ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ватикан, можливо, визнає русинів етнічною групою, але не окремою національністю

    17 мая 2024 пятница
    54 переглядів

    Такий результат зустрічі в Посольстві Ватикану делегації русинів на чолі з головою Всесвітнього конгресу русинів Робертом Магочієм з архиєпископом П’єтро Самбі.

    Пам’ятник Олександру Духновичу в Ужгороді.
    Пам’ятник Олександру Духновичу в Ужгороді.

    «Під час зустрічі дискусія, в основному, зосереджувалася на політиці щодо русинів, яку проводить зокрема Мукачівська греко-католицька єпархія в Україні. Вона офіційно заохочує застосування державної мови на шкоду вжитку церковнослов’янської та розмовної русинської. У результаті цього, дії мукачівського єпископа роблять політику Ватикану дуже схожою на політику колишнього Радянського Союзу», – зазначив Роберт Магочій.

    Члени делегації також висловили занепокоєння політикою поступового впровадження української мови як літургійної в Мукачівській єпархії. Делегати поділилися з представником Ватикану здивуванням тим фактом, що до Мукачівської єпархії – інституції східного обряду було призначено апостольським адміністратором римо-католика (йдеться про єпископа Мілана Шашіка).

    Таким чином, за їх словами, ця єпархія, розташована в Закарпатській області, територія якої є домівкою для багатьох вірних, рідною мовою яких є русинська, нині має адміністратора – етнічного словака, котрий цією мовою не володіє, повідомили в прес-центрі Ужгородського Товариства ім.Олександра Духновича.

    Релігійно-інформаційна служба України
    Влада Румунії зацікавлена в успішному проведенні ІХ Всесвітнього конгресу русинів
    Рада Європи виділила 10 грантів для студентів-русинів із Закарпаття
    Лідери української діаспори в Північній Америці
    визнають факт етноциду русинів в Україні

    Закарпатська обласна рада "За" офіційне визнання національності "русин"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    З нагоди 350 річчя Ужг. унії у вітальному листі папи Івана Павла ІІ до вл.Івана Семедія українці абсолютно не споминаються, але РУСИНИ там наводяться аж 6 (шість) разів. Мукачівська єпархія була основана для РУСИНІВ і є етнічно РУСИНСЬКОЮ. Не була основана для українців, бо таких тоді на Підкарпатті НЕ БУЛО. Корінне населення тут було і є РУСИНСЬКЕ а і Ватикан мав би це респектувати, бо в протилежному випадку він сам грубо порушує свої власні офіціальні документи ІІ Ватиканського Собору. РУСИНИ БУЛИ, Є І БУДУТЬ !