу Миру", вже два роки в Україні. У травні 2008 року вона поїде додому. Зараз працює у школі №5 у закарпатському місті Берегово, де чотири рази на тиждень викладає країнознавство англомовних країн для старшокласників та веде позакласну групу "Еnglish сlub", де учні можуть застосувати свої знання на практиці.

    "Наша організація відправляє у 70 країн світу своїх добровольців, — каже Джесіка. — Вона фінансується з державного бюджету і має три основні аспекти діяльності: допомога у розвитку бізнесових проектів, англомовні освітні програми та молодіжний розвиток".

    Американський волонтер працює у Берегові саме із молоддю, пише "Старий Замок "Паланок". Планує розпочати освітній проект - читати лекції із запобігання ВІЛ-СНІД та наркотичної залежності. Каже, що хоча на Берегівщині таких проблем нібито не існує, але молодь має бути ознайомлена із загрозами власному здоров'ю.

    "Головна моя мета - вчасно поінформувати про небезпеку, бо про ці речі потрібно повсякчас говорити, — вважає Джесіка. —- Адже хто попереджений, той озброєний".

    Молода американка народилася у штаті Мічіган, навчалася політології в університеті Андерсона. Багато подорожувала і вирішила після закінчення навчання поїхати в якусь невідому їй країну, аби допомагати людям. Тому і подала документ до "Корпусу миру", а позитивної відповіді чекала аж три місяці. Каже, що про Україну багато чула, адже вивчала історію Східної Європи. Ось тільки батьки дуже переживали, адже це так далеко від Америки.

    Спочатку волонтери три місяці жили на базі під Києвом, де вивчали основи української мови, знайомилися із нашими звичаями, культурою, проводилися навіть тренінг» з їх особистої безпеки. "Під час цього випробувального терміну я здійснювала перший свій проект - допомагала по господарству одній літній жінці", - розповідає з усмішкою Джесіка.

    Перші українські слова, що вивчила, були найнеобхіднішими у повсякденному житті: "будь ласка", "маршрутка", "пошта" та "мегезін" (тобто магазин на англійський манер). У Берегові їй дуже подобається, каже, що тут змішано багато різних культуру це вже цікаве середовище для дослідження. "А ще вражає в українцях відкритість та бажання допомогти", — каже американка.

    Ось тільки на початку шокувало її, що люди не звикли ставати у чергу, коли чекають "маршрутку", або у магазині. Виявляється, в Америці також бувають черги, але там всі дотримуються встановлених правил поведінки: жоден не буде пхатися поперед інших.

    "Утім, це все дрібниці, — каже Джеєіка. — У кожному суспільстві існують певні проблеми. В Україні вони свої, в Америці інші. Мета ж "Корпусу миру" — не в тому, аби змінювати світ, а приносити нові ідеї, навчати людей, аби вони не боялись власноруч змінювати своє життя на краще".



    — Якщо в Америці не все так ідеально, то навіщо витрачати державні гроші на допомогу іншим країнам?



    — Наша організація також має за мету зміцнювати контакти між народами. Я хочу розповісти молоді про американську культуру, аби вони побачили, Ідо Америка - це не тільки реп, жуйка, та кока-кола. Я також вивчаю вашу культуру і, повернувшись додому, зможу багатьом розповісти про Україну. Можливо, десь і лекцію прочитаю...



    Зараз Джесіка пише рідним та друзям листи і відправляє електронною поштою. Один з них навіть надрукували у газеті. Каже, що у редакцію почали звертатися люди, які прочитали розповідь про Україну і дякують за цікаве відкриття. "Отже, я вже зробила рекламу для вашої країни", — посміхається американка.

    Планів у неї багато. Хоче, наприклад, допомогти створити у школі учнівську раду, аби старші школярі не боялися бути лідерами і пізніше самі брали активну участь в освітньому процесі та пропонували сміливі ідеї. Пропагуватиме здоровий спосіб життя та навчатиме основам ведення бізнесу. Врлонтерка сподівається, що до участі у таких освітніх програмах долучаться і державні установи, і представники громадських організацій. А наступного року влітку хоче організувати табір для підлітків.

    Зараз винаймає кімнату в однієї з берегівських родин, вже знає, що таке "кремзлики". На День учителя учні подарували Джесіці букет квітів з написом "Найкращому вчителю у світі". В Україні Працює 300 волонтерів з "Корпусу миру", в тому числі на Закарпатті - восьмеро.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору