ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Про Національний природний парк "Зачарований край"

    13 мая 2024 понедельник
    56 переглядів

    У кінці січня ц.р. Загатянський, Яблунівський, Станівський, Бабичівський, Зубівський, В.Коропецький, Завидівський, Доробратівський, Негрівський, Арданівський, Брідський, Кам’янський сільські голови написали листа очільнику Закарпатської обласної ради Михайлу Кічковському.

    В ньому йдеться про те, що у 2002 році рішенням Закарпатської обласної ради в Загатянському держлісгоспі створено регіональний ландшафтний парк “Зачарований край” площею 6100 га. Обласна рада прийняла рішення про створення на цій території національного природного парку. Рішення приймалось, зазначається в листі, авторитарно, без врахування думки всіх місцевих громад, що прилягають до лісів державного підприємства “Загатянське лісове господарство”, площа якого 14,2 тис.га. Унаслідок створення НПП на вище вказаній площі, територія держлісгоспу зменшиться вдвічі, і закономірно постане питання щодо ліквідації підприємства.

    З територією ДП ”Загатянське ЛГ”, наголошується у зверненні сільських голів, тісно пов’язана життєдіяльність громадян, установ та закладів наших громад, а саме: Бабичівської, Станівської, Яблунівської, Верхньокоропецької, Зубівської, Завидівської – Мукачівського району, Загатянської, Брідської, Негрівської, Доробратівської, Арданівської, Кам’янської, Сілецької та Іршавської міської рад Іршавського району.

    Ми, підкреслюють сільські голови, уболіваючи за долю лісових насаджень, з метою збереження їх для наступних поколінь та цінуючи роботу вище згаданого підприємства, на зборах обговорили дане питання і просимо створити національний природний парк на всій території ДП “Загатянське лісове господарство”.

    Голова облради доручив відповідному управлінню вивчити дане питання і прийняти виважене рішення.

    Днями на його адресу надійшов лист – відповідь від начальника обласного управління лісового господарства Валерія Мурги: “Закарпатське обласне управління розглянуло звернення голів сільських рад Іршавського та Мукачівського районів щодо створення НПП “ Зачарований край” на території ДП “Загатянське ЛГ” і інформує, що дане питання повинно бути вирішено на підставі наукового обгрунтування та відповідних рішень сільських, районних та обласної ради.”

    З ініціативи Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, яке очолює Андрій Погорєлов, йдеться далі, у присутності голови Іршавської райради Петра Станка, заступника голови Іршавської РДА Пинзеника М.Ф., директора ДП “Загатянське ЛГ” Климовича Я.С., заступника начальника облуправління лісового господарства Івана Печера, спеціалістів управління, депутатів та голів комісії Іршавської райради, 11 квітня 2007 р. відбулося широке обговорення цієї проблеми. У результаті, за взаємною згодою, прийнято рішення продовжити роботу по оформленню матеріалів щодо створення НПП “Зачарований край” на території Іршавського району площею 6101 га, а порушені у зверненні питання обговорити на рівні Іршавської та Мукачівської районних рад і адміністрацій із залученням громад, узгоджені пропозиції винести на розгляд керівництва облдержадміністрації та облрад.

    Прес–служба Закарпатської обласної ради
    До 2010 року 23 відсотка території Закарпаття буде під природо-заповідною охороною
    «Зачарований край» став заповідником
    Закарпаття. Перспективи створення природного національного парку "Зачарований край"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору