ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Меланку дві школи закарпатського селища Вилок отримали від Ющенка комп'ютерні класи, літературу та три автобуси

    30 апреля 2024 вторник
    64 переглядів

    Сьогодні Президент України Віктор Ющенко та Президент Угорської Республіки Ласло Шойом відвідали дві загальноосвітні школи в селі Вилок Виноградівського району Закарпатської області — школу N1 з українською мовою навчання та школу N2 з викладанням угорською мовою.

    У своєму привітальному слові на шкільному подвір'ї Глава Української держави відзначив, що тема освіти, серед інших, обговорюватиметься під час сьогоднішнього короткого візиту до України Президента Угорської Республіки. За словами В.Ющенка, дуже важливо, щоб у школи з викладанням угорською мовою повернулася мова українська - в обсягах, достатніх для того, щоб їх випускники мали доступ до вищої освіти в українських навчальних закладах. Президент України підкреслив, що необхідно забезпечити закарпатські школи всім необхідним для навчання і викладання української та угорської мов.

    Характеризуючи сьогоднішню зустріч зі своїм угорським колегою, Глава Української держави зазначив, що головною її темою стане надання більшої динаміки двосторонній співпраці. "Основний лейтмотив зустрічі з Президентом Угорщини - як надати нашому двосторонньому співробітництву, починаючи з теми освіти, відносин між громадами, між краями, між державами, ще більшої динаміки", - сказав він, додавши, що "за останні півтора-два роки політичні, дипломатичні відносини з Угорщиною стали значно активнішими". В.Ющенко відзначив, що збільшення товарообігу між країнами у 2,5 раза за останні 10 місяців говорить про "колосальні можливості наших відносин".

    Зі свого боку, Президент Угорщини Ласло Шойом сказав, що його країна високо цінує українські зусилля, спрямовані на підтримку угорської громади. Він зазначив, що доступ до освіти рідною мовою є важливим насамперед для того, щоб угорці залишалися в Україні. Президент Угорщини погодився з необхідністю вивчення в таких школах української мови як державної. "Це означає входження їх випускників в українське суспільство по всій території України", - додав Глава Угорської Республіки, повідомляє Укрінформ.

    Л.Шойом, окрім того, повідомив, що Угорщина стала тією країною, яка, увійшовши до Шенгенської зони, змогла зберегти сприятливий візовий режим для громадян України, залишивши кордон прозорим. "Введення Шенгенської зони не спричинило появи нового кордону між Україною та Угорщиною. Ми все робимо для того, щоб кордони були більш прозорими", - сказав він. Ласло Шойом також підтвердив свої плани здійснити офіційний візит до України у березні ц.р., чим засвідчити високий рівень двосторонніх відносин.

    У подарунок від Президента України Віктора Ющенка два навчальні заклади села Вилок отримали комп'ютерні класи, літературу, а також три шкільні автобуси.
    Під Старий Новий рік Віктор Ющенко відбув із робочою поїздкою на Закарпаття, щоб випити келих доброго вина...
    В Закарпатье на встрече с президентами Венгрии и Словакии Виктор Ющенко поднимет вопрос об упрощении визового режима
    Президент Угорщини Ласло Шойом відвідає закарпатські міста Берегово, Вилок і Мукачево
    Президенти України, Словаччини та Угорщини їдуть на Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору