ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Уряди не виконують навіть досить скромних бюджетних нормативів із запобігання повеням на Західній Україні

    05 травня 2024 неділя
    73 переглядів

    Небачене в останні роки стихійне лихо прийшло на Західну Україну майже точно через шість років після «Скнилівської катастрофи», через рік по «фосфорній аварії» і менш ніж за місяць після руйнівного буревію, що забрав на Львіщині чотири людських життя.

    «Галицький потоп» триває й досі. І його мартиролог вже налічує 13 осіб.

    Перше ім'я в цьому скорботному списку, між іншим, могло з'явитись ще 9 липня. Тоді під час однієї з бур блискавка вбила 17-річного мешканця Збаража.

    Однак статистику катастрофи чиновники ведуть лише за три дні - з 23-го по 26 липня. Як твердять мешканці постраждалих областей, на загал буревії та зливи були найсильнішими саме тоді. З іншого боку, річки, що зносили мости в ці дні, напоювались для цього водою щонайменше попередні два тижні.

    Ріки забрали більшість жертв. Так, 25 липня в Івано-Франківській області на березі річки після того, як спала вода, виявили тіла двох дітей (вік у повідомленнях місцевої влади не вказувався). Це було в Снятинському районі, а в Тлумачському так само знайшли ще одного неповнолітнього.

    Цього ж дня у Верховинському районі блискавка вбила одночасно парубка і дівчину. А в Угринові Тисменицького району ріка, що знесла садибу 44-річної жінки, забрала і життя господині. А дещо раніше в Микуличині вітер... перекинув автомобіль, який і вбив свого власника.

    Тобто лише найбільш постраждала Івано-Франківщина налічує щонайменше 7 жертв. «Щонайменше» - бо, наприклад, в офіційну статистику поки що не зараховано зсув грунту в селі Витвиця Долинського району, який, знищивши хату, вбив її господаря. Хоча зсув швидше за все міг статись саме через дощі.

    В Чернівецькій області картина схожа: 27-річний селянин не зумів вибратись із власного льоху, коли туди полилался вода, дев'ятирічну дівчинку вбило блискавкою... В цілому на кінець дня неділі там нараховували шестеро загиблих.

    Ще по одній людині у кожному з двох регіонів вважаються зниклими безвісти. Рятівники вважають, що вірогідність знайти їх живими, на жаль, невисока.

    На громадян, що втратили близьких і родичів, ще чекає невтішна перспектива ходіння по чиновниках заради отримання компенсацій. Між тим, незмірно більші суми знадобляться незмірно більшій кількості людей для ліквідації матеріальної шкоди, яку заподіяло лихо.

    Станом на 7.00 неділі на території Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей залишалися підтопленими 20 тис. 970 житлових будинків та 17 тис. 975 га сільськогосподарських угідь, пошкоджено 145 автомобільних та 252 пішохідних моста, розмито 212,41 км автомобільних доріг.

    Зусиллями рятувальних сил в складних погодних умовах врятовано 1 тис. 208 чоловік, евакуйовано 1 тис. 503 особи та відселено 6 тис. 757 чоловік.

    Такою є суха статистика. Необхідні ж на покращення цієї статистики суми ще підраховуються. Однак, наприклад, Президент Віктор Ющенко заявив, що самій лише Івано-Франківській області заподіяно збитків на 1,6 мільярда доларів. А прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що допомоги від держави потребуватимуть 30 - 40 тисяч сімей.

    Вищі особи держави в неділю позмагались у тому, хто виглядатиме для постраждалих від повеней областей добрим батьком, а хто турботливою мамою. Ще напередодні Віктор Ющенко доручив прем'єрові Юлії Тимошенко відбути на місце лиха і в триденний термін подати йому план ліквідації наслідків потопу.

    Тимошенко, прибувши в аеропрот Івано-Франківська, повідомила, що працюватиме «паралельно» з Президентом (який мусив знайти час на відвідання Галичини між літургією, присвяченою річниці Хрещення, і урочистим відправленням до Пекіна нашої олімпійської делегації).

    При цьому прем'єр одразу гоглосила, що працюватиме на місці, доки не відвідає всі постраждалі райони. І дійсно, надвечір Тимошенко вертольотом відлетіла з Франківщини до Буковини.

    Президент собі цього дозволити не може, тож, як політичний конкурент прем'єрки, мусить реагувати все новими указами та заявами.

    Так, ще на спільінй пре-сконференції з Тимошенко у Франківську Ющенко не забув повідомити, що українські уряди не виконують навіть досить скромних бюджетних нормативів із запобігання повеням на Західній Україні.

    За даними глави держави, із закладених в бюджеті 24 млн.гривень на спорудження гідроструктур було профінансовано 14 млн, у 2006 із 40 млн. профінансовано 25 млн.грн., у 2007 р. із 75 млн.грн профінансовано 7,2 млн.гривень або одна десята, що передбачалося.

    Тепер Президент поставив вимогу: обов'язково внести в бюджет уже цього року якнайбільшу суму на будівництво захисту.

    У свою чергу, Тимошенко повідомила, що проситиме спікера Арсенія Яценюка (до речі, буковинця) скликати позачергову сесію Верховної Ради - з тим, щоб уже зараз внести в бюджет зміни, необхідні для виплат компенсацій та відновлення зруйнованого стихією.

    Тимошенко навіть назвала можливі джерела коштів: зокрема, на її думку, «необхідно буде переглянути систему витрат по Укравтодору, а також вирішити питання за рахунок Міністерства палива і енергетики».

    Крім того, частину грошей уряд збирається брати з бюджетних асигнувань на розвиток регіонів. Це певною мірою перегукується із черговою, вже вечірньою, заявою Віктора Ющенка, який закликав допомогти жертвам стихії, як то кажуть, «всім миром».

    Поза всяким сумнівом, подібних заяв, як і прихованої критики Ющенка та Тимошенко на адресу одне одного, у зв'язку з «Галицьким потопом» буде ще чимало. Але навряд чи політика цікавить зараз постраждалі українські родини.

    Термін же, протягом якого Кабмін повинен вирішити питання про ліквідацію наслідків катастрофи, спливає в понеділок. На 14.00 заплановане спецзасідання уряду - і в цей же день питання розгляне Рада національої безпеки та оборони.

    Александр МИХЕЛЬСОН

    UA-reporter.com
    Западная Украина - зона стихийного бедствия (Обновлено)
    На Львівщині розпочалися роботи з подолання наслідків стихії. На Закарпатті все це буде завтра
    На Закарпатті триває підтоплення населених пунктів, евакуйовано 300 людей
    Шандра: Больше всего от наводнения страдают Ивано-Франковская, Львовская, Закарпатская и Черновицкая области

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору