ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Міліція продовжує декриміналізовувати земельні відносини

    02 мая 2024 четверг
    40 переглядів

    Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю MBС України постійно реалізуються заходи щодо протидії порушенням вимог земельного законодавства, документування протиправної діяльності службовців, причетних до незаконних оборудок із землею.У січні-березні 2008 року було здійснено відпрацювання територій Автономної Республіки Крим, Києва та Київської області з питань дотримання законодавства у сфері земельних відносин.



    Вжиті з початку 2007 року заходи щодо попередження та викриття зловживань у сфері земельних відносин дозволили виявити 574 злочини, пов'язані з незаконними операціями із землею та її використанням, загальна сума збитків за якими складає понад 257 млн. гри. Серед інших осіб до кримінальної відповідальності притягається 343 посадовці, у тому числі 144 представники органів влади і місцевого самоврядування та 97 керівників підприємств.



    Найбільше злочинів у сфері земельних відносин викрито в Автономній Республіці Крим (43), Дніпропетровській (31), Запорізькій (34), Київській (22), Луганській (45), Львівській (31), Одеській (29) та Києві (36).



    Встановлено, що предметом протиправних зазіхань за виявленими злочинами є понад 7,3 тисячі га земель, у тому числі 4,2 тисячі га -



    сільськогосподарського призначення, 92 га - оздоровчого, рекреаційного, природоохоронного та історико-культурного призначення, 1219 га - пов'язаних із самовільним захопленням.



    Активізовано роботу з викриття фактів хабарництва та корупції з боку державних службовців, уповноважених здійснювати розпорядчі функції в операціях із землею.



    У структурі викритих злочинів 332 (або 70%) вчинено у сфері службової діяльності, у тому числі 73 - пов'язаних з хабарництвом.



    Серед найбільш характерних схем скоєння злочинів у сфері земельних відносин останнім часом можна виділити наступні:



    - посадові зловживання при виділенні земельних ділянок та хабарництво.



    У м. Києві викрито одного з керівників відділу контролю за благоустроєм Подільської РДА, який отримав 5 тисяч доларів хабара від суб'єкта підприємницької діяльності за надання дозволу на право оренди земельної ділянки під розміщення малої архітектурної форми. Наразі проводиться документування інших фактів отримання ним хабарів на загальну суму 10 тисяч доларів.



    На Дніпропетровщині затримано "на гарячому" голову одного з міських рад області під час отримання частини хабара в сумі 5 тис. доларів США (вимагав ЗО тис. доларів США) від комерційного директора ПП за виділення земельної ділянки площею 0,5 га.



    В Автономній Республіці Крим:



    - затримано на "гарячому" секретаря та землевпорядника однієї з селищних рад Білогірського району, які отримали 5 тисяч доларів хабара від місцевої жительки за сприяння в прискореному оформленні державного акту на право приватної власності на земельну ділянку;



    - затримано на "гарячому" голову правління садового товариства в Сімферопольському районі, яка отримала хабара в сумі 19,5 тисяч доларів за виділення земельної ділянки площею 0,05 га в зазначеному товаристві. При затриманні та огляді місця події виявлені розписки на отримання від 12 громадян грошових коштів на загальну суму 312 тис. доларів США.



    На Івано-Франківщині затримано "на гарячому" голову однієї з селищних рад, який отримав хабара у розмірі 65 тис. грн. (вимагав 130 тис. грн.) за попереднє погодження та виготовлення проект землеустрою на земельну ділянку для індивідуального житлового будівництва.



    • Виділення у власність земельних ділянок за підробленими заявами громадян на підставних осіб.



    На Дніпропетровщині порушено кримінальну справу відносно службових осіб виконавчого комітету міськради. Вони впродовж двох останніх років на підставі підроблених заяв від 46 місцевих жителів оформили документи про виділення земельних ділянок, загальною площею 4,6 га під індивідуальне будівництво, чим завдали збитки державі на суму близько 8 млн. гривень.



    На Донеччині порушено кримінальну справу відносно посадових осіб однієї з сільських рад Новоазовського району. Вони в 2006 році склали фіктивні заяви від імені підставних осіб на виділення земельних ділянок для будівництва житлових будинків. На підставі цих заяв були незаконно виділені земельні ділянки загальною площею 0,3 га (вартістю 638 тис. грн.), які знаходяться в межах берегової смуги Азовського моря.



    Головним слідчим управлінням МВС України в ході розслідування кримінальної справи, порушеної у 2007 році за ст. 205 КК України, додатково порушено кримінальну справу за ч. З ст. 209 КК України за фактом легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Встановлено, що у 2004 році невстановленими особами з використанням підроблених документів було створено три фіктивних підприємства, на які безпідставного отримано в приватну власність земельні ділянки на території однієї з сільрад Вишгородського району Київської області. Вказаними невстановленими особами за грошову винагороду отримано від 217 осіб доручення, згідно з якими вони продали зазначені вище земельні ділянки загальною площею ЗО га на загальну суму 13,2 млн. грн., чим спричини сільській громаді значних матеріальних збитків.



    У м. Києві 22.01.2008 за матеріалами УДСБЕЗ слідчим управлінням ГУМВС України порушено кримінальну справу за ч. 4 ст. 190 КК України щодо шахрайства з боку невстановлених осіб, а також невстановлених працівників Київської міської державної адміністрації, які шахрайським шляхом намагалися заволодіти земельними ділянками київської міської громади, оформивши їх на підставних осіб. Встановлено 36 фактів виділення земельних ділянок на підставних осіб.



    У ході досудового слідства додатково порушена кримінальна справа за ст. 366 КК України щодо службових осіб Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації, які в порушення чинного законодавства, подали на розгляд сесії Київради проекти землеустрою стосовно відведення земельних ділянок без обов'язкової землевпорядної експертизи, внаслідок чого сесією Київради прийнято рішення щодо відведення земельних ділянок в охоронних зонах газопроводів, прибережній захисній смузі р. Дніпро та скверах.



    Прокуратурою м. Києва 25.01.2008 вказані кримінальні справи закриті в порядку ст. 100 КПК України. Натомість за цими матеріалами прокуратурою порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем службових осіб Київської міської державної адміністрації, яку прийнято до свого провадження.



    На Хмельниччині порушено кримінальну справу відносно службових осіб Хмельницької райдержадміністрації, які усупереч інтересів пайовиків однієї з сільрад Хмельницького району, шляхом підроблення технічної документації, зменшили площу пайових земель, чим завдали збитки пайовикам вказаної сільради на суму понад 1 млн. гривень.



    На Одещині у січні цього року направлено до Приморського районного суду м. Одеси кримінальну справу, що була порушена відносно організованої групи у складі 4 осіб, які підробили рішення Дальницької селищної ради про безкоштовне виділення земельних ділянок на підставних осіб, чим завдали збитків в розмірі 1,4 млн, грн.



    •Переведення земель сільськогосподарського призначення в інші категорії та надання їх у приватну власність без нарахування та сплати суми втрат сільськогосподарського виробництва.



    На Тернопільщині викрито начальника відділу земельних ресурсів однієї з райдержадміністрацій, який усупереч вимогам Земельного кодексу України, незаконно передав філії одного з ВАТ земельну ділянку сільськогосподарського призначення площа 52 га, що належить сільській раді. Під час зміни цільового призначення цієї землі не були нараховані збитки втрат сільськогосподарського виробництва, унаслідок чого державі завдано збитки на суму 3,8 млн. гривень.



    За аналогічний злочин у січні цього року направлена до суду кримінальна справа по обвинуваченню начальника відділу земельних ресурсів іншої райдержадміністрації області.



    • Використання земель не за цільовим призначенням з порушенням санітарних норм, що призводить до їх забруднення та спричиняє шкоду природному середовищу.



    На Закарпатті порушено кримінальну справу стосовно посадовців відділу державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатський області. Вони впродовж двох останніх років незаконно надавали дозволи спільному українсько-угорському підприємству на розміщення відходів виробництва на земельній ділянці (площа 27 га) в місті Береговому, внаслідок чого завдано збитки державі на суму понад 1,7 млн. гривень.



    На Луганщині порушено кримінальну справу відносно посадових осіб відкритого акціонерного товариства, які, у порушення вимог Земельного Кодексу України, упродовж 2006-2007 років використовували земельну ділянку площею 1,4 га під розміщення виробничих об'єктів, чим завдали збитки державі на суму 1,1 млн. гривень.



    • Заволодіння земельними ділянками шляхом підроблення документів на право власності або рішень органів влади.



    В Автономній Республіці Крим порушено кримінальну справу щодо службового підроблення відносно посадових осіб ТОВ, які, використовуючи сфальсифіковані довіреності від пайовиків, у яких орендують земельні ділянки поблизу с. Долинне Бахчисарайського району загальною площею 22 га (вартість земельних ділянок складає 423 тис. грн.), здійснили їх відчуження.



    На Дніпропетровщині викрито начальника одного з відділів земельних ресурсів, який підробив документи про відведення приватному підприємству земельної ділянки площею 3,5 га під будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу, чим завдано збитків державі на суму 150 тис. грн.



    • Незаконне надання земель у власність.



    На Вінниччині задокументовано протиправну діяльність службових осіб управління земельних ресурсів, які зловживаючи службовим становищем, незаконно видали комерційній структурі акт про право власності на земельну ділянку розміром 13,1 га оціночною вартістю 2,4 млн. грн., у тому числі з ділянкою площею 7,8 га, що відноситься до земель водного фонду, які можуть перебувати лише у державній чи комунальній власності.



    В Автономній Республіці Крим порушено кримінальну справу щодо перевищення службових повноважень відносно голови однієї з селищних рад, який, на порушення вимог п. 34 ст. 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", а також ст. 118 Земельного Кодексу України, перевищуючи службові повноваження, одноосібно виніс рішення про передачу в особисту власність трьом фізичним особам земельних ділянок загальною площею 0,38 га та видав їм державні акти на право власності. Державі заподіяно збитків на суму 376 тис. грн.



    На Дніпропетровщині порушено кримінальну справу відносно начальника районного відділу земельних ресурсів, яка, зловживаючи службовим становищем, у порушення земельного законодавства передала в оренду строком на 49 років комерційній структурі земельну ділянку площею 15,5 га, віднесену до особливо цінних земель, завдавши шкоду державним інтересам в сумі 100 тис. грн.



    На Київщині порушено кримінальну справу відносно сільського голови у Вишгородському районі, яка, зловживаючи службовим становищем, всупереч вимог ст. 12 Земельного Кодексу України, не отримавши погодження сесії сільської ради, одноосібно надала в оренду фермерському господарству земельну ділянку загальною площею 55,3 га, що знаходиться поза межами населеного пункту, чим спричинила збитків державі на суму 335 тис. грн.



    • Роздержавлення та надання у власність земель, на яких розташовані об'єкти історико-культурної спадщини.



    На Сумщині порушено кримінальну справу відносно начальника районного відділу земельних ресурсів. Він, у порушення вимог Закону України "Про охорону археологічної спадщини" та Земельного кодексу України, без проведення польових обстежень земель й встановлення меж ділянок історико-культурного значення, здійснив роздержавлення та розпаювання земель площею 9,6 га на території двох сільських рад, на яких знаходяться чотири пам'ятники археології (кургани, поселення). Унаслідок протиправних дій правопорушника державі завдано збитки на суму понад 1,3 млн. гривень.



    • Незаконне надання земель в оренду.



    На Львівщині викрито голову сільської ради у Пустомитівському районі, яка підробила рішення сільради щодо надання в оренду лісової земельної ділянки на прилеглій до Львова території площею 1,27 га та без винесення цього питання на сесію сільради уклала договір оренди, внаслідок чого завдано збитків на суму 322 тис. грн.



    На Івано-Франківщині в одному з районів викрито службових осіб управління земельних ресурсів, сільради та ДП , які з метою створення вигляду законності приватизації земельної ділянки на ім'я місцевої мешканки та подальшого відчуження її на користь приватного підприємства склали завідомо неправдиві висновки експертизи та державний акт на земельну ділянку лісового фонду загальною площею близько одного гектару, зазначивши її у документах як рілля. Внаслідок цих дій лісовому господарству завдано збитків у розмірі 202 тис. грн.



    • Самовільне зайняття земельних ділянок.



    На Дніпропетровщині викрито факт самовільного захоплення земельної ділянки приватним підприємцем, який в 2000 році самовільно захопив земельну ділянку загальною площею 5,8 тис. кв. метрів по вул. Маліновського в Дніпропетровську, на якій організував автостоянку. Внаслідок таких дій державі завдано збитки від несплати земельного податку на суму 1,6 млн. грн.



    У Севастополі порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб державного підприємства. Вони самовільно зайняли земельну ділянку площею 1,8 га та впродовж трьох останніх років незаконно використовували її для складування металопродукції, чим завдали збитки державі, у вигляді несплати земельного податку, на загальну суму 238,9 тис. гривень.



    На Запоріжжі порушено кримінальну справу стосовно громадянина, який самовільно зайняв земельну ділянку на території Національного заповідника "Хортиця", що належить до земель історико-культурного призначення та, не маючи відповідного дозволу, здійснив на ній самовільне будівництво житлового будинку.



    • Заволодіння землями із застосуванням рішення судів. Рішенням Господарського суду Автономної Республіки Крим за позовом



    ТОВ "Техно-Сигма" Севастопольську міськдержадміністрацію зобов'язано укласти договір оренди земельної ділянки площею 185 га на 49 років, на якій розташовано майно військового містечка, при відсутності землевпорядної документації та проекту відведення цієї ділянки. Тобто, використовуючи рішення судів в обхід установленої процедури ТОВ "Техно-Сигма" стала власником майна військового містечка, земельної ділянки Міністерства оборони України площею 32 га, земель державної власності площею 152 га, з яких 51,5 га згідно з міждержавною угодою передано в оренду до 2017 року Російській Федерації.



    В Автономній Республіці Крим порушено кримінальну справу стосовно громадянина, який надав до Центрального районного суду Сімферополя підроблені правовстановлюючі документи на своє ім'я та заволодів земельною ділянкою 0,12 га по вул. Артилерійський у Сімферополі.



    • Незаконне використання земельних ділянок для видобування корисних копалин.



    В Автономній Республіці Крим:



    - порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 240 КК України щодо зловживання владою та порушення правил охорони надр стосовно посадових осіб МП в м. Саки, які на самовільно захоплених земельних ділянках площею 1,9 та 2,9 га поблизу с. Сизівки Сакського району здійснювали видобування каменю-ракушняку;



    - порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 240, ч. З ст. 365, ч. 1 ст. 366 КК України стосовно посадовців приватного підприємства, які на території Роздольненського району незаконно, без оформлення в установленому законом порядку проекту промислової розробки, на самовільно зайнятій земельній ділянці загальною площею 2,16 га, зняли родючий шар ґрунту та здійснювали видобуток пильного вапняку, чим завдали збитків державі на суму 340 тис. грн.



    ДЗГ та МД МВС України

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору