ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатские русины выражают протест 5-му каналу (ТВ)

    19 апреля 2024 пятница
    65 переглядів

    СОЙМ подкарпатских русинов и представители НРРЗ выражают протест против грубых нарушений прав русинов в эфире 5-го канала в передаче "Русинська правда и кривда" 26 июня 2008 г.Состоялся Первый Европейский Конгресс Подкарпатских Русинов

    26 июня 2008 года 5-й украинский канал т.н. "чесних новин" пригласил представителя русинского движения принять участие в вечерней передаче о русинах, но, реально, устроил ему "прокурорский приём" с привлечением 12-ти соучастников издевательства над самими собой и над журналистикой в явно неравноправном диалоге.

    Несколько месяцев назад 5-й канал уже приглашал антирусина из Киева п. Бедзилю говорить о русинах, допустивши на всю Украину ложь, обман и откровенную нечестность.

    Ранее уже несколько украинских каналов обманывали всю Украину ложью о русинском сепаратизме с бесцеремонным указанием на личности "сепаратистов", кривя душой над их высказываниями - без их участия. 26 июня в передаче многократно некорректно упоминалась фамилия председателя СОЙМА ПР, но его самого умышленно не пригласили на передачу.

    Если у 5-го канала есть искреннее желание дать гражданам Украины правдивую информацию о русинах, зачем было приглашать стольких людей и профессора-незнайку, у которых знания о истории Карпатской Руси, о статусе Подкарпатской Руси до 1945 года, как субъекте международного права, о русинском народе и его языке и культуре - ниже "плинтуса"? Все знания приглашенных о русинах свелись в пару предложений типа: "русинами именовались украинцы в Австро-Венгрии", а значит - русинов нет, а если и есть, то антиукраинцы и сепаратисты. Больно было смотреть на псевдонаучное сборище с полным отсутствием знаний о русинах и, даже, отсутствием желания иметь эти знания.

    Мы давно знаем "о честнейших новостях" этого канала. Очень часто наши люди были свидетелями однобокости в изложении информации, но никто из нас не мог представить такого позора, который этот канал устроил во время передачи будто-бы о русинах, но при этом не давши ни разу русину Евгению Жупану высказаться сполна. Из полутора часов рекламы Жупану дали только 7 минут. Если к высказываниям ведущих особых претензий нет, то к провокационным роликам и примитивному формату передачи имеем претензии — это нарушение журналистской этики и прямого издевательства над правами коренного русинского народа Закарпатья-Подкарпатской Руси.

    Почему "проффесор" грубо перебивал, обрывал, перекрикивал русина Евгения Жупана? Несколько лет назад в Ужгороде уже был официально реабилитирован премьер-министр Подкарпатской Руси Андрей Броди, обвиненный в 1938 году галицко-фашистским молодчиками-сичовиками в шпионстве в пользу Будапешта. Почему 5-й канал позволил себе назвать его шпионом?

    Закарпатские русины реанимировали Конституцию 1938 года

    Упоминая о самопровозглашённом СОЙМЕ (народном соборании) Подкарпатских Русинов, 12 учасников передачи ни словом не сказали о самопровозглашённом крымско-татарском меджлисе (параламенте), с котрым даже президент Ющенко и украинская власть общаются на равных.

    Учитывая сказанное, подкарпатские русины получили моральное право назвать 5-й украинский канал "каналом нечесних новин" и выразить ему свой протест за неуважение к представителю русинского народа, а в его лице - и всему русинскому народу.

    Председатель СОЙМА ПР Д. Сидор

    Зам. председателя ННРЗ Л. Лецович

    UA-Reporter.com

    Карпаторусские канадцы и Русь, руснаки, русины...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Эмилу, ху
    01.07.08 (14:51)
    Закон для сфашизованної галичської паскуді и NAZI СБУшним проституткам Эмилу и ху: "Тайстра-штація и Львів а ліпше за Збруч!" Для таких як йсте вы, NAZI крімінальним бандерувцям всяде в цівілізованнуй Європі найдете на стінах написано NAZI AUS.

    Uvazhaemyj dopisuvach, ty ne zametil, shto u menja v kontse predlozhenija stoit – :(
    A eto oboznachaet, shto ja s toboj soglasen! Chitaj vnimatelnee!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кого ще ця тема цікавить?...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Молодец, Пуцин! Заткнул рты всем нашим недоброжелателям!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Эмил, это только вы и вам подобные думают, что иван иванович пуцин со своим богатырским пуцином всё может заткнуть. Очень ошибаетесь! Даже если его пуцин как у Илья Муромца, а не то что у Запорожского козака, так пуцин не может всё заткнуть. Кроме шароварного мира, к счастью, есть ешё другие культуры на матушке Земле.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    От границ чукчи по Карпаты иван иванович пуцин с водкой/горилкой и своим пуцином только в зоне шароварной культуры создал больше чем 400 000 ВИЛ инфицированных жытелей Украины. И так Украина очутилась по статистическим данным ВИЛ инфицированных жытелей рядом из такими государствами как Замбия, Зимбабве, Танзания, Занзибар итд. Но ответ иван ивановича пуцина на это типичный для шароварной культуры и стандартный: "А х...й (его пуцин) с ними! В ГУЛАГЕ погибло больше людей!" Да, действительно пуцин со своим пуцином молодец для людей с шароварной культурой!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Прости, Пуцин... Один не заткнулся..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    МАНІФЕСТ ДО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ ПІДКАРПАТТЯ

    В МОВІ ЖИВЕ НАРІД

    Кождий нарід лиш доти жиє, поки захоронить свою мову, свою народну культуру, свої традиції, звичаї та обичаї.

    Підкарпатський український нарід довгі віки жив у народній неволі, але в його душі не вгасала іскра Народного Духа, світила йому в темних часах лихоліття та підтримувала віру у кращу будучність. І нарід наш зберіг (вхоронив) та передав нам, своїм нащадкам, чарівну пісню, наші прекрасні стародавні звичаї і незіпсуту народну милозвучну рідну мову, яку цілий науковий світ називає українською.

    Сотки літ ждав наш нарід воскресіння і волі. І діждався. По світовій війні, а головно по добровільнім прилученню нашім до Чехословацької Республіки, мов чарівний удар, пробудилися ми з глибокого вікового сну, воскресли, мов із мертвих, до нового свобідного народного життя. Зачалася праця на всіх ділянках народного життя, а вже найбільше часу і труду присвячено розвоєві рідної мови і поширенню народної культури.

    На чолі того руху стала "Просвіта", а коло неї згуртувалися всі свідомі сини народу: селяне, робітники та рідному народу вірна інтеліґенція, і перетворювали несвідому масу у свідомий культурний український нарід.

    Зрозуміли наші перші просвітяне, що рідна мова (рідний язик), рідна культура є основою і передумовою нашого народного існування, нашого добробуту і нашого культурного та політичного розвитку.

    І справді, розвивалася тут на диво гарно, скоро наша народна культура, і відроджувався віками поневолений нарід.

    В перші часи нового життя не було тут жодного роздору, не було двох народів, не було двох культурних напрямків, була єдність, була любов і була спільна праця.

    Та не сподобався наш гарний культурний розвиток деяким нашим заграничним сусідам і ворогам нашої республіки. Не сподобався і нашим домашнім колишнім мадяризаторам, денаціоналізаторам і москвофілям, які при кінці 1923 року зорґанізувалися і одверто зачали боротьбу против нашої мови, нашої культури й проти всього, що наше, що рідне, що нам миле.

    Одні з незнання, з неорієнтованості, а другі за юдин гріш, фальшиво використовуючи демократичний устрій нашої республіки, перекручують значення слів "русин" "руський" "русский", — демаґоґією, хитрістю, обманством внесли і вносять в наше народнє життя роздор, ненависть, нищать народну свідомість та любов до свого народу, його мови (його язика), його культури.

    Ці елементи для піддержання і усталення того роздору роблять спроби і натиски на різні політичні партії, навіть на уряди, щоб під покришкою назви "русскій"-"карпаторусскій" до наших урядів і судів завести москальський язик, а навіть завести російську мову навчальну — як ніби-то нашу рідну мову — й до народніх шкіл по селах та робити з нас москалів або якийсь окремий "карпаторусскій народ" і взагалі довести нас до нашого повного винародовлення.

    На таку підлу, руїнницьку роботу, на таке святотатське посягання на наш найдорожчий скарб, на наші народні святощі, на нашу рідну мову і культуру, ми — свідомі сини свого народу — без огляду на нашу реліґійну й партійну приналежність, без огляду на те, чи то інтеліґент, чи то селянин, чи робітник, не можемо дивитися з заложеними руками.

    Ми не можемо допустити, щоби хтось робив із нас, під назвою "русскій", москалів, а з наших дітей яничарів свого народу і духовних калік.

    Ми не можемо допустити до того, щоби на нашій прадідній землі, по інструкції відомих ворогів нашого народу і ворогів самої республіки, зробили з нас нігде не існуючий окремий "карпаторусскій народ", що числив би з одних 400—500 тисяч душ. Такий народець не може існувати, не може жити межи великими народами Європи, і такі наміри — то злобні спроби на наше цілковите винищення.

    Ми добровільно прилучилися до Чехословацької Республіки, ми є вірними громадянами нашої демократичної держави, — але в мовних і культурних справах ми були й будемо частиною великого 50-міліонового українського народу і цеї нашої народної та культурної єдності

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Этот текст прокатил бы для пионеров в советское время.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановні експерти в етно-національних питаннях та провідні русинознавці, якщо я так само як і мої батьки народився в Міжгірському районі спілкувався і спілкуюся так як у нас в селі говорять, вважаю себе українцем, регіон це бойківський а ви мені розказуєте що я русин то хто я по вашому???

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Предки сегодняшних русинов, являясь частью великой миграционной волны, задолго до прихода сюда венгров во второй половине Х столетия оседлали юго-западные склоны Карпат. В то время их называли белыми хорватами.Название русин, по-видимому, являеться производным от слова Русь, происходящего от общего названия восточных славян (старорусов, русов).
    Этническая дифференциация восточных славян на современных русских (россиян), белорусов, малорусов (малороссов или украинцев) и русинов имела место на протяжении столетий и вряд ли можно согласиться, что она была завершена уже в XI столетии, когда пространство русинов (на юг от Карпат) очутилось под господством государства венгерского.
    Таким образом, русины, будучи разделены как природной (гребни Карпат), так и политической границей, выпали из этнически-державотворческого процесса восточных славян. Русины не были частью этого процесса, не переносили в конкретных исторических и пространственных условиях общей судьбы формирования восточных славян, и, в этой связи, являеться закономерным, что они образовали специфическое, особое общество.
    В то время как в восточно-славянском пространстве произошла уже в конце XIX столетия этническая профиляция cтароруссов на россиян или великороссов, белорусов и малорусов (или же украинцев), в нашем крае сохранилось название русин, испокон веков оно не менялось.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я не eксперт и як корiнный житель (русин) Пудкарпатья, я не чув о бойках. Я чув им о верховинцях, гуцулах, долинянох. Благословенный епископ Ромжа мав гуцульскi корiння а числив ся за русина. До Сталiнськоi анексii Пудкарпатья к СССР (Радянськоi Украйини),булше як 500 000 жытелюв Пудкарпатья ся числило за русинув. А Чехословацька штатистика (цензус) з року 1930 указуе, што Подкарпатська Русь мала 447 000 русинув и 6 000 русских и украинцюв докопы.
    Пан Андрiй русини вам нич не приказувуть, то вождь Сталiн приказав, што всi русини мавуть боти украйинцями. Прошу вас не путайте Сталiна з русинами. Русини ся мусили стати украйинцями зато, убо Сталiн и ёго ученики могли легко з територii СССР [з Пудкарпатья] посилати танки до Мадярштьини (р.1956) , Чехолсовакии (р.1968) итд.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Бандеры видят уже ош осталося отсчет пушов на тыждню и товгды им треба буде крiпко думати, ци продавати маеткы, ци тiкати обы не попасти пуд суд людськый!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Што там кричит

    А што гучит,

    Який дідько наперат?

    Чи то рано, чи то сночи,

    Чи в полуднє, чи впівночи

    Скарідно ся роздерат?

    Чей сорока-

    Білобока?

    Чей ворона ся давит?

    Скреже зубами: кра-кра-кра,

    Дусится грудьми: ква-ква-ква.

    А чей дідько ся бавит?

    То ме-ре-ке,

    То бе-ре-ке,

    Ко-а, тре-те, три-ти, тав;

    Гучит, гі сова: гу-гу-гу,

    Скучит, гі туток: ту-ту-ту,

    Бреше, гі пес: гав-гав-гав.

    То не птиця,

    Бо галиця

    Не на дереві черчит.

    Ай по млаці чеперится

    І у воду занурится,

    По болоті верещит.

    Тепер знаю,

    Понимаю,

    Што за біда так бреше:

    То страпата, коропата

    Ряба жаба, ой проклята,

    У болотищу креше.

    О ждай, ряба,

    Брида жаба, —

    Дідько би тя брав і чорт! —

    Прийдут німці, рукавиці

    Стягнут ти і ногавиці,

    Замовкне твій громкий рот.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ось, Cамостiйна Україна гарнинько цвiте:
    Експерти: до 2025 року населення України зменшиться на 20%

    У новій Доповіді Світового банку, презентація якої відбулася сьогодні, 2 липня, у Брюсселі йдеться про те, що до 2025 року населення України зменшиться на 20%.

    http://ua.korrespondent.net/tech/510578

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пережили Венгрию, Чехослдовакию, СССР - Бог даст,переживем и Украину.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    28 юнія высоко у Карпатах на горі Кременець (1221 м над морём) под еґідов Світовой рады русинів одбылася інтерреґіонална русинська молодежна акція ”Карпатські русины – єден нерозділный народ!”. Туй, на самому верьхові, де ся сходят гатары історичных карпаторусинськых реґіонів – Пряшівськой Руси, Лемковины и Подкарпатськой Руси, а днесь ся стыкавут державні границі Словакії, Полщі и Україны, стрітили ся активісты общественных орґанізацій, студенты, выпускникы и ученикы русинськых неділных школ, и то вецце ги сорок чоловік, котрі прийшли из Ужгорода, Мукачова, Иршавы, Волівця, В.Березного, Пряшова, Снины, Свидника, Межилаборець, Братіславы, из-под Кракова и другых сел и варошів, де жыют русины. Моложава уйшла горі на Кременець под русинськыма прапорами, трьома путичками – из Словакії, Полщи и Україны. Сходжіня – доста тяжкоє, бо мусай было ити дгорі пішо коло 12-18 км.
    На горі наша молодеж (а до того и учасникы старшой ґенерації) дали собі одпочити, а дале, и то на очах многых туристів из Чехії, Швеції, Полщі, Словакії и др. держав, дали імпровізованый концерт, почас котрого читали стихы русинськых поетів, співали народні співанкы. На горі мож было видіти и лавреата межинародной премії им. А.Духновича поета Штефана Сухого, выдавателя русинськых книг кандидата наук Валерія Падяка, новинарьку Сілвію Лосінову, активіста русинського двиганя у Словакії Петра Крайняка-молодшого, співака Ивана Крафчика, професора Йозефа Cіпко з Пряшівського універсітета. и др.
    Делеґація из Словакії вручила русинам Подкарпатя прапор Європського Союза.
    Почас акції молоді люде узяли ся за рукы, обы символізовати, што мы – єден народ. Учасникы молодежной акції уголосили „Кременецьке проголошіня”, де задекларовати своє виджіня новых реалій Європы. Туй ся почасти прогололошує: „Мы – молоді русины, руснакы, лемкы, привітствуєме ідею входжіня молодых централноєвропськых держав в Європську Унію, котра вызнає русинську народність. Мы убертаєме ся ид власти Україны – вызнати у себе в державі народність „русин”. Бо лем таку Україну, де ся поважавут права мінорітных народів, може тримати за повноправного члена Європськый Союз. Мы убертаєме ся ид Європській Унії – изробити усе можноє, обы шенґенська границя не стала в історії Європы новым „берлінськым муром”! Мы, молоді карпаторусины, узяли ся за руки, обы выголосити своє право стрічати ся, мати общі акції, нащивляти єден другого, бо мы – єден нерозділный народ!”. Інформує прес-центр Ужгородського Общества им. А.Духновича.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Карпатські русины – єден нерозділный народ!
    Проголошіня першой інтерреґіоналной стрічі русинськой молодежи на горі Кременець, 28 юнія 2008 рока

    Карпатські русины – реалність сучасной Європы. Мы – жывый народ. Мы жыєме на своїв земли – земли нашых предків. Мы (русины, руснакы, лемкы) – рідні браты и сестры, хоть межидержавні кордоны, ги по жывому тілу, фалатувут на части наш народ, и нашу історію, і нашу общу долю. Вецце раз за послідні сто років мы пережыли траґічні моменты карпаторусинськой історії – ґеополітичні зміны почас Першой світовой войны, выселіня нашого народа до чужого края почас варварськой операції «Вісла”, радянськый тоталітаризм, котрый запрітив и саму нашу народність – быти русином. Мы пережыли „берлінські муры”, котрі ізолёвали Подкарпатську Русь (Закарпатську область) од другых русинськых теріторій, и котрі ізолёвали ушиткых карпатськых русинів у так называнім „соціалістичнім лаґрі” од реалій Європського контінента, хоть од віка мы усе были частёв Європы и такими опстаєме – жыєме у її ґеоґрафічнім центрі.
    Мы жыєме у часы новых ґеополітичных змін, краха тоталітаризма, возроджіня незалежных держав, творіня Європськой Унії и її ширіня. Карпатські русины Польщі, Словакії, Румунії, Мадярщины вызнаті як народ, вони суть повноправні гражданы Європськой Унії. Нарубы, подкарпатські русины в Україні, котра неє членом Європськой Унії, уже 17 років опставут у сюй державі неузнані як народ. А новый шенґенськый гатар, як то уж было в карпаторусинськів історії, назад фалатує, розділює єден народ на части.
    Мы, русинська моложава, изыйшли ся на горі Кременець, де ся сходят гатары історичных карпаторусинськых земель – Пряшівськой Руси, Лемковины и Подкарпатськой Руси (державні границі суверенных держав Словакії, Полщі и Україны), обы задекларовати своє виджіня реалій Європы, котра ся ширить, и своє природноє право жыти у новій Європі як єден нерозділный народ. Мы – молоді русины, руснакы, лемкы, привітствуєме ідею входжіня молодых централноєвропськых держав в Європську Унію, котра вызнає русинську народність. Мы убертаєме ся ид власти Україны – вызнати у себе в державі народність „русин”. Бо лем таку Україну, де ся поважавут права мінорітных народів, може тримати за повноправного члена Європськый Союз. Мы убертаєме ся ид Європській Унії – изробити усе можноє, обы шенґенська границя не стала в історії Європы новым „берлінськым муром”! Мы, молоді карпаторусины, узяли ся за руки, обы выголосити своє право стрічати ся, мати общі акції, нащивляти єден другого, бо мы – єден нерозділный народ!
    г. Кременець, 28 юнія 2008 р.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Добре написав эден хлоп словами А.Духновича ош лем богачи мавуть хосен,пользувуться русинським вопросом,а простий люд дустане лем "---".Пседолидеры "сойма" и "нар. рады" дурячи голову наивным пензиштам чекавуть на свуй зароботок.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Про 5 канал свідомі русини так нічого і не сказали під час обговорення.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    реалист, Адам а перед тим з комунізмом а типирь зо щирим и свідомым украйинством не дурачили и не дурачать голови псеудолiдеры Соборноi Украйини?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    fayno bi bulo.yak bi sbu opublikovalo dosye p.sidora.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Спостерігачу, комунізмом тебе дурачать автори статей на цьому сайті. А чому ти не поважаєш моє свідоме і щире українство? Я з повагою ставлюся до "сознательного и искреннего" росіянства, бо свідомість і щирість є богоугодними рисами.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вы, Адам, поважаете то "сознательно[е] и искренн[е]" росіянство, котроє признавало українців тільки за малоросів, тобто за гілку "великого русского народа"? И сесе "искренное" росіянство Валуевым приказом числило украинську мову тільки за испорченный русский язык с польсков ржеч! Не так точно поступавуть многі щирі и свідомі украйинці проти русинам на Закарпатті, як колись сознательное росіянство? Дотипирь, русинська націоналність в єдиній дежаві світа -Україні - не є визнана! Моноетничный націонализм с принципом єдна мова, єден народ, єдна моноетнична держава дала лем варварські дештруктывні войны світу и дві світові войны в Європі. Євросоюз [EU] є основанный на том, убо "искренные националисти" з єднов мовов, єдним моноетничним народом, єднов державов не робили етноцид, геноцид и дештруктивні войни и револуціи . Прочитайте оригинальні думки основоположникув Європейскої унії Richard[а] Coudenhove-Kalergi, Robert[а] Schuman[а] и Jean Monnet[а].

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Адмін блокує не те, що не вигідно йому. Він блокує те, чого не хоче визнавати Сидор, Слободянюк, Бєляков і Ко. Не треба ображати адміна, він лише робить те, за що отримує зарплату

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сностерігачу, не спекулюйте етноцидом, геноцидом та іншими поняттями, які ніяким чином не характеризують політику Української держави. Називати політику Валуєва "искренней" це цілковите нерозуміння,що то є щирість.Не спекулюйте тим, що Україна єдина не визнала русинів як націю. Ї ніхто у світі не визнав. Бо визнати русинів нацменшиною на своїй території румунамичи чехами, не одне й те саме , що визнати їх українцями. Наше імення є русини-українці. Іншими словами - русин і українець є синонімічні поняття. Якщо ви хочете бути народом"нізвідки" то це велика провокація тих, хто привласнив нашу первинну спільну назву.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Адаму, то йсте мали ясно повисты, што вы йсте примордиальный-украйинець, українець Адам прямо з Раю! Так, зато вы маєте право арогантно ігноровати и перекручовати факта и слова, во імя велыкого неповторного українського народу, котрый як єдиный во світі є способный захранити людску цівілізацію. [ А пропо: Хаосом, бордаком, збойством, хабарями]. З історіі знаєме, ош Сталінські украйинці-більшовики, не мали и не мавуть пару во світі, в способностьях брехати, окрем споменутих характеристик! Зато вождь Сталін свої Сталінські кадры з Радяскої Украйини виберав! И дуже для сих НКВД/СБУшних кадрив характерно боло як для вас арогантно шпекулювати, перекручовати факти и брехати, а пак говорити то на свойіх опонентів (оригинальна терминологія - ворогів народа) Приклади вашій брехні: (1) Украйинська держава од року 1991 веде етноцид проти русинам Пудкарпаття (Закарп. обл.). Так як вождь Сталін в року 1945 встановив по анексії Подкарпатської Русі к СССР анти-русинську політику - етноцид русинув -так ай до днишнёго дня Украйинська держаqва сисю політику продовжує. (продовження буде!)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пару доказів вашій брехні і перекручовання фактів: за Чехословацького и Мадярського режимів Русинські школи боли а типирь не суть. Русинський язык учили ся в школах до року 1945, ай основні предмети боли на русинськом языку а типирь русинської школьної программи не є! Кафедра Русинського языка, культури и історії на Ужгородськом Университеті не є! В Мадярштьині, в Ніредьгазо є, на Словакії в Пряшовськом Университеті є, в Польші Краковськом Университеті є, в Сербії на Унивреситеті Новый Сад є!!!.
    Етноцид русинув Украйинськов державаов є планованный од року 1996, што доказує розробленный документ називанный "План заходів...". Сийс "План заходів..." має за ціль тотально еліміновати русинів. То лем документ од СС фурера Гайдриха ПРОТИ ЄВРЕЯМ бов гурший, як сыйсь Документ "План заходів...". Украйинська держава до типирь не скасувала Документ "План заходів..."! Русинську национальність вызнали всяде, де русини живуть, окрем Украйини. Перекручуєте Адаме термінологію, як Сталінський азіатськый апаратчик. Я говорю о "Русинськой націоналності", а вы йсте перекрутили нараз на "Русинську націю". Я о ниякуй "нації" не говорю!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    a choho zh ce vy pane vsralysja - Я о ниякуй "нації" не говорю! - hiba sco vy naciju lem za marksyzmom-leninizmom rahujte?!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сталинский азиат Адам-sposterihach читать не умеет и не знает, что пишет. Прочитайте здесь ещё раз :"Не спекулюйте тим, що Україна єдина не визнала русинів як націю."
    Харя азиатская говнов припитана, врёт и врёт! Продолжайте на этом дальше строить Соборну Украину. Много щастья вам, Сталинский азиат!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В послідний час нас, простих граждан, просвіщают всякі вчені і не вчені мужі, великі і малі політики, депутати , феномени в рясах і прочі дєятєлі .
    Недавно вся держава слухала на „5 каналі”одного Закарпатського дипутата, доктора, великого русина , видко і великого послідовника Геродота (бив такий вуйко што придумав історію).Якшо сесь доктор на такой короткой ноге з Гіпократом, як з Геродотом, то не шкода дати му колупатиси в моїй слабій печінці. У телевізорі ун таке розказав нам про русинов, што мене розперло уд гордости. Так розперло, што і мені захотілоси поникати одним оком в історію і вот што з того получилоси.

    ЛЕГЕНДИ ПРО РУТЕНОВ
    Когди на світі іще не било ніяких народув окрім Чукчов , Африканов, Жидов , Єгиптянов , Римлянов і Чінців – на той земле што промежду рекі Тиса і гор которі пузже назвут Карпатами жив народ что звавси Рутени (типір Русини). Уни не помнили чого так звутси (може уни всі били русі) – але тепір, чим бульше ми звідуємося про них, тим бульше падаємо ниць перед ними.То великий нарід.
    Давно-давно била в Рутенів одна дальна родичка, дочка єгипетського царя. Раз коли уна пушла до ріки Ніл полокати Царські мойтки увиділа в очереті ночви з дитинов. Як увиділа сесю дитину то сразу признала єї і зрікла „Се муй”. Тому тот отрок звавси Муйсей – бо так било легше казати (історія записана із слів одного батюшки із роду Рутенів,что видко сильно знає Святе письмо- авт.)
    Тота цариця била хитра і умна як і усі Рутени. Уна воспитала отрока Муйсея.
    Когди Муйсей став взрослим, Фараон отпустив его їз жидами з рабства. Муйсей довго водив жидов по пустини, аж сорок літ, і розказував їм всякі байки про землю обітуванну аби лиш не мішали Фараону строіти Єгипеську державу.
    Тоти Фараони строїли багато і кождий другий строїв хижу ще бульшу ніж предидущий, як типир у нас у селі Діброва. Але якос так уни тото строїли - без толку. Не було тото файно. Лиш доки раз не посовітувала йому фараониха запросити Рутенов, которі строїли дуже добре бо удколи світ ходили на заробітки. Правда, майстри рутеські дуже дорого просили за свуй труд, а торгуватиси з ними було без толку , ітак не попускали. Коли си вже згодили на роботу то цар лиш 20 годов складав золото аби розплатити си з тими рутенськими майстрами, правда і строїли уни двадцять год.
    Як собі замовив цар гробницу май вилику ніж у єго няня то пішли майстри поміряли
    тоту ньиньову гробницу яка уна завелика. Аби добре заробити, наговори царя вчинити гробницю у три рази бульшу і взялиси за роботу. Єгитняни робили в підсобниках :довбали скали, носили, тьигали, складали каміньи , а Рутени лиш міряли і чинили облицювання скін внутрі гробниці, наружні роботи. Як обклали тоту гробницю білов вапняковов плитков, по 5 золотих монет за один митер, то не мож було око одвести.
    Як закончили свої справи Рутени в Єгипеті взьилиси за римлянув.Так їм тоти римляни надоїли шо аж йой. Римляни збирутси в легіони і ходя через гори туди - суди.То сіль везут, то войнов ідут. Уни своїми кіньми і колесницями стоптали гет усі гори і поля на котрих Рутени садили жито, овес і пасулю. Зібралися рутенські воєводи і вирішили вчинити порядок с тими римлянами. Уни заготовили багато мармуру в Марамороші учинили з него „троянского” коня, погрузили го на вози тай поперли в Рим. Рутени нібички йшли договоритися за нову роботу на стройках в Римі , а коня везли в подарок їхнему імператору. Кінь був дуже файний але й тьижкий, везли го дуже багато людей, декілько тисяч.Римляни на митници їм нич не казали бо тішилися што тото подарок їхнему кесарю. Коли того коня прикачкалали в Рим то імператор з радости таку гостину поклав што гостилиси всі- і прості граждани, і вояки. Три дни пили. Коли нарешті всі змучилиси тай поснули рутенський воєвода Еней своїх воїнів пудоймив. Они вітьигли з черева коня зброю і побили тих пяних римлянов, спалили їхній парламент, і всі їхні пожитки.(записано со слов одного доктора-дипутата которий дуже любит історію авт.)Видко, тогди Рутени взьили в полон третину тих р

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Продовження
    Видко, тогди Рутени взьили в полон третину тих римлянув і повели їх на свою землю аби тоти там ростили злаки і виноград . І хоч тоти римляни називали себе даками Рутени їх називали ромунами. Они били такі вперті что ніяк не хотіли говорити по рутенський . Кілько їм не говорили что луйтра тото драбини они лиш казали что тото луйтра .Удтак рутенам так полюбиласи тота смішна Ромунська мова што они поливину усіх гор поназивали по ромунськи. (Рогнєска ,Васкул,Бербеняска ...іт.д.).
    Позже Рутени уткись привезли собі циганов, бо ніхто не знає утки цигани взьилиси і як позбутиси їх. Їх привезли аби било кому плести кошарки на виноград і другу живность. Правда, іх тоже, поштось, уни називали Романи. Видко їм тото слови дуже любилоси. Я думаю зато што циганов звали волохами а волохи тоже ромуни.
    Як тих намістили пішли Рутени за Урал тай привели удти гуннов.Тоти гунни били дуже сильними воєводами, уни тоже, як Рутени, годні били здолати самих римлянов. Говорьи што когди Рутени завели мадяров(гуннов) на Верецкой перевал їх гунський вождь став і зрік „Нем тудом”.Ун не мог пойняти нашто било так довго мучитиси і мерзнути за Уралов когди туйки такий рай.Удкрилиси му поорані ниви в горах, красні плаї,широкі ріки. Ун аж Будапешт удти ввидів. Ще й нині мадяри не годни зрозуміти чого тоти гори не належьи їм. А того не належьи, бо Рутени їх привели аби уни сторожили румунов і ромов. А ще пак аби затулити ними свуй полуденний кордон.
    Так потрохи мудрі Рутени заселяли полуденно-західні території своєй землі . Але їх все мучило” Шо є з того боку світу де ниє чінцев і бурятов?”. Аби си подивити за край світу спорудили велику шіфу, з нев попливли в Дунай, далі в Чорне море тай аж дов Океану. Довго пливали . На саму Паску попали на якийс остров на которому било повно камяних бовванов з біликом на голові. Так візирало што тоти боввани ждали Рутенов з океану. Назвали тот острув „Острув Паски”. А коли допливли до якоїс великої землі де кругом било повно якихос тварин, чисто похожих на тих людей что си вродили од мами і ньиня котрі дуже любят палінку пити. Але ще май дивними були люде что там мешкали.Уни були черлені, бігали лиш в самому пірю як індики.Рутени їх так і назвали Індіанци. Їхнего биріва звали Чингандчук. Видко что бив родичем Чингисханов. Рутени там довго били. Їх там любили тоти черлені люди что позволили їм построїли виликі і файні гробниці як у Єгипеті. Встигли до всього придивитиси. Дуже любилоси їм як багато на тих черлених людях золотих чічок: і в носі ,і в усі, і на гембах, і у пупци. Рутени тоту звичку обвішуватиси золотом ще звідти привезли. Рутен надівав на кождий палец золоте кольцо на шию ланц а в рот повно золотих зубов.
    Назбиравши всьикого краму погрузили все тото на свою шіфу і вже на березі встрітили корабель на которому капітаном бив Колумб. Він сирота думав шо приплив до Їндії.Рутени си лиш хитро посміяли з него і поїхали відти гет з добром.. Вітак тоту землю што открили Рутени назвали чогос Америков.
    З Америки Рутени привезли собі крумплю, милай, соняшник, парадічки, жука короладського, бо думали шо тото пацьорки, привезли собі тютюн тай піпу, каву, привезли постоли з капчурами, а ще всьикі шерстяні верети з файними узорами, крисані, топірці, дримбу і декулька індіаців з горів аби їх розводити в себе в горах.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Продовження
    Парадічки утдали мадярам бо тоти не мали з чого робити лечо і бограч, а за тото виміняли в них киптар.Ромунам отдали соняшник - аби мали чим на базарі торгувати. За тото возьмили у Ромунів гачі. Ромам утдали різні золоті брязкальці а за тото позичили в них цвітасті фустки.
    Індіанцов отправили жити в гори. Дали їм трохи мелаю з собов, капчури, макасини, топірці, шерстяні покривала аби не змерзли тай дримбу. А без дримби вни ніч не вміют чинити. Як си змучи кажут что задримбалиси, як їх обдурьи - кажут что їх надримбали і як любльиси то тоже без дримби не годни. Як поселилиси індіанци в груньох,
    построїли собі шатра-колиби з хащі по типу вігваму тай не знати удки поприводили собі жонів, вчинили повно дітей. Тото діти тоже трохи черлені в лице. Рутени назвали їх Гуцулами. Бо як спали у колибі та дуже там гуцалиси. Тоти гуцули заселили вудтак гори зі сходу і півночі.
    Ще перед тим ніж Рутени попливли в Америку в їхнього биріва гостювали якіс Кирило тайі Методій. Їх ніби якийс Папа удправив нести слово господнє Рутенам. А что їм нести слово когди вни виділи Спасителя ще тогди коли Папи не било.Тому уни тих проповідников напоїли палінков так, што тоти зразу забили нашто їх поблагословив Папа і переписалиси в правславні (Московського патріархату).(Історія православной церкві.)
    Ви не знаєте што тото таке Москва ?. О тото столиця Московского царства де живут росіяни которі походьи от Рутенов. Коли Рутени вернулиси з Уралу то аби тоти землі не пустували без гуннов спеціяльно – переселили туди трохи Рутенов. Вібирали май дуже нечесних пяниць, што вже тогди били промеж Рутенов.Уни подумали што пяницю мороз не бере ,їсти му не гія тай море му поколіна- тому лиш вони там відержьи.Аби не путати їх з чесними Русинами назвали їх Русскими.
    Рутени сотворили всіх словян. Уд них пушли – Левчі(Чехи),Словаки, Болгари,Бойки , Лемки і другі.Всі окромя Українцев которих нігди не било на Землє, може й били але мусили си звати якос инак. Я собі міркую что всі історики которі казал, что Українци тоже Русини робильи тото назло справжнім Рутенам,аби їх принизити. То что бойки тай лемки вчинилиси уд Рутенов є безсумнівно, бо дивідси їм на вбанньи, послухайте їх балачку. Всьо взьили от Рутенов.
    Рутени не лиш создали сисі народи але як добрі родителі построїли для них города і замки котрі ще і до нині радуют око Європейців.Бо якби не Рутени- жили би тоти католики в хатах з саману.
    Ви не знаєте ко тото такі європейці? Звідайтеси в мене. Декотрі із них пушли ут Чукчов: тото фіни, шведи,датчани,другі. Решта –пушло уд римлян которих Рутени не взьили в полон. Зато уни сироти говоря і пишут Латинов а не то як рутени Кирилицев.
    Не привезли тогди давно Рутени лиш африканцев, бо туйки в Карпатах не ростут банани, а тоти фрукти - їх перша їда.Чінцев не везли, бо уни такі хитрі, де шо ввидьи або вчуют зразу собі присвоят і кажут, што тото уни відумали. Аж ганьба їх слухати. Гнати горівку з чого хоч придумали у Діброві , а всі кажут што тото чінци придумали спирт.Але правда, теперічки і їх завозьи тай держут тих різнокольорових на заставах.
    Скоро видко будемо і ними заселяти долину над Ужем.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Продовження
    Але вернемоси до Рутенов. Відтак Рутени договорилиси з мадярами аби їх вождь
    бив декотрий чис їх царем бо у Рутенов нігди не било царя. Як помежи Рутенами можно вібрати одного самого умного?Кожен Рутен сам собі царь. Але пусти кота в хижу. Залізе в миску і газдини під запаску. Так і гунни.Уни забили як Рутени вели їх помежду горів і хто уни. Як не пробували Рутени позбутиси того мадярського кесаря всьо намарно.Скоро мадяри навчили Рутенов свого язика а тих кто найборше навчивси
    по мадярськи називали Орос і скоро записували мадяром. Мало Рутени через свою доброту усі не стали Оросами.
    Довго Рутени строїли свою рутенську державу але коли прийшла унія началаси у рутенів біда.Уніати заставили всі книжки писати латинов тай дуже не любили мову Рутенов. Натерпілиси Рутени , нераз годували воші воюючи по світу. Тай так что
    геть зійшли на жебраки. А як вернули їм їхню державу Пудкарпатську Русь не мали сили її вдержити.
    Всю решту історію, відколи Русинам прийли на поміч їхні діти- русскіє, знают всі . Руські вернули Русинам язик, гонор, майно, силу і славу. Май розумних з промеже газд учинили Пиршими секретарями аби керували, май мало розумних - Другими секретарями, тих шо добре розбиралиси в крумплі і мелаю вчинили Головами до усього майна,а майно всьо забрали в колгосп. Всім решту дали роботу до котрої розуму не гія - дали їм вчитилювати, докторувати, строїти ракети.
    Типерь Русин , знову, первий серед первих. Правда заблудивси в гена, бо дов пупцьи ун румун, від пупцьи до цьицки - мадяр, зверьхи циган, а всьо решту - словак, чех, лемко, бойко, гуцул, зліва католик , справа-православний, посеридині уніат. Одно не ясно, в кого
    мозок позичив.
    Як дес автор написав не грамотно - перебачте, бо я простий чоловік а не прфесор. Букваря русинського не видів. Як штос напутав, то все через телевізор тай православних комуністов. Як вижу што уни пуд хрестом звізду носьи то голова ми йде обертом. Видко не лиш у мене. Відтак получаєси самий каламбур. Най якийс народ не думає што я си з него хочу смішквати. Бо ми туйки усі земляки і земля наша Закарпаття – а значит, што вверху Тиси не вержи в воду, то все допливе аж дов Чопа, а што не зловльи на митниці то допливе аж поза Дунай.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    почему все высказывания за русинов на русском, а не на руссинском? может русины больше любят русский, а не свой язык?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    украина отделилась от ссср, закарпатье от украины, ужгород от закарпатья и так до бесконечности, лишь бы местным князькам жилось ещё лучше

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сталин - русский № 1 - класно!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Самоназвание "украинец" возникло в 30-х годах 19 века в Галичине, а русины-это более древний народ.
    Украинцы- нерусские

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Получена информация, что Врио СБУ Наливайченко сообщил о возбуждении уголовных дел на лидеров русинского движения. Это действительно тоталтарное государство Украина с правом жить только в Азии и только с монголо-татарским духом, но только не европейским. А главное, проституттка украинская пресса, которая легла под антинародный режим, стала соучастницей избиения прав русинского народа. Создаётся впечатление, что власти Украины - проамериканское сборище бандитов и воров.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ну что же! Если украина решила поиграть мышцами попугать так сказать (на другое она уже не способна) тем самым только ускорит разьединение с Подкарпатской Русью.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пане Сидор! А ви читали, що про вас пише русин Петровцій? Українським ЗМІ таке і не снилося! І ви, людина, що перебуває на найвищих щабелях УПЦМП, не подаєте в суд на русинського "літератора", який називає вас христопродавцем і іншими образливими (а може справедливими)словами? А те, що ваш "подельник" по антиукраїнській діяльності (Жупан) має такий низький розумовий потенціал,то є ваші проблеми, а не проблеми українських журналістів.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    АДМИНУ. Не варто було блокувати мій коментар, бо був він не тільки важливим, але й корисним закарпатцям. Але, як кажуть: господар - барин!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Admin postijno blokuje ne vyhidni jomu komentariji. Ot vam i svoboda slova.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вірник
    27.06.08 (21:28)Ну ради Бога пару месяцев еще украинскую оккупацию потерпим!А там все станет на свои места.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ярослав Глагола
    27.06.08 (22:45)
    АДМИНУ. Не варто було блокувати мій коментар, бо був він не тільки важливим, але й корисним закарпатцям. Але, як кажуть: господар - барин!!! ВАМ НАСНИЛОСЯ?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Наливайченко публично заявил: «Мы возбудили уголовное дело против сепаратизма и попыток изменить государственное устройство, а именно – против так называемых организаторов «Сойма русинов» в Закарпатской области..".

    Это начало репрессий против неукраинцев. Вот хамское тоталитарное государство. Есть сообщение, что репрессии против русинов позволии США, поскольку русины Закарпатья проигнориоровали американского русина Магочия - цеерушника и русофоба.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хам Наливайченко путало и пугало. Ведь первым кто хочет изменить государственное устройство это Ющенко и БЮТ, разрабатывающие Конституцию под себя. А если русины включились в этот процесс, то уже они сепратисты. СБУ –крышует воров и олигархов и им хочется указать какие они умные. Наливайченко – выскочка и прислужник

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Псвевдовірнику, а реально есбеушнику:не мути воду антирусине. Жупан хоч і не професор, але держався гідно перед лицем 12 українських ідіотів, які йомй не давали навіть говорити, чи закінчити думку. Хто міг подумати, що деякі українці такі хами-антирусини!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сейчас в Украине идет первая стадия «сепаратизма», когда люди критикуют власти в рамках закона. Но перепуганная власть критику в адрес себя называет крайним сепаратизмом. Но куда денется власть, когда народ выйдет на улицы, и будет противостоять власти актами неповиновения, как это они сами делали ещё недавно. Если власть упорно не хочет слышать глас народа – то народ вынужден будет стать радикальным, чтобы защитить свои права и свободы! Именно из-за игнорирования прав и свобод антинародными режимами появились Силезия, Абхазия, Южная Осетия, Приднестровье, Страна Басков, Северный Ольстер, Курдистан. По данным ООН около 150 сепаратистских регионов существует на Земле и большинство из них – результат деяний антинародных коррупционных режимов власти. Каждый режим судорожно натравляет на свободолюбивых граждан свои спецслужбы, заставляя их еще, и воспевать фашизм УПА.
    Хотя нынешний режим сам пришёл к власти путём жесточайшего неповиновения тогдашним властям и, фактически, совершив государственный переворот, при полном молчании спецслужб, то сегодня, этот сам восхваляющийся «демократический» режим готов кидать граждан в тюрьмы только лишь за их демократические публичные высказывания.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    28.06.08 (12:05), реакция властей на демократические требования взята в расчёт изначально и на ней строилось много из сделанного. Мы всё правильно делаем, но проводя теперешнюю работу необходимо держать в уме и быть готовыми к последующим необходимым и естественно развивающимся событиям. Акции неповиновения - хоть и следующая, но промежуточная стадия. Короткая, потому как в таких случаях события склонны к ускорениям - молоко долго закипает, но быстро бежит, достигнув точки кипения. И прошу заметить, что не мы толкаем себя к сепаратизму, а сами власти методично внушают нам сепаратисткие настроения. Именно власти будят в людях радикалов, ведь 'радикализм' не просто слово - оно имеет собственное значение, влияющее на человека, который подсознательно начинает стремиться ему соответствовать. Самостоятельно. У меня было несколько интересных разговоров с подкарпатцами из разных сёл нашей Подкарпатской Руси. Они вначале прикидывались, что и слухом не слыхивали о проблеме русин, но потом поделились своими мыслями о происходящем. Мысль всех сводилась к тому, что 'что там наш Сойм может сделать с помощью бумажек и разговоров - бюрократы не дадут им ничего сделать, но власти не представляют себе, что будет когда народ проснётся и поднимется - мы ведь хоть и можем долго терпеть, но потом меры не знаем'. Получается, что люди следят, не очень верят в успех дипломатии, не отрицают своего массового участия в процессе, но явно не намерены в случае чего заниматься дипломатией. Так и получается, что попросив минимум, получишь всё - попросили у властей автономию и признание и уже она сама заставит нас добиться значительно большего.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А што Лецович за Жупана розписуеться?

    Страницы