ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Туберкульоз і як з ним боряться на Закарпатті

    15 мая 2024 среда
    53 переглядів

    Туберкульоз існує стільки, скільки живуть люди на нашій планеті. За даними ВООЗ, щорічно в світі захворюють на туберкульоз 7—10 млн. чоловік, з них 4—4,5 млн. — із бактеріовиділенням. Щороку помирає від туберкульозу близько 3 млн. осіб, з них 97 % — у країнах, що розвиваються. Загальна кількість хворих на туберкульоз у світі досягає 50 — 60 млн. Це стільки, скільки населення є у Франції чи Україні. Що ж стосується власне України, то з 1995 року в нашій державі зареєстрована епідемія туберкульозу. І ця епідемія прогресує. При соціально-економічних умовах в Україні гірших, аніж сьогодні, захворюваність туберкульозом через 10 років може збільшитися в 2 рази; смертність може збільшитися в 2,5 рази.

    На боротьбу з епідемією туберкульозу в Україні було розроблено ряд програм, виконання яких фінансується з державного бюджету. Нині всі хворі на туберкульоз лікуються за рахунок держави. Питаннями ж чи вистачає медичних препаратів для всіх інфікованих в регіоні й наскільки ефективною є запроваджена програма й з’ясовували працівники контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області. Ними була проведена ревізія централізованого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення на виконання програми і централізованих заходів по боротьбі з туберкульозом

    Отже, згідно з наказами управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, для забезпеченням координації роботи по централізованому постачанню медикаментів по бюджетній програмі і централізованих заходів по боротьбі з туберкульозом відповідальною установою-одержувачем визначено ОТМО «Фтизіатрія». Проведеною ревізію централізованого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення на виконання вказаної програми в установі-одержувачу ОТМО «Фтизіатрія» встановлено, що станом на 01.01.2004 року рахувався залишок лікарських засобів на загальну суму 130,46 тис. грн., відповідно протягом 2004-2005 років значиться отримання таких за вказаною програмою на загальну суму 1971,15 тис. грн.

    Працівники КРУ з’ясували, що розрахунки потреби в тубпрепаратах ОТМО «Фтизіатрія» розробляє на підставі статистичних даних кількості хворих на туберкульоз з розрахунку кількості тубпрепаратів на курс лікування одного хворого. Ці розрахунки проводяться згідно з чинною нормативною базою і об’єднання щомісячно подає акти про списання запасів, повністю відображає на рахунках бухобліку операції з централізованого постачання матеріальних цінностей. Так само як і на всі отримані лікарські засоби є сертифікати якості, реєстраційні посвідчення та висновки.

    Загалом за 2004-2005 роки ОТМО «Фтизіатрія» використало на боротьбу з туберкульозом 1457 тис. грн., отриманих з Держбюджету. Залишок лікарських засобів та виробів медичного призначення, отриманих централізовано, станом на 01.01.2006 року складає 644,61 тис. грн.

    Однак ревізією встановлено, що деякі лікарські засоби до нас в регіон поставлялися навіть без заявленої потреби. Приміром, МОЗ України у 2005 році здійснило поставку виробів медичного призначення на загальну суму 15,27 тис. грн., заявка на поставку яких взагалі до міністерства не подавалася (в тому числі, наприклад, 9000 пробірок Vacutainer різної ємності з обмеженим терміном придатності), з яких всі не використані станом на 01.01.2006 року й, відповідно, рахується залишок отриманих виробів медичного призначення на суму 4,88 тис. грн.

    Проведеними ревізіями та зустрічними звірками в установі-одержувачу та установах-замовниках з приводу дотримання ними умов зберігання лікарських засобів, які надходили по програмі боротьби з туберкульозом, порушень не встановлено.

    Прес-служба КРУ в Закарпатській області
    В Ужгороді вчилися лікувати туберкульоз
    Закарпатським журналістам презентували книгу про здоровий спосіб життя
    Закарпаття: Медичні заклади краю отримали апаратури більш ніж на 250 тисяч гривень
    Ужгородська міська лікарня купить цифровий флюрограф. За канадські гроші!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору