ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У Виноградові триває витік невідомого газу (оновлено)!

    14 мая 2024 вторник
    40 переглядів

    Аномальне і водночас унікальне явище в масштабах всієї України спостерігається в закарпатському місті Виноградово, де в приватному житловому секторі спостерігається локальний виток невідомого газу. В епіцентрі цієї події опинилися шість житлових будинків на розі двох вулиць Тюльпанів та Партизанська, де мешкає близько двадцяти людей.Як повідомили "UA-Reporter.com" у Центрі громадських зв’язків управління МНС України в Закарпатській області, аномальності цій події надає і той факт, що в деяких приватних будинках, окрім появи невідомого газу фіксується і локальне нагрівання стін (на висоті до одного метра) та підлоги, незалежно чи вона бетонна чи дерев’яна. Максимальна температура стін була зафіксована 16 квітня, коли температура стін перевищувала температуру навколишнього середовища майже на десять градусів.

    Для розстеження випадку у Виноградові було створено спеціальну комісію з представників різноманітних служб та МНС України в Закарпатській області, яка залучила до з’ясування причин появи цього газу та явища нагрівання стін і підлоги в будинках науковців з Івано-Франківського технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) та Ужгородського національного університету.

    Оскільки відібрані проби газоповітряної суміші, вільного підгрунтового газу та води з трубчастих колодязів вимагають детального лабораторного аналізу, а їх результати будуть відомі не раніше 26-28 квітня, місцевий райвідділ МНС здійснює моніторинг ситуації та проводить відповідні заміри концентрації у повітрі метану, який як передбачають входить до складу невідомого газу. Для дегазації повітря будинків пробурено чотири свердловини, глибиною до 2,5 м, завдяки чому концентрація метану в будинках суттєво зменшилася, однак продовжує спостерігатися. Найгірше, що метан – газ без запаху та кольору, і тоді коли його накопичення перевищує певну граничну межу достатньо найменшої іскри аби стався вибух. Тому рятувальники під час проведення замірів настирливо рекомендують мешканцям цих вулиць постійно вдаватися до провітрювання будинків. Окрім того потрібно зауважити, що на фундаменті ряду будинків з’явилися незрозумілі масляні плями, природу яких встановити поки також не вдалося. Наразі її з’ясовують фахівці Закарпатської обласної СЕС та представники кафедри екології та охорони навколишнього середовища УжНУ.

    Один з старших наукових співробітників газогеохімічної лабораторії ІФНТУНГ, який вивчав ситуацію у Виноградові зауважив, що за кілька десятків років роботи з газами, з подібним феноменом зустрічається вперше.

    Віктор Кучера, заступник начальника УМНС України в Закарпатській області і водночас голова спеціально створеної комісії, розповідає про три версії, які найбільш імовірно могли призвести до цієї ситуації - біогенну, техногенну та природну. Біогенна швидше за все пов’язана з процесами гниття, техногенна або побутова з трубопроводами низького та середнього тиску, якими до будинку постачається побутовий газ, а природна – з певними хімічними та фізичними процесами, які відбуваються у глибині земної кори.

    Представники ВАТ „Закарпатгазу”, які беруть активну участь у роботі спеціальної комісії, начисто відкидають можливість другої – техногенної версії, посилаючись на те, що ними було проведено обстеження десятиметрового відрізку газової труби навпроти одного з житлових будинків. Попри це комісія вирішила провести повторні дослідження, попередньо вимкнувши центральне газопостачання до вказаного району.

    Для з’ясування глибинної або природної версії залучено Закарпатську геологорозвідувальну експедицію спільно з такою організацією як „Закарпатбудрозвідування”, які пробурять свердловину до першого водоносного горизонту, що дасть змогу уточнити дані геологічної структури. Закарпатські ж сейсмологи наразі з’ясовують дані сейсмоактивності у Виноградівському районі.

    Серед місцевого населення втім поширюються чутки про те, що будинки на Партизанській та Тюльпанів збудовані на силосних ямах, що й нібито призводить до появи невідомого газу. Однак це заперечують і старожили, і архівні дані. Інші пов’язують його появу з тим, що вулиця Партизанська розташована одразу навпроти кладовища. Дехто, також твердить, що це аномальне явище потрібно пов’язувати із зсувом, який стався минулого року поблизу Чорної гори, яка є околицею Виноградова.

    Голова спеціальної комісії Віктор Кучера стверджує, що робити якісь висновки до того часу, поки не буде здійснено всіх аналізів зарано, а тому рекомендує мешканцям будинків, де зафіксовано подібні аномальні прояви, прислухатися до порад МНС. Самі ж мешканці перебувають у тривозі, бо навряд чи таке „сусідство” з невідомим газом може когось „порадувати”.

    В управління МНС України в Закарпатській області з цими аномальними проявами пов’язують і факт загибелі людини. 17 березня в одному з будинків внаслідок вибуху пароповітряної суміші отримала опіки семидесяти відсотків тіла 47-річна вчителька, що мешкала на вулиці Тюльпанів. Через десять днів від отриманих травм жінка померла в обласній лікарні.
    В закарпатском Виноградове — явление неизвестного происхождения

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору