ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород принаймні на 6 століть древніший, ніж вважалося досі

    24 мая 2024 пятница
    38 переглядів

    Сенсаційні знахідки археологів останнім часом дедалі більше вражають. Слідом за Рівним з’ясувалося, що й Ужгород виник набагато раніше, ніж вважали досі. Археологи, що вели розкопки біля Горянської ротонди, пам`ятки кам`яної архітектури тринадцятого століття, з`ясували, що тут було городище у третьому - четвертому столітті. Тож Ужгород бере свій початок з часів Римської імперії.

    Ужгород принаймні на 6 століть древніший, ніж вважалося досі, з`ясували науковці. Нещодавно місто святкувало тисячу сто чотирнадцяту річницю. Насправді його історія бере початок не в середні віки, а у часи Римської імперії, переконані археологи. Поблизу найдавнішої закарпатської пам`ятки кам`яної архітектури – Горянської ротонди – вони розкопали городище, яке існувало у 3-му столітті. У землі збереглися залишки валу і рів, а також сотні уламків посуду та гончарної декоративної кераміки. Це перше таке городище римських часів, знайдене на Закарпатті.

    В`ячеслав Котигорошко, керівник археологічної експедиції: “Это место огороженное, с укреплениями, рвом. То есть, это не рядовое поселение, которые мы имеем. Это городище 3-4 века. Для нас это, конечно, была большая неожиданность. Потому что городище в Верхнем по Тисе вообще неизвестны. Их нет”.

    Городище було центром майбутнього міста, його заселяли фракійці. На початку 5-го століття воно зникло. А знову сюди повернулися городяни у середньовіччі. Втім, люди тут мешкали і значно раніше, вчені знайшли кам`яні уламки знарядь праці епохи мезоліту, датовані 12 тисячоліттям до нашої ери. Археологи пояснюють: знахідки виготовлені з вулканічного скла, завдяки чому добре збереглися.

    Ігор Прохненко, археолог: “Прозорі на вигляд, які були зроблені дійсно, поки що будемо думати, у епоху мезоліту, коли ще люди, населення Ужгорода не знали кераміки, але виготовляли знаряддя праці витонченої форми. Воно і зараз зберігає ці доволі гострі кінці, якими вони обробляли шкіру, готували, нарізали їжу”.

    Наступного року археологи продовжать дослідження, аби з`ясувати культурні та етнічні процеси у давньому городищі на місці Ужгорода, пише ICTV.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ратушняка проклято http://bogakara.narod.ru/