ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Інтелігенція Закарпаття, захищаючи пам’ятник Тараса Шевченка від мера Ужгорода Ратушняка, звернулася за підтримкою до Віктора Ющенка та Олександра Мороза

    29 апреля 2024 понедельник
    173 переглядів

    Представники громадськості Закарпаття — письменники, митці, науковці Срібної Землі, обурені рішенням Ужгородської міської ради про перенесення пам'ятника Тарасові Шевченку з площі Народної в Ужгороді, звернулися з цього приводу до Президента України В.Ющенка та Голови Верховної Ради О.Мороза.

    Ужгород. Пам’ятник Тарасу Шевченку на пл.Народна.
    Ужгород. Пам’ятник Тарасу Шевченку на пл.Народна.

    Шлях Кобзаря до Ужгорода, нагадують вони, виявився тривалим, адже тільки в 1945 році Закарпаття ввійшло до складу УРСР. Радянська влада вважала за необхідне увіковічувати в монументах партійних вождів. Символам національного духу не знаходилось місця в Ужгороді. Тільки у період Незалежної України, силами громадськості було зведено в обласному центрі бронзові монументи бу-дителеві Олександру Духновичу, президенту Карпатської України Августину Волошину. Відновлюючи історичну правду, повернуто на попереднє місце пам'ятник угорському поету Табору Дойко, встановлено пам’ятник Шандору Петефі.

    Ключовою подією духовного відродження на Закарпатті, читаємо далі у листі, стало відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку. Мабуть, нема родини в Ужгороді, нема трудового колективу в області, які б не внесли свої кошти в зведення цього монумента. Довкола місця для пам’ятника Кобзареві точилися професійні дискусії, своє слово сказали творчі спілки, науковці й освітяни, національно-культурні товариства. Так і було визначено місце — площа Народна в Ужгороді. 9 березня 1999 року урочисто відкрито монумент. Пам'ятник став духовним символом України на її західних теренах.

    Прикро, пишуть добре знані в краї люди, що на земельну ділянку, де стоїть монумент Кобзареві, зазіхнула обласна філія Національного банку України: чомусь саме тут забаглося їм звести нову адміністративну будову. Невже шановні банкіри регіонального рівня на національних банкнотах розпізнають тільки цифри і не бачать, що на тих банкнотах засвідчено духовність України в образах Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського і самого Тараса Шевченка!

    Перенесення пам'ятника Кобзареві не можна відшкодувати грошима, нагадують автори листа. Бо святинями не розкидаються. Місце, де стоїть Шевченко, вже освячено духовними молитвами, над ним — аура, яку надто небезпечно руйнувати.

    Звертаючись до Президента і Голови Верховної Ради України, вони висловлюють прохання даною їм владою припинити всякі посягання на монумент Т.Г. Шевченку в Ужгороді.

    Як повідомляє газета "Новини Закарпаття", під листом стоять ПІДПИСИ:

    П.ХОДАНИЧА, голови Закарпатської організації Національної спілки письменників України; П.СКУНЦЯ, письменника, лауреата національної премії ім. Т.Г.Шевченка; М.ВЕГЕША, ректора Ужгородського національного університету; І.НЕБЕСНИКА, ректора Закарпатського художнього інституту; Л.БАЛЛИ, письменника, лауреата міжнародної премії ім. І.Франка, державної премії Угорщини ім. Лайоша Надя; Ю.ГЕРЦА, художника, лауреата національної премії ім. Т.Г.Шевченка; М.ДЕЛЕГАНА, директора Державного архіву області, кандидата історичних наук; М.МИХАЙЛЮКА, скульптора, автора пам'ятника Т. Г.Шевченку; Ю.БАЛЕГИ, голови об'єднання демократичних організацій області УНРЗ; В.ІЛЬНИЦЬКОГО, головного редактора газети "Срібна земля "ФЕСТ".
    Ужгород: Пам’ятник Шевченку на площі Народній став каменем спотикання депутатських амбіцій та інтересів...
    "Нашоукраїнці" Ужгородської міськради — проти спекулятивних заяв щодо перспектив можливої забудови площі Народної
    Так голосувала Ужгородська міська рада за перенесення пам’ятника Шевченкові чи ні?
    Ужгород: Пам’ятник Шевченку як мірило принциповості влади міста Ужгорода на чолі з мером Ратушняком

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Debil ty "Svidomij", naturalnij debil!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    КОБЗАРЯ НА ГОВЕРЛУ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не розумію, чому Шевченко, який до Закарпаття жодного відношення не мав, повинен стояти перед ОДА? Там місце якомусь державному діячеві, пов"язаному із Закарпаттям. Шкода, що гідних практично немає - Корятович хіба що, бо Масарика якось незручно ставити. А Шевченко спокійно стояв би собі десь у парку. Не кажучи вже, що сам нинішній пам"ятник Тарасу - типовий соцреалізм та несмак.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    dobrodij, чого ви ображаєте чесних и свідомих українців? З Говерли Т.Г. Шевченко може найліпше спостерігати за рівнем дебілності України и порівняти з державами в Уніі. Ви забули, що з Говерли Кобзарь може подивитись аж за Збруч, и на другу сторінку, до Румуніі, до Угорштьини и Словакіі. А велич Кобзаря є більша як Мон Бланк. Коли Україна буде в ЄУ, Кобзаря даме на Мон Бланк!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А чому ніхто не уточнює, що пам"ятник хочуть перенести всього на кілька десятків метрів і встановити обличчям (а не задом :)))до ОДА?! Це перше. Друге: справедливо зауважують у коментарях, що "бюст" Шевченка нікудишній. Просто у свій час відмили на ньому "бабки". Третє: те, що місце освячене нашими попами - ні про що не говорить. За гроші вони готові святити і туалети, і автозаправні станції...
    На мою думку, говорити треба не про Шевченка, а про споруду банку. Там їй не місце, це вже точно. От громадська бібліотека, архів, музей....що завгодно для людей, лиш не банк. Але вище перераховані установи - сироти в нашій країні і їм місце в конюшні. Тоді як банки - повноправні газди і мають жити у світлицях.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У 1964 році з нагоди 150 річчя від дня народження Т.Г.Шевченко у Вашінгтоні за проетом Молодожанова споруджувався пам`ятник нашому Генієві і Пророку. Тоді 34 “митці” колишньої УРСР з цього приводу направили “гнівний” протест українцям США. Деякі із цих підписантів і нині живі. То чи варто дивуватися банкірам, які не розуміють: на яку святиню вони руку піднімають і що чекає ту споруду, яка буде побудована на місці пам`ятника. Схаменіться, бо лихо вам буде ...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А бачили ви той пам"ятник у Вашингтоні? Там Тарас - такий собі денді (яким він і був значну частину свого життя - любитель жінок та світських салонів Санкт-Петербургу), а не клонований суровий дідо, трохи перероблений з кліше "Чорного Лукіча". Хоч би хтось відійшов від совкового канону!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановний Оглядачу Преси (якої?) від 05.03.07 (23:38)! Де Ви бачили, щоб кріпаки ходили по салонах? Ваше намагання війти в історію в ролі великого мораліста шляхом виливання бруду на слов`янських Пророків і Геніїв, зокрема на Т.Г.Шевченка, успіху мати не буде та не приведе Вас туди, куди Вам би хотілося дістатися. Ліпше прочитайте думку І.Я.Франка про Т.Г.Шевченка. Духовні заповіти Г.С.Сковороди, Т.Г.Шевченка, Лесі Українки та І.Я.Франка – непідвладні часові та будуть вірно служити людству “поки Сонце світить”. Пам`ятник у Вашінгтоні такий, яким його замислив Лео Молодожанов. Спасибі йому та українській громаді, що не зубили та вшанували Кобзаря.
    Подивіться, шановний Оглядачу Преси (якої?), на гомосексуалістів, гвалтівників та сексуальних виродків Леніна, Ягоду, Троцького, Зінов`єва, Колонтай, Інессу Арманд, Берію, Алєксандрова та інших іноплемінників-окупантів, які принесли на наші терени дрімучу розпусту для знищення братніх слов`янських народів. Цих негідників Ви не помічаєте. Чому?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ПАМЯТНИКУ ТАРАСУ НЕ ГОЖЕ "брати мої" в такой позе стоять. ДАВАЙТЕ,переместим его,туда где когда_ то стоял ЛЕНИН.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Працівникам та читачам Інтернету в день 9-го березня 2007 року привітання із 193 річницею народження нашого Генія і Пророка Тараса Григоровича Шевченка та завжди пам`ятати його пораду: “Чужого навчайтесь і свого не цурайтесь”.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Передбачив появу на наших теренах брудомазів Тараса Григоровича Шевченка та їх шанувальників, тому так характеризував нашого Генія і Пророка - особистість світового значення:
    “ВІН БУВ СИНОМ МУЖИКА І СТАВ ВОЛОДАРЕМ У ЦАРСТВІ ДУХА.
    ВІН БУВ КРІПАКОМ І СТАВ ВЕЛЕТНЕМ У ЦАРСТВІ ЛЮДСЬКОЇ КУЛЬТУРИ.
    ВІН БУВ САМОУКОМ І ВКАЗАВ НОВІ, СВІТЛІ І ВІЛЬНІ ШЛЯХИ ПРОФЕСОРАМ І КНИЖНИМ УЧЕНИМ.
    ДЕСЯТЬ ЛІТ ВІН ТОМИВСЯ ПІД ВАГОЮ РОСІЙСЬКОЇ СОЛДАТСЬКОЇ МУШТРИ, А ДЛЯ ВОЛІ РОСІЇ ЗРОБИВ БІЛЬШЕ, НІЖ ДЕСЯТЬ ПЕРЕМОЖНИХ АРМІЙ.
    ДОЛЯ ПЕРЕСЛІДУВАЛА ЙОГО В ЖИТТІ СКІЛЬКИ МОГЛА, ТА ВОНА НЕ ЗУМІЛА ПЕРЕТВОРИТИ ЗОЛОТО ЙОГО ДУШІ В ІРЖУ, АНІ ЙОГО ЛЮБОВІ ДО ЛЮДЕЙ - В НЕНАВИСТЬ І ПОГОРДУ, А ВІРИ В БОГА - У ЗНЕВІРУ І ПЕСИМІЗМ.
    ДОЛЯ НЕ ШКОДУВАЛА ЙОМУ СТРАЖДАНЬ, АЛЕ Й НЕ ПОЖАЛІЛА ВТІХ, ЩО БИЛИ ІЗ ЗДОРОВОГО ДЖЕРЕЛА ЖИТТЯ.
    НАЙКРАЩИЙ І НАЙЦІННІШИЙ СКАРБ ДОЛЯ ДАЛА ЙОМУ ЛИШЕ ПО СМЕРТІ - НЕВМИРУЩУ СЛАВУ І ВСЕРОЗКВІТАЮЧУ РАДІСТЬ, ЯКУ В МІЛЬЙОНІВ ЛЮДСЬКИХ СЕРДЕЦЬ ВСЕ НАНОВО ЗБУДЖУВАТИМУТЬ ЙОГО ТВОРИ.
    ОТАКИЙ БУВ І Є ДЛЯ НАС, УКРАЇНЦІВ, ТАРАС ШЕВЧЕНКО”.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Передбачив появу на наших теренах брудомазів Тараса Григоровича Шевченка та їх шанувальників, тому так характеризував нашого Генія і Пророка - особистість світового значення:
    “ВІН БУВ СИНОМ МУЖИКА І СТАВ ВОЛОДАРЕМ У ЦАРСТВІ ДУХА.
    ВІН БУВ КРІПАКОМ І СТАВ ВЕЛЕТНЕМ У ЦАРСТВІ ЛЮДСЬКОЇ КУЛЬТУРИ.
    ВІН БУВ САМОУКОМ І ВКАЗАВ НОВІ, СВІТЛІ І ВІЛЬНІ ШЛЯХИ ПРОФЕСОРАМ І КНИЖНИМ УЧЕНИМ.
    ДЕСЯТЬ ЛІТ ВІН ТОМИВСЯ ПІД ВАГОЮ РОСІЙСЬКОЇ СОЛДАТСЬКОЇ МУШТРИ, А ДЛЯ ВОЛІ РОСІЇ ЗРОБИВ БІЛЬШЕ, НІЖ ДЕСЯТЬ ПЕРЕМОЖНИХ АРМІЙ.
    ДОЛЯ ПЕРЕСЛІДУВАЛА ЙОГО В ЖИТТІ СКІЛЬКИ МОГЛА, ТА ВОНА НЕ ЗУМІЛА ПЕРЕТВОРИТИ ЗОЛОТО ЙОГО ДУШІ В ІРЖУ, АНІ ЙОГО ЛЮБОВІ ДО ЛЮДЕЙ - В НЕНАВИСТЬ І ПОГОРДУ, А ВІРИ В БОГА - У ЗНЕВІРУ І ПЕСИМІЗМ.
    ДОЛЯ НЕ ШКОДУВАЛА ЙОМУ СТРАЖДАНЬ, АЛЕ Й НЕ ПОЖАЛІЛА ВТІХ, ЩО БИЛИ ІЗ ЗДОРОВОГО ДЖЕРЕЛА ЖИТТЯ.
    НАЙКРАЩИЙ І НАЙЦІННІШИЙ СКАРБ ДОЛЯ ДАЛА ЙОМУ ЛИШЕ ПО СМЕРТІ - НЕВМИРУЩУ СЛАВУ І ВСЕРОЗКВІТАЮЧУ РАДІСТЬ, ЯКУ В МІЛЬЙОНІВ ЛЮДСЬКИХ СЕРДЕЦЬ ВСЕ НАНОВО ЗБУДЖУВАТИМУТЬ ЙОГО ТВОРИ.
    ОТАКИЙ БУВ І Є ДЛЯ НАС, УКРАЇНЦІВ, ТАРАС ШЕВЧЕНКО”.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сьогодні 5.04.2007 р. виповнюється 160 літ від того дня, коли, побувши 9 років на свободі, наш Геній і Пророк Тарас Григорович Шевченко був арештований за написання із П.О.Кулішем та М.І.Костомаровим основного свого твору “Закон Божий”. Книга буття українського народу” (див. http://www.shluif.ho.com.ua/ та http://users.iptelecom.net.ua/~shluif/), який і нині старанно втаємничується. В нагороду він отримав 10 років казахських степів без права писати і малювати. Так відбувалося знищення Генія.
    Сьогодні є багато охочих носити премію його імені, але, на жаль, значно менше є охочих сповіщати людству константи, які непідвладні часові та які викладені у геніальнім “Законі Божім”. Книзі буття українського народу”.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сьогодні 5.04.2007 р. виповнюється 160 літ від того дня, коли, побувши 9 років на свободі, наш Геній і Пророк Тарас Григорович Шевченко був арештований за написання із П.О.Кулішем та М.І.Костомаровим основного свого твору “Закон Божий”. Книга буття українського народу” (див. http://www.shluif.ho.com.ua/ та http://users.iptelecom.net.ua/~shluif/), який і нині старанно втаємничується. В нагороду він отримав 10 років казахських степів без права писати і малювати. Так відбувалося знищення Генія.
    Сьогодні є багато охочих носити премію його імені, але, на жаль, значно менше є охочих сповіщати людству константи, які непідвладні часові та які викладені у геніальнім “Законі Божім”. Книзі буття українського народу”.