ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Надія ФЕРЕНЦ: Петро Скунць боявся квітня, бо у квітні померли його батьки

    23 мая 2024 четверг
    56 переглядів

    «В одному зі своїх віршів Петро Скунць сказав, що дуже боїться весни, оркестрів і попів. І, здається, що це було якесь передчуття. Він боявся квітня, тому що у квітні відійшов його батько, у квітні померла його мати, і в останній день квітня помер він», — розповіла сьогодні, 3 травня, у коментарі ЗІКу доцент кафедри української літератури УжНУ Надія Ференц.«Відомий закарпатський письменник Іван Чендей назвав Скунця першим професійним поетом краю. «Ми на Закарпатті мали поетів, але не було поезії. Скунць приніс у літературу справжню поезію», — говорив Чендей, зазначила літературознавець.

    «Кажуть, Скунць писав легко, — згадує пані Ференц. – Проте, він сам зізнавався, що писав дуже важко і дуже чорно працював над кожним словом».

    Як зазначила Надія Ференц, смерть Петра Скунця «це непоправна втрата, і ми її ще не усвідомили. Ми втратили не тільки поета, ми втратили громадянина, громадського діяча і людину, яка відзначалася особливою чесністю в літературі. Ми не можемо змиритися з тим, що Петра Скунця нема. Бо це є совість української літератури, це є її золоте зерно. Ті, хто говорить про досягнення української літератури, а зокрема поезії, ніколи не обходять імені Петра Скунця».

    Найближчим часом має вийти тритомник Петра Скунця. Він уже профінансований Закарпатською ОДА.

    ***

    Як уже повідомляв "UA-Reporter.com", 30 квітня Закарпаття втратило видатного українського поета, лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, члена Національних творчих спілок письменників і журналістів України Петра Скунця. 2 травня його поховали.
    ПАМ’ЯТІ ПЕТРА СКУНЦЯ
    Сьогодні на Закарпатті поховали лауреата Шевченківської премії поета Петра Скунця
    В УЖГОРОДІ ПОМЕР ЛАУРЕАТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ПЕТРО СКУНЦЬ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору