ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття з робочим візитом відвідав міністр МНС України Нестор Шуфрич (Розширено)

    18 мая 2024 суббота
    60 переглядів

    Учора з робочою поїздкою на Закарпатті перебував міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич. Основними питаннями, які цікавили міністра, були реалізація “Програми протипаводкового захисту в басейні ріки Тиса” та вирішення питань щодо вивезення з території Закарпаття речовини “Премікс”.

    Як відомо Закарпаття є одним із найскладніших регіонів України. Більша частина області знаходиться в горах та передгір’ї Карпат і належить до зони розвинутої дощової діяльності. На протязі року неодноразово, за короткий проміжок часу може випасти до 100 мм. опадів, що значно впливає на водність річок в період формування паводків. Значні схили гірської місцевості зумовлюють швидкоплинний розвиток паводків, підйоми рівнів води досягають 1,5-2,5м за 3-4 години. Одночасно відбувається швидкий скид паводкових вод з гірських потічків до річкової долини р. Тиси та пониззя її притоків та можливе виникнення зсувних процесів й селевих потоків.

    Тому сьогодні першочерговим завданням є проведення невідкладних заходів по врегулюванню русел річок та захист населених пунктів області від руйнівної дії води.

    Перебуваючи на Закарпатті, Нестор Шуфрич відвідав населений пункт Великі Ком’яти Виноградівського району, де на сьогоднішній день існує проблема із систематичним підтопленням житлових будинків місцевого населення водами ріки Бо ржава, яку можна вирішити будівництвом нової дамби.

    Проблема підтоплення населеного пункту виникла ще у 1986 році, коли без будь яких дозволів та без урахування пропускних можливостей, тут була побудована дамба, через яку паводкова вода потрапляє не на сільськогосподарські угіддя, а в район житлового сектору населеного пункту.

    В 1996 році водниками було розроблено проект будівництва захисного валу, однак протипаводкові роботи не здійснювалися через протести місцевого населення, що мають земельні ділянки в районі будівництва дамби.

    У зв’язку з цим було прийняте рішення частково зменшити висоту старої дамби, а з іншого боку побудувати нову, яка дасть можливість втримати в прогнозованих межах воду в разі розливу. Якщо вже станеться підтоплення, то вода потраплятиме не в помешкання, а на поля.

    У ході робочої поїздки міністр МНС зустрівся з місцевим населенням та переконав людей у необхідності реалізації проекту будівництва захисної дамби. Селяни дали згоду й вже у вересні розпочнеться будівництво протипаводкового об’єкта, й до кінця року його буде зведено.

    Далі Нестор Шуфрич відвідав Берегівщину, де в приміщенні районної державної адміністрації було проведено розширене засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Саме тут обговорювалися питання вивезення та утилізації речовини “премікс”, яка складована на території Берегівщини.

    По завершенні роботи комісії Нестор Шуфрич, котрий водночас є заступником голови Державної комісії техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив: “Наразі хімічні відходи контейнеризовані, а тому реальної загрози щодо можливої реакції „Преміксу” з водою вже немає. Ми робимо все, аби небезпека була унеможливлена” - запевнив Міністр.

    „Зараз стоїть питання щодо подальшої долі цих контейнерів. Найбільш логічною була б перспектива повернення їх до тієї країни, з якої було завезено токсичні речовини до нашої держави. Спільно з міністерством екології та відповідним міністерством Угорщини була створена робоча група, яка найближчим часом має вирішити долю майже 1,5 тис. тонн „Преміксу”, що знаходиться на території Закарпаття. Є певні сумніви, щодо законності ввезення хімічної речовини до України. Слідчі органи повідомили нас про проведення додаткової експертизи, але вже зараз можна сказати, що з території Закарпаття ця речовина повинна бути вивезена. В якому напрямку - це вирішиться найближчим часом”, - запевнив міністр.

    Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
    Закарпаття: На річці Боржава збудують нову дамбу
    В Ужгороде Нестор Шуфрич заявил, что опасные отходы "Премикс" вывезут из Закарпатья

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору