ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті у селі Дубрівка Іршавського р-ну обирають голову, у 41 населенному пункті України теж.

    30 мая 2024 четверг
    60 переглядів

    Вибори замість вибулого сілького голови проходять у селі Дубрівка Іршавського району.Це мабуть за 7 км від Іршави. Там змагаються за звання голови секретарка сільради,міліціонер та підприємець.

    В Україні у 42 населених пунктах сьогодні проходять позачергові вибори місцевих голів. Перевибори відбуваються у зв"язку зі звільненням попередніх керівників. Тим часом Комітет виборців України вже відзначає низку порушень під час виборів. Зокрема, відзначається зловживання з боку кандидатів - для агітаційної кампанії використовувались службові приміщення тощо.

    КВУ висловлює занепокоєння ситуацією, що склалася під час проведення кампанії на позачергових місцевих виборах

    16 березня 2008 року в Україні повинні відбутися позачергові вибори міських, селищних та сільських голів у 42 населених пунктах, у тому числі і у містах: Жашків (Черкаська область), Бердянськ (Запорізька область), Дніпродзержинськ (Дніпропетровська область), Стаханов, Зоринськ (Луганська область).

    Комітет виборців України здійснює моніторинг виборчої кампанії у всіх містах, та окремих селищах і селах.

    Незважаючи на загалом позитивний перебіг виборчої кампанії в більшості населених пунктів, де 16 березня відбудуться дострокові вибори, в окремих випадках мають місце прикрі факти зловживань з боку учасників виборчого процесу. Таким чином знову стають актуальними проблеми, які вважалися давно подоланими:

    • Найбільше занепокоєння у КВУ викликає використання адімнресурсу посадовими особами, які балотуються на посади міських голів. Найбільше повідомлень про зловживання службовим становищем КВУ отримував з Дніпродзержинська. Окремі незначні факти використання адмінресурсу мали місце в Стаханові та Бердянську.

    м. Дніпродзержинськ.

    Виконуюча обов‘язки міського голови Вікторія Кузнєцова проводить агітаційну кампанію, залучаючи комунальні ресурси, використовує службові приміщення і транспорт для ведення кампанії.

    Також КВУ отримав сигнали про втручання у виборчий процес в Дніпродзержинську представників органів внутрішніх справ. КВУ має в своєму розпорядженні відкрите звернення 5 кандидатів до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, в якому, зокрема, зазначено, що «засобом залякування членів комісій виступають працівники Міністерства внутрішніх справ. За наявною інформацією безпосередньо керують цією «роботою» заступник керівника УМВС в Дніпропетровській області, мешканець Дніпродзержинська Уваров В.Г. та начальник Дніпродзержинського міського Управління МВС Вовк О.О.»

    м. Бердянськ

    В бюджетні організації, зокрема, в школи, не допускають для зустрічей з виборцями нікого з кандидатів, крім в.о. міського голови Степаненка. Також комунальні ЗМІ віддають перевагу висвітленню кампанії лише цього кандидата.

    • Суттєвою проблемою залишається низький професійний рівень членів територіальних виборчих комісій, що не були в достатній мірі задіяні під час виборів у 2006 році, оскільки тоді місцеві вибори проходили одночасно із парламентськими і багато функцій ТВК виконували окружні комісії, створені для проведення виборів народних депутатів. Комісії практично не реагують на порушення, а до розгляду скарг підходять формально. Через бездіяльність членів ТВК зірвано виборчий процес у Світловодську Кіровоградської області і вибори там у відповідний термін 16 березня не відбудуться. Винятком є Стаханівська ТВК (Луганська область) і Жашківська ТВК (Черкаська область), що виконують свої повноваження належним чином.

    • Центральна виборча комісія не виконує покладених на неї зобов‘язань по консультаційно-методичному забезпеченню проведення дострокових місцевих виборів.

    Луганська область.

    Члени ЦВК Юрій Донченко та Олександр Шелестов чинили перепону проведенню виборів в селі Білоріченськом під надуманим формальним приводом (в постанові Верховної Ради про призначення в цьому селилищі виборів була допущена «опечатка» в назві населенного пункту). Зараз визнання результатів виборів селищного голови залишається під питанням.

    м. Дніпродзержинськ.

    Члени міської територіальної комісії жаліються, що зразки відповідних документів з ЦВК надсилаються з запізненням, часто фізично немає можливості зв‘язатися з членами ЦВК, які не відповідають на телефонні дзвінки.

    м. Стаханов

    Міська територіальна комісія отримала з ЦВК графік заходів по місцевим виборам, в якому днем голосування було зазначено 30 березня, хоч наспрравді вибори мають відбутися 16 березня.

    Одеська область.

    ЦВК дозволило ТВК Сергієвської сільської ради Саратського району використовувати дільничним комісіям для проведення виборів будь-які печатки, які вони знайдуть. Тому через рішення ТВК на позачергових виборах сільського голови будуть використовуватися печатки з виборів Президента України 2004 року.

    • Наступною проблемою можуть стати списки виборців. Виконкоми місцевих рад взяли за основу списки зразка 2006 або 2007 років, і не скрізь відповідально поставилися до їх уточнення. Таким чином, в цих списках не будуть відображені зміни, які були внесені під час виборчих кампаній 2006 і 2007 року. Як виняток можна загадати роботу Жашківської ТВК, що в міру своїх можливостей провела уточнення списків виборців.

    м. Бердянськ

    Штабом кандидата Шаповалова в списках знадено 600 «двійників» та 2000 «мертвих душ».

    • Агітаційна кампанія на дострокових місцевих виборах проходить з традиційними порушеннями: використання службового становища для агітації, поширення неправдивих відомостей і «чорного ПР», порушення правил виготовлення агітаційної продукції, нищення носіїв наочної агітації. Окремі кандидати використовують для агітації загальноукраїнські ЗМІ та політиків загальноукраїнського рівня, хоча їх участь не є дуже активною.

    м. Стаханов.

    Найбільше друкованої продукції, яку можна кваліфікувати, як «чорний ПР» поширюється саме в Стаханові. Спрямовані листівки в основному проти кандидата Юрія Борисова.

    На одному з місцевих сайтів було розміщено звернення Юлії Тимошенко, як Прем’єр-Міністра, на підтримку кандатата Юрія Мар’їна. За оцінкою Луганської обласної організації КВУ такі дії посадової особи державної влади є незаконними і порушують норму Заону про місеві вибори, яка забороняє посадовим особавм приймати участь в агітації. За подібне порушення передбачена відповідальність у вигляді штрафу в сумі від 425 до 850 гривень.

    • КВУ очікує явку на дострокових виборах від 25 до 40 відсотків, залежно від населеного пункту. Зважаючи на гостроту передвиборчої кампанії в деяких містах КВУ прогнозує загострення ситуації напередодні та в день голосування, можливі зняття кандидатів рішеннями комісій або судів, порушення під час голосування і підрахунку голосів, спроби зриву виборів або визнання їх результатів недійсними. Насамперед це стосується Дніпродзержинська, Стаханова, Бердянська.

    Виходячи з вищесказаного КВУ рекомендує:

    • Всім учасникам виборчого процесу в останній тиждень кампанії відмовитись від використання адмінресурсу, незаконної агітації та розробки сценаріїв фальсифікацій та зриву виборів. Органам внутрішніх справ відмовитись від незаконного втручання у виборчий процес і реагувати на будь-які порушення згідно діючого законодавства.

    • Центральній виборчій комісії забезпечити консультаційну допомогу та взяти під особистий контроль проведення виборів 16 березня. Членам ЦВК виїхати в міста, де проводяться вибори.

    • Органам центральної влади, загальноукраїнським ЗМІ та міжнародним організаціям приділити належну увагу проведенню місцевих виборів.

    • Верховній Раді України призначити нову дату проведення виборів у Світловодську та призначити дострокові вибори в Рівному, Мукачеві, Феодосії та Кам‘янець-Подільському.

    • При зміні виборчого законодавства запровадити два тури для виборів міських голів, якщо під час першого голосування жоден з кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

    • При прийнятті нового закону «Про місцеве самоврядування» не обмежувати права мерів. Вилучити із президентського законопроекту статтю 59, що передбачає можливість ветування рішень місцевого самоврядування місцевими держадміністраціями.

    ua-reporter.com
    Днепродзержинск определяется с городским председателем
    Сьогодні в місті Бердянськ проходять вибори на посаду мера міста
    Мукачево отдало Медведеву 88 голосов избирателей
    Чи довго Мукачево буде без голови, або Чому на Закарпатті не хочуть проводити вибори мера міста над Латорицею?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору