ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Україні потрібні хоспіси: щороку 90 тисяч наших співвітчизників помирають від раку

    27 апреля 2024 суббота
    23 переглядів

    Як і скрізь у світі, в Україні, на жаль, з кожним роком зростає рівень захворюваності і смертності від раку. У 2006 році на обліку в онкологічних закладах Міністерства охорони здоров’я перебували понад 864 тисячі хворих. За офіційною статистикою це на 3,7 відсотка більше, ніж у попередньому році. Щороку 90 тисяч українців помирають від раку, з них третина — у працездатному віці.

    СЕРЕД ДІТЕЙ ВІКОМ ДО 14 РОКІВ ЩОРОКУ ВИЯВЛЯЄТЬСЯ ДО ПІВТОРИ ТИСЯЧІ ХВОРИХ, І ЗАХВОРЮВАНІСТЬ СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 11,5 ВИПАДКІВ НА 100 ТИС. ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ.
    СЕРЕД ДІТЕЙ ВІКОМ ДО 14 РОКІВ ЩОРОКУ ВИЯВЛЯЄТЬСЯ ДО ПІВТОРИ ТИСЯЧІ ХВОРИХ, І ЗАХВОРЮВАНІСТЬ СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 11,5 ВИПАДКІВ НА 100 ТИС. ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ.

    Сьогодні Міністерство охорони здоровв’я України оприлюднило повну статистику щодо онкологічних захворювань. Онкопатологія традиційно посідає друге місце серед причин смерті, поступаючись тільки серцево-судинним захворюванням. За останні п’ять років структура захворювання майже не змінилася: щороку лікарі виявляють близько 150 тисяч нових захворювань серед усіх категорій населення. Спостерігаються незначні зниження показників онкозахворюваності трахей, бронхів, легенів. Найвищі показники захворюваності за останні п’ять років спостерігаються у південних областях, а також Кіровоградській, Полтавській областях та в Криму.

    38—40% онкологічних хворих помирають протягом першого року після встановлення діагнозу, що свідчить про запізнілу діагностику. Серед дітей віком до 14 років щороку виявляється до півтори тисячі хворих, і захворюваність складає близько 11,5 випадків на 100 тисяч дитячого населення. Смертність дітей від онкологічних захворювань знизилася порівняно з 2001 роком на 10%. Як і раніше, найбільш високі показники дитячої онкологічної захворюваності характерні для наймолодшої вікової групи — дітей до одного року. Далі йде поступове зниження цих показників, а у віці 10—14 років захворюваність удвічі нижча. Перше місце серед злоякісних утворень у дітей займають лейкози — 33%, на другому місці — злоякісні новоутворення головного мозку та інших відділів нервової системи — 19%, на третьому — лімфоми (13%).

    Вартість діагностики та лікування онкологічного захворювання, у залежності від стадії захворювання, коливається від тисяч до сотень тисяч гривень. У 2006 році в рамках Державної програми «Онкологія» було виділено 137 млн. гривень, з яких 112 млн. грн. — на закупівлю лікарських засобів для онкологічних хворих. Завдяки змінам при проведенні тендерних закупівель, Міністерству охорони здоров’я у 2006 році ціни при закупівлі ліків для онкохворих було знижено в середньому більш ніж на 40%. Це дозволило задовільнити потреби онкологічних хворих у препаратах за державні кошти майже наполовину (раніше забе зпечення досягало тільки 15%). У Держбюджеті на 2007 р. на о нкологію виділено понад 165 мільйонів гривень, а також передбачено 25 млн. гривень на онкообладнання.

    У лікувальних закладах розгорнуто 11,7 тис. ліжок. Для лікування та диспансерного нагляду за онкологічними хворими залучено 728 онкологічних відділень та 2004 оглядові кабінети. В онкологічних закладах продовжують створюватися вузькоспеціалізовані відділення: мамологічні, торакальні, голови- шиї та інші, що дозволить підвищити якість медичного обслуговування онкологічних хворих.

    Серед проблем у медичному забезпеченні онкохворих — розширення мережі паліативної допомоги хворим у термінальний період хвороби (хоспісів). Питання створення хоспісів для онкологічних хворих вирішується лише в окремих регіонах, тоді як розрахунки науковців та закордонних колег підтверджують, що ці установи вирішують не лише морально-етичні питання, але й відіграють значну роль у суттєвому зменшенні соціально-економічних втрат суспільства.

    На сьогодні в Україні для надання медичної допомоги хворим в термінальній стадії при різних патологіях створено 10 хоспісів та хоспісних відділень у восьми регіонах. Однак таких закладів потрібно набагато більше. МОЗ ініціює створення системи паліативної допомоги, до якої будуть залучені й інші відомства, а також громадські організації.

    Щоб не доживати віку в лікарняній палаті, нам варто усвідомити, що під загрозою — кожен. Запобігти хворобі неможливо, зате можна зменшити ризик захворювання. Лікарі радять вести здоровий спосіб життя, вживати більше овочів та фруктів і активно займатися спортом. І, звичайно, регулярно проходити медичне обстеження: адже на ранніх стадіях хвороби лікування найбільш ефективне.



    "День"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору