ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ветеринари Закарпаття категорично проти того, щоб на ринках регіону продавали ковбаси й окороки

    04 мая 2024 суббота
    50 переглядів

    Медики закликають бути особливо пильними при купівлі продуктів харчування на базарах. Особливої актуальності ця пересторога набуває напередодні Великодніх свят.

    32-річна ужгородка Вікторія розповіла Радіо Свобода, що постійно перед Великодніми святами купує продукти харчування на базарі. Жінка каже: в крамницях дорожче, а на ринках вдається бодай якусь копійку зекономити.

    «М’ясомолочні продукти ми купуємо на базарі. Готуючись до Великодня, зазвичай я завжди йду до однієї жінки на ринку, замовляю їй заздалегідь, вона завжди продає на базарі. І тепер я купуватиму в неї м’ясомолочні продукти: ковбасу домашню, свині копчені окороки, різну буженину — це все-все беру завжди в однієї жінки. Звичайно, в супермаркетах є великий вибір, але там усе значно дорожче», — каже Вікторія.

    М’ЯСО-МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ З РИНКУ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМИ

    Однак закарпатські ветеринари категорично проти того, щоб на ринках продавали ковбаси й окороки. За їхніми словами, прослідкувати за дотриманням технологічного процесу при виготовленні цих виробів у домашніх умовах неможливо.

    Заступник начальника управління ветеринарної медицини Закарпаття Зіновій Романович пояснює: «Чому вони не дозволяються для реалізації? Не дозволяються для реалізації тому, що вони виготовлені не під контролем спеціалістів. Тварини, з одного боку, є джерелом смачних продуктів харчування, а з іншого боку, є завжди джерелом різноманітних захворювань. На сьогодні науці відомо понад 150 захворювань, спільних для людей і тварин».

    АБО В КРАМНИЦЯХ, АБО ВИМАГАТИ ДОКУМЕНТАЦІЮ

    Ветеринари визнають: така продукція часто продається безконтрольно. Щоб відстежити всі ринки, просто не вистачить працівників у службі. Тому у даному випадку відповідальність за здоров’я людини — у її власних руках, кажуть ветеринари.

    «Покупець завжди має право, і це має бути його обов’язком, запитати у продавця: а чи є в нього документ, що засвідчує безпеку продуктів, які він продає, в першу чергу безпеку», — нагадує Романович.

    Ветеринари кажуть: незабаром у двох райцентрах Закарпаття відкриються лабораторії для перевірки якості продуктів на ринках. Крім того, за гроші Євросоюзу в регіоні будують надсучасну спеціалізовану лабораторію, яка контролюватиме всі продукти, що надходять із-за кордону.

    А тим часом спеціалісти радять купувати м’ясні та молочні вироби в крамницях і обов’язково просити показати всю супровідну документацію на товар.

    Надія Петрів, "Радіо Свобода"
    Закарпатські ветеринари виграли 780 тисяч євро від ЄБРР на створення ультрамодерної лабораторії
    Як на ринках обласного центру Закарпаття продають зіпсовану продукцію...
    Закарпаття: Базар у Хусті як яблуко розбрату
    Ветеринари України радитимуться в Мукачеві щодо ...контрабанди!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору