ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Закарпатці в Києві" проведуть у рідному краї унікальну презентацію-виставку

    15 мая 2024 среда
    20 переглядів

    Товариство "Закарпатців у Києві" має намір провести в Закарпатській області презентацію-виставку королівських грамот 12 і 18 століть, папських буллів, фрагментів старовинних печаток, а також гербів усіх сіл. На заході також буде представлено технологію збереження цих унікальних пам’яток. Про це у п’ятницю, 27 січня, повідомив заступник президента товариства Станіслав Аржевітін, котрий разом із президентом товариства Миколою Бідзілем завітали на Закарпаття, щоб вирішити організаційні питання проведення виставки, інформує "ЗІК".

    Станіслав Аржевітін: «Цією презентацією ми прагнемо привернути увагу наших сусідніх країн і показати, що у нас була спільна культура, що частина їхньої культури знаходиться тут, у нас, на Закарпатті. І друге: ми хочемо продемонструвати новітню технологію збереження цих унікальних пам’яток, які, звичайно, з часом втрачаються, оскільки зроблені дуже-дуже давно на собачій шкірі. Ця технологія за допомогою ультрафіолетових променів дозволяє повністю відновити текст, який втратився, і друге, що є найголовнішим: перенести раритети на металеві пластинки, які мають унікальну можливість зберігатись вічно. Вони не горять, не плавляться. При температурі 800 градусів не втрачають зображення. Їх можна буде читати за будь-яких обставин. Та насамперед, ми прагнемо привернути до культури увагу усіх тих меценатів, які мають змогу, бажання допомогти і любов до Закарпаття».

    За його словами, презентацію заплановано провести за участю представників інших країн у Мукачівському замку, а відтак і в Ужгородському. До запрошення гості отримають у подарунок електронну версію експонатів.

    «Коли ми показали документи працівникам угорського посольства, то вони навіть не повірили, що ми володіємо такою скарбницею. Цю виставку ми перевеземо вже в Ужгородський замок, запросимо широке коло фахівців. Там вона триватиме кілька місяців, щоб будь-хто міг прийти і подивитись на цю унікальну колекцію», – зазначив Станіслав Аржевітін.

    На експозиції будуть представлені оригінали грамот, а також їхні відреставровані копії.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору