ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Чому житлово-комунальне господарство гірського краю нерентабельне

    03 мая 2024 пятница
    18 переглядів

    Результати ревізії житлово-комунальної галузі, проведеної Закарпатським контрольно-ревізійним управлінням, невтішні. Приміром, з’ясувалося, що у 7 підприємств з теплопостачання виявлено фінансових порушень на загальну суму 3,5 мільйона гривень. Практично всі перевірені підприємства з теплопостачання упродовж останніх двох років були збитковими.«Якщо у 2004 році тільки чотирма з перевірених підприємств допущено 15,7 мільйона гривень збитків, то у 2005 році сума збитків сягнула 25 мільйонів гривень, а вже протягом першого півріччя 2006 року ці підприємства зазнали 30,4 мільйона гривень збитків», — прокоментував ситуацію заступник начальника КРУ в Закарпатській області Михайло Федак.

    Працівники КРУ також виявили факти включення до собівартості реалізованих послуг загальновиробничих, адміністративних витрат, витрат на збут — що є порушенням закону.

    Наприклад, керівництво КП «Ужгородтеплокомуненерго» «додумалося» включити у собівартість виробництва та реалізації 1 Гкал теплової енергії навіть оплату юридичних та аудиторських послуг, а також оплату оцінки майна. Тож «збитковість» підприємства «надувалася», чим тільки можна було.

    Біда Закарпаття ще й у тім, що в краю практично відсутні лічильники теплової енергії, тому фактичний обсяг виробленої та реалізованої теплоенергії вираховують за допомогою старого як світ методу — «пальцем в небо».

    Іншою причиною збитковості більшості підприємств з теплопостачання є те, що тарифи, якi затверджуються органами місцевого самоврядування, не відшкодовують навіть фактичної собівартості послуг. Так, в «Ужгородтеплокомуненерго» відсоток покриття собівартості тарифом у 2004-2006 роках коливається від 69,2% до 97,6%, але, як бачимо, ще ніколи не покривав фактичних витрат.



    Наталка ПОПОВИЧ, "День".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору