ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іван БУШКО: "Якщо такі відносини в коаліції обласної ради збережуться, то Партія регіонів може переглянути доцільність свого перебування у її складі"

    12 мая 2024 воскресенье
    46 переглядів

    Новорічно-різдвяні свята залишилися позаду і розпочалися робочі будні нового 2007 року. Якими починаннями він позначиться для обласної організації Партії регіонів, які плани у політичної сили на рік грядущий, ми вирішили поцікавитися безпосередньо в керівника фракції Партії регіонів в обласній раді Івана Бушка.- Іване Івановичу, яке ваше враження від теперішнього депутатського складу обласної ради? Чим він відрізняється від попереднього?



    - Я б назвав його більш професійним – це в першу чергу. Крім того, в нинішньому складі переважають бізнесмени. Загалом депутатів 90. Але щодо співвідношення жінки—чоловіки, то гендерна політика тут трохи порушена. Та, думаю, це згодом буде виправлятися. За своїм складом там є і науковці, й виробничники, й лікарі... Тобто люди з різних галузей. А от чим професійніші, гадаю, політичні партії, тим досвідченіших людей відбирали до своїх списків. Якщо раніше була мажоритарна система, то тепер підбиралися конкретні особистості.



    - Який середньостатистичний портрет члена фракції Партії регіонів? Вік, освіта, стать, рід занять...



    - Депутат від нашої фракції – це чоловік, середній вік котрого близько сорока років. Стосовно роду занять, то представлені різні професії: бізнесмени, науковці, промисловці, економісти... От, наприклад, Михайло Лакатош з Берегова – представник лісової галузі, Олег Адамчук – виробничник...



    - Як відбуваються наради фракції?



    - Наради проходять перед сесією, перед початком роботи комісій. На них розглядаються питання, які виносяться на сесійне голосування. Тоді відбувається обговорення, яким чином проходитиме голосування фракції. Обговорення зазвичай жваве. Часом виникають дебати. З будь-якого питання вислуховуються думки кожного з депутатів. Голосуємо так, як вирішує більшість.



    - А як члени фракції спілкуються між собою у вільний від роботи в облраді час?



    - Більшість людей все ж таки завантажені роботою. І спілкуються у випадку, коли виникають конкретні питання. Та, враховуючи ситуацію в державі, робити це доводиться доволі часто. Просто необхідно збиратися, щоб обговорити ту чи іншу ситуацію.



    - Іване Івановичу, а з ким із представників інших фракцій спілкуєтеся? І які ваші стосунки з Іваном Балогою, Андрієм Сербайлом та іншими депутатами?



    - Спілкуюся практично з усіма. Щоправда, частіше - з головами фракцій. Час від часу обговорюємо певні питання з Андрієм Сербайлом (БЮТ), Іваном Балогою („Наша Україна”) та іншими. Стосунки винятково робочі. Але є зауваження і до голови обласної ради, і до коаліції. А саме тому, що нас не ознайомлюють з проектами рішень, які подаються на розгляд комісій. Тобто, згідно із законом, це має робитися у кількаденний термін, а вперше проекти до нас потрапляють за кілька годин до початку роботи. Та це не виконувалося і за попереднього скликання. Хоча останнім часом до цього поставилися більш демократично: проекти почали пересилати електронною поштою за два-три дні до початку роботи комісій. Ну, це вже хоч трохи краще, ніж раніше. Але основні питання, такі як майно, земля, подають вже безпосередньо на комісію. Бувало, звичайно, що подавали взагалі на президію. Тому в цьому плані відбуваються порушення.

    Йде порушення і зобов’язань коаліційної угоди. От недавно голова фракції „Нашої України” Іван Балога в сесійній залі заявив, що вони призупиняють дію коаліційної угоди з тієї причини, що народний депутат від Закарпаття Олександр Ледида підтримав кандидатуру Нестора Шуфрича при призначенні його міністром МЧС. На той випад, зрозуміло, була дана відповідь народного депутата України Олександра Ледиди.



    - Наскільки змінилася фракція Партії регіонів під час опозиції і при владі?



    - Я не сказав би, що у Закарпатській області Партія регіонів перебуває при владі. І хоча в нас підписана коаліційна угода, казати про те, що ми знаходимось при владі, буде великим перебільшенням . Є, звичайно, члени нашої політичної сили на деяких керівних постах: заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, начальник управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола, начальник управління капітального будівництва Степан Бордаш, голова Виноградівської райдержадміністрації Василь Якоб. Та це й уся влада, яка є в Партії регіонів на Закарпатті.



    - У фракції Партії регіонів, судячи з результатів голосувань, найбільш сувора дисципліна?



    - На мій погляд, пов’язано це з тим, що завжди всі рішення фракції приймалися колегіально на засіданні. Йде диспут, обговорення того чи іншого питання. Адже не може, скажімо, один відсоток депутатів сказати, що вирішили голосувати інакше. Тоді ми даємо їм можливість довести правильність свого рішення.



    - В якій комісії обласної ради працюєте і чим вона зараз займається?



    - Друге скликання поспіль я працюю у комісії транскордонного співробітництва. Цього разу я є заступником голови. Проте наразі всі функції комітету перебрала на себе облдержадміністрація, створивши відповідне управління. Тобто в основному всі питання вирішуються саме там. І, знаєте, кількома роками раніше така робота була налагоджена все ж таки жвавіше. Відбувалися постійні зустрічі, поїздки за кордон. Тепер цього немає. Гадаю, облдержадміністрація просто не бере до уваги існування комісії, вона її ігнорує. За рік не відбулося жодного засідання комісії.



    - Іване Івановичу, прийнято обласний бюджет... Наскільки він змінився порівняно з початковим проектом?



    - Бюджет в загальному виріс по видатках: від 10 до 50 відсотків за різними статтями. Покращення розгляду бюджету є. Проте більшу увагу хотілося б звернути на місцеві ради. От, наприклад, трохи недофінансованим залишився Виноградів. Та це загальнодержавна проблема. Вона вимагає переглянути бюджет. Адже він складався за системою, що існує вже роками: зверху – вниз. Та, незважаючи на всі огріхи, вже можна зауважити, що фінансування покращилося на 20 відсотків.



    - Що чекати Закарпаттю від майбутнього бюджету?



    - А що чекати Закарпаттю? Закарпаттю потрібно покращувати своє виробництво, щоб наповнювати бюджет. Бо поки що область спроможна на це тільки на 43 відсотки. 57 відсотків – дотація з Києва. І щоб з того вилізти, потрібно п’ять, а то й десять років. Основною стратегією в нас може бути туризм і рекреація. Покращити надходження до бюджету можна буде й від діяльності санаторіїв, якщо вони працюватимуть на область.



    - Яке ваше ставлення до вступу України до СОТ, до термінів і механізмів цього вступу? Чим доведеться жертвувати, а чим – навпаки – не варто?



    - На мою думку, вступати до СОТ Україні все ж таки потрібно. Друге питання – від цього постраждають деякі галузі. Але ж деякі від вступу виграють. От, наприклад, важка промисловість – вона отримає шанс зрушити з місця. Бо поки що мито в Європі дуже завелике, і ми не маємо можливості конкурувати на європейському ринку. Тому при вступі до організації мито буде зняте. Сільське господарство може від цього постраждати. Проте з часом усе це відрегулюється законодавчими актами, як от сфера автомобілебудування. В цій галузі вже все, як кажуть, підігнане під рамки майбутнього вступу до СОТ. В загальному – стан економіки мав би покращитися.



    - Яка програма приватизації вимальовується в області на наступний рік?



    - Фонд державного й комунального майна повинен скласти список усіх об’єктів області. Тобто, які є і які можна покласти під програму приватизації. Основні з них, думаю, це - санаторії, по яких було прийняте рішення обласної сесії. Бо вони ж повинні належати громаді області. Адже сьогодні більша частина доходів йде до Києва, на місцях залишається мізер. За що ж тоді розвивати туристично-рекреаційну галузь? Перехід їх до обласної власності сприятиме певному осіданню коштів у регіоні.



    - Як вам вдається одночасно підтримувати дуже рівні й конструктивні відносини і з командою Івана Балоги, і з Сергієм Ратушняком?



    - Партія регіонів на Закарпатті поставила собі за мету: все, що в інтересах краю, для нас є головним. Ще раз наголошую, якщо виникають питання, що стосуються блага Закарпаття, то ми підтримуватимемо рівні відносини і з Сербайлом, і з Балогою, і з Ратушняком... От останній яскравий приклад: після заяви Івана Балоги всі очікували, що фракція Партії регіонів не голосуватиме за прийняття обласного бюджету. Та ми розчарували їх, бо розуміли, що бюджет потрібен насамперед закарпатцям. Проте, якщо такі відносини в коаліції облради збережуться, то регіоніонали можуть переглянути доцільність свого перебування у її складі.



    - Чим живе сьогодні обласна організація Партії регіонів?



    - Це - звичайні робочі будні. От за рік до організації надійшло більше 340 звернень. Більшість їх була вирішена позитивно. Часто членам партії доводилося виїздити на місця. Здебільшого закарпатці просили про надання їм соціальної допомоги, скаржилися на юридичні непорозуміння, свавілля чиновників, просили вирішити земельні питання.



    - Що плануєте зробити в обласній раді протягом наступних років?



    - Якщо залишиться та коаліційна угода, яка діє тепер, гадаю, виникне чимало планів. Але поки що потрібно дочекатися політичної стабільності в державі. Бо доки триватиме перетягування канату, це впливатиме і на, як то кажуть, низи.



    - Іване Івановичу, як відпочиваєте від депутатських баталій, про що мрієте?



    - Мріяв покататися цієї зими на лижах, та даремно. Це моє улюблене заняття. Ще полюбляю грати в футбол. Влітку з родиною – дружиною та донькою – їздимо на Чорне море, переважно до Євпаторії.



    - Дякую за розмову.



    Володимир Ушенко, м.Ужгород

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору