ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Західній Україні негода вже забрала три життя (ВІДЕО)

    30 квітня 2024 вівторок
    81 переглядів

    На Прикарпатті загинув чоловік під уламками власного будинку, ще один помер в машині, яку перекинула вода. Одна людина на Буковині втопилася у підвалі власної хати. Лило, як з відра, у шести областях.

    Міст упав у ріку Стрий.
    Міст упав у ріку Стрий.

    ВІДЕО

    Найбільше постраждала Івано-Франківщина, там злива затопила кілька сіл та пошкодила греблю. З деяких населених пунктів евакуюють жителів. На Закарпатті - дощ розмив автошляхи та позносив мости. На Заході України змінили розклад руху потягів, оскільки вода пошкодила колії. Підрахувати загальні збитки від стихії поки що не вдалося. Тим часом синоптики прогнозують негоду деяким регіонами - до кінця тижня. Оксана Дудій, 5 канал: "Ще кілька днів тому цю річку можна було перейти вбрід. Втім нині Прут розлився наповну. Вода наробила чимало лиха. Ось тут була дорога тепер її цілком знесло. Затоплені будівлі, городи. Село Заболотів, де ми зараз перебуваємо перетворилося на Венецію. Такої повені на Прикарпатті не було півсотні років".

    Не виходячи із власної домівки, селянка Галина розмовляє з сусідами. Її помешкання більше ніж на метр потонуло у воді. Вода сягає по пояс - бідкається жінка. І таке лихо спідкало увесь Снятинський та частково Коломийський райони Прикарпаття. У сусідньому селі Борщів прорвало дамбу і річка Прут розлилася на десятки кілометрів навкруги, розмивши сільгоспугіддя, кажуть люди.

    Марія Антоняк, мешканка села: "Найгірша ситуація ось там у тих будинках. ... В хаті ледь не по пояс вода... Та хто як міг так і рятувався - худобу вивозили самотужки. Там кури потопилися не встигли, бо ніхто не думав що підійде вода".

    Марія Рищук, мешканка села Заболотів: "Ніхто не бачив... цієї біди, ніхто не прийшов на допомогу... люди як могли так і рятувалися.."

    Щоби впоратися зі стихією, люди самотужки робили штучні дамби з піску навколо своїх осель. Прикарпатці пригадують, подібна стихія у цьому регіоні вирувала близько сорока років тому. Щоправда, тоді води було набагато менше.

    Олександр Ваврищук, 5 канал: "На Львівщині небезпека затоплень не минула. Невеликі річки після великих дощів перетворилися у широкі то повноводні ріки. Синоптики прогнозують опади і у наступні 2 дні, а тому мешканці гірських сіл і цієї ночі спокійно не спатимуть".

    На Львівщині велика вода, яка увірвалася серед ночі в село Гірне, найбільше нашкодила господарству Леонтині Василів. Злива затопила увесь провіант, що господиня заготовила на зиму. Люди врятували худобу, але потонули усі кури. Жінка і досі не може увійти у затоплений курник, адже вода прибуває і далі. Схожа ситуація і у сусіди Василя Вовчука, у нього затоплені городи, а вода в підвалі сягає півметра. Старий бідкається, сіно, яке залила вода, згниє, а тому не буде чим годувати зимою коня.

    Василь Вовчук, мешканець села Гірне: "А тут отака глибина, зять розбирався голий ходив тут все витягав бо нема права зайти, їсти нема що зварити, а тут все позаливано, зі стайні корову вивів, коня і тепер не знаємо що маєм робити".

    Ганна Якимець, мешканка села Коростів: "Отак як є русло, отак як вода тече то було русло, а то були городи, справа в тому що там коли будували рибник зробили дамбу, зробили вигоду собі, а людей кинули на призволяще".

    Негода на Львівщині зруйнувала 4 кілометри мостів та 2 кілометри доріг. Чиновники кажуть, що нараховувати компенсації людям, які постраждали від зливи, почнуть лише, коли порахують усі збитки лиха. Втім нині зробити це заважає повінь.

    Ігор Свистун, голова Сколівської райдержадміністрації: "Досвід попередніх років показує, що виділялося достатньо коштів людям, а можна навіть сказати, що часто цим зловживали. Навіть отримували допомогу не ті хто повинен був отримати, а зараз наше бачення щоб стратегічно вирішувати питання. Це дороги, мости, щоби робити загальні справи, а не кожній людині відшкодовувати".

    Загалом від негоди постраждали 6 регіонів. Крім західних областей, розгулялася стихія і в Одесі. В ніч проти п'ятниці буревій повалив у місті понад сто дерев та стовпів мережі електропостачання. Найбільшої шкоди зазнали центральні вулиці міста.

    Олександр Ваврищук, Оксана Дудій, Євген Радіон та Андрій Гаргара, 5 канал

    UA-reporter.com
    Від стихії постраждали 4 райони Закарпаття
    Из-за стихии в Ивано-Франковске погиб 1 человек, 300 отселены из затопленных домов (ВИДЕО)
    З приміських сіл Івано-Франківська човнами евакуюють людей
    Стихия гуляет Западной Украиной ВИДЕОНОВОСТИ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору