ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кримінальні справи проти Різака не варті виїденого яйця

    21 мая 2024 вторник
    92 переглядів

    Віктор Дядченко:

    Мені боляче, що нова влада так необ’єктивної і по-дикунськи оцінила нашу діяльність, наш нелегкий труд. Отой весь галас, який зняли у 2005 році навколо губернатора Івана Різака, стадіон «Авангард», кримінальні справи проти нього та його команди – я все це розцінюю як політичний піар.

    Кажуть, що Іван доводив Сливку до самогубства. Сливку я прекрасно знав. Він був моїм товаришем. Я лише одне знаю, що Різак навпаки активно сприяв, щоб Сливка залишився ректором ще на один строк.. Я за це з ним ще й коньяк пив у його кабінеті. І тут раптом…доведення до самогубства. Це так, бо комусь так дуже хочеться. Так як хочеться звинуватити його в хабарі, в організації заворушень у Сваляві. Але це ж, хлопці, наївні справи, дріб’язкові. Ви не розумієте, що то є посада губернатора, ви зовсім не знайомі зі специфікою його роботи, коли пред’являєте такі бездоказові і дріб’язкові обвинувачення. Взагалі, ці кримінальні справи проти Івана Різака не варті і виїденого яйця і я впевнений, що суд детально вивчить цю справу і неодмінно виправдає Івана Михайловича. Бо інакше бути не може. Більше того, я впевнений, що Іван Різак повернеться до активного громадсько-політичного життя і на державну роботу. Якщо ми не використовуватимемо потенціал таких оригінальних і талановитих організаторів і менеджерів, яким є Іван Михайлович, то ця держава немає ніякої перспективи.

    Чому я так кажу? Бо з Різаком я працював не один рік. Як, до речі, працював у різний час з багатьма першими керівниками Закарпаття. Це і Юрій Ільницький, і Михайло Волощук, і Генріх Бандровський, і Михайло Країло, і Сергій Устич, і Віктор Балога, і Генадій Москаль, і Олег Гаваші. Я їх всіх добре знаю. Як і вони мене.

    Я з приємністю пригадую роботу з усіма губернаторами. Але з Іваном Михайловичем особливо цікаво було працювати. Команда, яку він згуртував навколо себе – це була високопрофесійна команда управлінців, які працювали на благо закарпатців. У вересні 2003 року він запропонував мені посаду заступника губернатора з аграрних питань. І хоч я довго опирався, бо очолював на той час Мукачівський район, таки погодився. І ми запрацювали на повну потужність. Один лише приклад. У 2004 році валовий збір зерна в області був найбільший за всі роки незалежності України. Опоненти можуть казати, що, мовляв, Дядченко приписує. Так, можна багато чого приписати. Врожайність, наприклад.

    Але вал?.. Кількість зерна, яка пройшла через вагу, і через склад – таке приписати не можна. І це ніхто не може заперечити.

    Я б міг багато розповідати про те, що нам вдалося зробити в аграрному секторі. Але той факт, що за темпами зростання в сільському господарстві( не по валу, зрозуміло) ми мали перше місце в Україні, свідчить сам за себе. І тут вирішальна роль, на мою думку, губернатора, який підтримав мої починання як керівника аграрного сектора. Я говорю про сільське господарство, оскільки воно мені найближче. Але колосального позитиву було досягнуто у всіх сферах народногосподарського комплексу області.

    Давалося це нелегко. Але Іван Різак, ерудована, трудолюбива, від землі людина своїм прикладом спонукав до роботи всю команду.

    Я не можу не згадати і його батьків. Так сталося, що, коли я був молодим керівником сільгосптехніки і мав свій дачний садочок, треба було пообрізати дерева.. Я приїжджаю до директора Бобовищанського радгоспу і прошу керівника: «Василь Васильович, ви не могли б мені дати якогось спеціаліста обрізати садочок?». А він одразу : «Он іде Мішко-бачі». Я не знав тоді ще ,хто цей Мішко-бачі. Я його привіз на дачу, він мені швидко пообрізав дерева і каже: « Не буду ж я вам кожен рік обрізати. Треба вчитися й самому.» А я йому кажу: «Я ж інженер-механік». А він мені та спокійно: «Тут нема нічого складного. Три речі треба знати. Навчитись відрізняти пагінці плодоносні і неплодоносні. І цим визначити навантаження. Друге – не пускай вгору. І третє – не жалій. Сад обрізати треба так, щоб через дерево пролетіла птиця.» Я цю науку запам’ятав на все життя і тепер свій садочок сам обрізаю. А той Мішко-бачі виявився батьком Івана Різака.

    А чому я згадав Іванового батька? Та тому, що це була надзвичайно трудолюбива і порядна людина. Як і вся його велика сім’я. Скажіть, як треба працювати у селі, у радгоспі, щоб виростити трьох синів і дочку – чотирьох дітей – і всім дати вищу освіту! Кожен, хто має бодай одну дитину, знає, як це непросто. А сім’я Михайла Різака дала вищу освіту чотирьом.

    Оці батьківські гени працелюбності , порядності і чесності успадкував Іван Михайлович. Він працював страшно. Він не жалів ні себе, ні нас. Кожен день, або через день за 15 хвилин сьома вже в нього була селекторна нарада. Іван – надзвичайно грамотний аналітик. Йому достатньо було глянути на бюлетень, щоб побачити реальну картину справ і дати їй глибокий аналіз. Після цього вже приймалися рішення. Ніхто в аналітиці з ним не міг зрівнятися. І я вважаю, що це також не взялося само по собі.

    У 2003 році наша область за всіма показниками соціально-економічного розвитку посіла перше місце в Україні. У 2004 році – перше місце разом з містом Києвом. Була повністю ліквідована заборгованість по заробітній платі. Були колосальні надходження до бюджету. Дехто хоче це повторити… Не може! Піднімайте статистичні дані – і самі переконаєтесь.

    Саме в часи губернаторства Івана Різака столиця почала з повагою ставитися до нашої області. І президент приїжджав, і прем’єр-міністр, і міністри. Тому що був результат. Не соромно було їм було приїхати на Закарпаття. А нам не соромно було їх прийняти. І ми всі знали, що все це не з неба впало.

    Або візьмімо новий залізничний вокзал в Ужгороді. Зараз багато пишуть, що це, мовляв, Кирпа зробив. А чому Кирпа не зробив з попереднім губернатором. Були ж і тоді вибори – парламентські, 2002 року… І всі ми кричали «ЗаЄду». Чому тоді губернатор не запросив Кирпу і не побудував вокзал? А лише при молодому губернаторові Івану Різаку. Я був свідком тих зустрічей, тих домовленостей. І я добре знаю, на чию честь було побудовано цей вокзал.

    Або взяти будівництво нової автодороги – від Чопа до Львова. Так, це був державний проект. Але його можна було розпочати із Києва до Житомира, або від Рівного до Львова. Як завгодно можна було розпочати. Але дорогу розпочали будувати в першу чергу через Закарпаття. Ніхто не задумувався – чому? А варто було б.

    Про організаторський талант Івана Різака свідчать і інші реальні речі: хірургічний корпус дитячої лікарні, кардіоцентр, доведення до ладу інших «строек века». Він сам контролював ці об’єкти. Якщо була необхідність, на цих об’єктах змушені були сидіти керівники багатьох служб. Іван Михайлович міг переконувати людей, вмів заохотити. У першу чергу своїм прикладом.

    Я вже казав, що працював з багатьма губернаторами краю. І часто порівнюю їх методи роботи, характери. Мені здається, що Іван Різак увібрав у себе мудрість Юрія Васильовича Ільницького. Справжню, народну мудрість. Грамотність та ерудованість у нього – від Генріха Йосиповича Бандровського. Саме Бандровський був таким керівником, який знав , який черв’ячок у землі і який космічний корабель у космосі. Ну і як виробничник Іван Михайлович мені нагадує Країла Михайла Івановича. Країло саме допомогав мені на Мукачівському винзаводі організувати горілчаний цех за якихось чотири чи п’ять місяців, коли була криза з горілкою. І ми почали випускати горілку.

    Так само оперативно і настирливо вирішував непрості справи й Іван Михайлович. Така міцна хватка була і в нього. Іноді починаємо робити – не віриться, що це можна зробити. А він як візьметься, піднатужить усі служби – бачиш, справа пішла.

    Іван Михайлович дуже переживав за роботу. Різні були моменти. Десь колись хтось із заступників хотів вирішити і якісь особисті справи. Іван усе казав, що, хлопці, буде добре людям, народу, буде добре і нам. Різак свої особисті інтереси завжди ставив на останнє місце.

    Я ще раз кажу, що мені дуже болісно спостерігати , як замість вдячності за той титанічний труд Івана Михайловича нинішня влада намагається принизити, морально і фізично знищити. Так і хочеться їм сказати: люди, не відаєте що робите! Невже не боїтеся суду Господнього?.. Не забувайте: уникнути його ще нікому не вдавалося.

    Віктор Дядченко,

    Екс-заступник голови Закарпатської облдержадміністрації.

    Юрій Русин , svitohlyad.info

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Постать Івана Різака є, без сумніву, яскравою. Погоджуюся з доводами Дяченка. Але частково...
    Іван Різак, щоб утриматися при владі, В угоду кучміському есдепеушному режиму змушений був переступати через мораль, потураючи права своїх політичних опонентів в угоду своїм господарям. Так, Іван Михайлович багато зробив для економічного розвитку краю. Водночас служив вірою та правдою злочинній системі чим завдавав багато проблем своїм землякам. Про це потрібно памятати!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    сергій!привіт!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ясь
    19.04.08 (22:02) А режим балоги кращий?! Ну,ти даєш. Кожен ,хто опиняється біля державного корита, забуває свою родослівну і працює тільки в угоду собі. Черпез два-три роки, можна сміло міняти будь-яку владу, тому , що до цьог часу вона заривається без міри.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я все время говорю о хроническом кадровом голоде в стране, о короткой скамье запасных. Но тем более надо отдать должное Украине, которая на протяжении всех лет независимости все-таки постоянно выдвигала на важные участки множество профессиональных и добросовестных людей. Хотелось бы назвать десятки и сотни талантливых, выдающихся управленцев, которые удерживали под своим контролем самые трудные ситуации в сложнейших условиях переходного периода. К сожалению, это невозможно. Гриневецкий — в Одессе, Куницын — в Крыму, Вышиванюк — в Ивано-Франковской области, Сорока — в Ривненской, многострадальный Ризак — в Закарпатье. Это парень-трудяга. Так я всегда называл его. Его область, когда он туда пришел, была по основным показателям на последнем месте в Украине. Он вывел ее на одно из первых. При нем Закарпатье в 2003 году впервые в своей истории заняло первое место по темпам социально-экономического развития в стране, а в 2004 г. — второе, уступив только Киеву. Если в 2002 г. темпы роста в Закарпатье были 10 процентов, то в 2003—2004 гг. — 27—44. При этом Ризаку удалось выдерживать самые низкие в Украине цены на хлеб и нефтепродукты. За два года при нем в Закарпатье удалось привлечь инвестиций почти столько же, сколько за 10 лет до него. Регион перестал быть убыточным. В 2002 году бюджет Закарпатья собирал 0,5 млрд. гривен, в
    2004-м — 1 млрд. Такие вещи не происходят сами собой.
    (Із книги екс-президента України Л. Кучми «После майдана 2005– 2006. Записки президента).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Всім небайдужим!!! Читайте книгу:
    Павло Пасічний
    ІВАН РІЗАК
    ОСТАННІЙ (?) УКРАЇНСЬКИЙ ДИСИДЕНТ
    У пропонованій книзі зібрані документальні матеріали і свідчення людей, що відображають тернистий шлях закарпатського політика, який пройшов нелегкі випробування долі від успішного губернаторства у найзахіднішій області України, боротьби з мафіозними кланами, які у бізнесі і політиці встановлювали «свої правила гри» – до жорстокої політичної розправи і репресій новітніх можновладців, тісно пов’язаних з тою ж мафією і криміналітетом.
    Читач знайде не лише детальні розповіді про розправу над головним героєм кримінально –політичним угрупованням яке узурпувало всю владу у транскордонній області, але і багатий фактаж про політичні репресії на Закарпатті у період з 2005 року і до сьогодні.
    Ця книга, на думку авторів і упорядників, має стати наглядним посібником для усіх, хто цікавиться сучасною українською історією, юриспруденцією, судочинством і, звичайно ж, політикою і психологією.
    Книга без сумніву зацікавить молодь і стане пересторогою для багатьох людей, які заради вдоволення своїх карєристських і меркантильних амбіцій готові нехтувати усталеними моральними нормами і законом.
    http://www.svitohlyad.info/dysydent.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    І Різак і Балога і Ратушняк готові на все, щоб залишитися при владі, бо при цьому вони максимально багатіють. Це їх вид "бізнесу". Всі вони одним гівном мазані.
    І правда те, що Сливка годинами мусів сидіти в приймальні Різака, чекаючи дозволу зайти. А всякі 6-ки Різака весь цей час тусувалися в кабінет і з кабінета. Але Сливка на тому світі Різака дочекається.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Такого високофахового керівника, як Іван Михайлович, Закарпатття не мало хто зна чи ще буде мати. Це одна людина яка робила для області хоть щось, а не думала як вкрасти

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    не судіть і не судимі будете. Час все розставить на свої міста. Вони робили і роблять на стільки на скільки дозволяє їхня уява. При тому обидва думають що праві.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Живімо і пам’ятаймо!
    На відміну від заляканих політиків, закарпатські священнослужителі
    у 2005-ому не стали пристосуванцями
    Павло Пасічний.
    Читайте: http://www.svitohlyad.info/politika1732.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду справу Різака

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Боже! Я и не знал какой хороший, умный, сладкий, честный, працьовытый, политически грамотный пан-товарищ Ризак! Хвала! Осанна!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дійшло? Значить - у тебе є ще перспектива росту

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лично я считаю, что Рызак хорошый человек ы знаю, что лично кому помог.Вон ынвалиду мальчику 18 лет подарил машину. в которого умер папа.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лично я считаю, что Рызак хорошый человек ы знаю, что лично кому помог.Вон ынвалиду мальчику 18 лет подарил машину. в которого умер папа.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Слушай ты Дядченко! Морду Заткни БАНДЮГАН ХРЕНОВ!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Видно что у бандюков наворованое бабло закончилось, вот и начинают свои рыла вываливать. Сиди на жопе и радуйся что тебя БАНДЫЛО не посадили!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановні київські технологи! Ви примітивні ! Ваші вуха вже впізнають і в селі!А Дядченко-це особистість!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Все пізнається у порівнянні... А ще кажуть, час роставить крапки над"і". І ось согодні у закарпатців є така можливість для пізнання і порівняння. В часи Різака, ми оцінювали його діяльність по різному, але в з основному з негативної сторони. Проте, коли на арену вийшла інша правляча кланова група, група Балоги, закарпатці істиннго відчули, що таке добре і що таке погано. НЕ вдаючись до аналізу аргументів на користь Різака чи Балоги, можна однозначно констатувати, що балогівці стали набагато цинічнишшими і підступнішшими у своїх ділах, а отже шкідливішшими для нашого краю. Прикриваючись благими намірами, наприклад, даруванням десята автомобілів "Таврія" пенсіонерам, вони крадуть у закарпатців на мілярди долларів США. Згадайте 350 гектарів землі з лісом біля Синяка, військове містечко в Мукачево і так багато, багато....
    Сьогдні на мою думку переважна більшість закарпатців усвідомлюють, що кримінальна справа відносно Різака, є результат небувалої фальсифікації під тиском Балоги і Ко. Тим більше, що тиснути на інших Балога навчився, як ,наприклад, нещодавно він це робив відносно керівника Держрезерву України п.Поживанова. Але виявилось, що не на того напав. Перейшовши працювати в Київ у СП, п. Балога, через Ющенка, розповсюдив свої кримінальні методи "управління" на всю Україну. Так, що подібні кримінальні справи, на кшталт "різакової", з наближенням президентських виборів, будуть упроваджувати проти інших незручних політиків. Нещодавна військова атака на ужгородську мерію, є тому підтвердженням. Так, що панове закарпатці готуйтесь до "кримінального правосуддя", або міняйте владу.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    в цілому згодний з правником за виключенням сітуації з ужгородською мерією! Ми не маємо говорити на одних - злочинець, а іншіх бандюків за уподобанням захищати

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Згадуючи Рiзака ,говорять про його дiла i успiхи.Коли розмова про Балогу-хто,де i скiльки вкрав.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А таких васей не треба випускати з зони таще й допускати в Iнтернет.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Согласен з правником ! Персона Балоги з недавнього часу, стає проблемою Закарпаття. Його мета: утримати владу будь-якою ціною, щоб збагачуватись і не бутим притягнутим до кримінальної відповідальності за..... Але правда в тому, що зараз накопичилась критична маса людей, яка на майбутніх виборах не проголосує за утворення, котрі будуть повязані, або будуть асоціюватись з Балогою.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    бандитскому клану раты тоже прийдет полный п...вместе с городскими бютом,регионами и литвиновцами.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Клана Рати не існує, а клан балоги є і від ізрядно наостогидів закарпатцям. Народ чекає їх кінця !