ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому Ужгородський міський голова не любить НАТО?

    15 мая 2024 среда
    69 переглядів

    Минулого тижня иіський голова обласного центру Закарпаття м.Ужгород Сергій Ратушняк в одній з рідних йому газет з якогось дива дав коментар стосовно останніх політичних подій в Україні, зокрема розпуску парламенту: "Демарш Віктора Ющенка викликаний нетерплячістю США щодо розміщення систем ПРО та баз НАТО на території України. Сполучені Штати дали згоду на правове "свавілля" президента".

    Але точно так можна фантазувати, ніби форсоване розширення парламентської коаліції до потенційної кількості у триста депутатів було зумовлене тиском на В.Януковича з боку Росії, аби більшість могла підкоригувати Конституцію, закріпивши там довічне перебування Чорноморського флоту Росії у Криму чи щось подібне.. Хіба це не маячня? Та точнісінька така, як і версія про розпуск парламенту під тиском США.

    Чому ж С.Ратушняк раптом сповз на позиції антизахідного вектора у зовнішніх орієнтаціях України? Адже його бізнес завжди спирався на зв'язки з сусідніми західними державами, на активну торгівлю з ними, запозичення звідти певних новацій тощо! Зрештою, низка його комерційних структур свого часу була заснована за океаном. Він неодноразово бував у багатьох західних країнах і на власні очі переконався, якого високого рівня розвитку вони сягнули - зокрема і завдяки членству в НАТО. То звідки така різка зміна симпатій? Чому те, що добре для Чехії, Угорщини чи Польщі, недобре для України?

    Давайте поміркуємо так: експансія якого капіталу зараз найбільш відчутна в Україні? Угорщини чи американського та західноєвропейського? Так, "Криворіжсталь" купила німецька фірма на чолі з індусом. А хто є реальним власником тисяч інших наших підприємств, банків і телеканалів, чиї оператори мобільного зв'язку активно захоплюють український внутрішній ринок? Як щодо провайдерів, що обслуговують українських користувачів Інтернету? Це все аж ніяк не з Заходу. Співпраця України з НАТО є умовою її глобальної безпеки, в тому числі економічної й інформаційної. Україна не може потрапляти у надто сильну залежність від одного-єдиного свого сусіда. Саме зближення з НАТО може забезпечити паритет зовнішніх впливів на Україну, дати нам можливість для самостійного маневру.

    То чому Україні недоречно робити бодай якісь символічні жести у бік НАТО (бо на серйозні кроки, як-от розміщення тут баз, вона поки і не здатна, навіть якби цевзагалі було потрібно)? Щоб не псувати стосунків з ненатовськи-ми державами? Ті держави поважають тільки силу, покірність і "телячі ніжності" у стосунках з ними завжди призводили до негативу. Від того, що Україна повернеться спиною до НАТО, ніхто не стане ставитися до неї краще. Може, по плечу поплескають, але ні газу, ні нафти дешевше не продадуть і українських товарів на свої ринки, всупереч власній вигоді, теж не пустять. Навпаки, відчувши слабину, можуть ціни підняти і ембарго застосувати, як це робиться тепер. Скільки років О.Лукашенко послуговувався антинатовською риторикою, і що він виграв від цього? Перспективу закуповувати нафтопродукти та газ за світовими цінами?

    Мабуть, демарш С.Ратушняка не має під собою зовнішньополітичних чи тим паче зовнішньоекономічних підстав, а зумовлений виключно тією внутрішньою боротьбою, що розгортається в Україні. Зрозуміле нестримне бажання С.Ратушняка виступити проти В.Ющенка та особливо проти украй ненависного особисто йому В.Балоги і зайвий раз «прогнутися» перед «регіоналами», засвідчивши їм єдність політичних поглядів. Але до чого тут НАТО?

    Без сварок не обійтися ні у подружньому житті, ні в політиці. Психологи давно вже розробили своєрідну "техніку безпеки" при сварках. Одне з її правил - не треба максимально розширювати конфлікт, притягувати туди за вуха якісь надумані аргументи. Розібратися хоча б з тим, що є в реальності. Натовська тематика аж ніяк не перебуває у фокусі нинішнього політичного протистояння в Україні, то й не треба її туди тягти. Те, що окремі політики чубляться між собою, не означає, що повинна переглядатися зовнішня політика України, що її слід доламати до краю, а потім все починати заново на уламках. До використання міжнародних аргументів у внутрішніх конфліктах завжди треба ставитися максимально обережно. Міжнародний авторитет України не повинен страждати від особистих симпатій чи антипатій тих чи інших політиків, а тим паче містечкових діячів. Слова ж С.Ратушняка викликають принаймні подив, бо звучать вони з уст людини, котра, за її ж словами, вже вирішувала проблеми своєї особистої безпеки аж в Іспанії. То чому С.Ратушняку забезпечувати власну недоторканність під покровом НАТО можна, а Україні - зась?

    Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ, газета "Фест", №16 (571) від 19.04.07/i]
    Меру Ужгорода Ратушняку байдуже, які кошти отримає місто з бюджету Закарпатської області...
    Ужгород: Підпільний "розподіл" земельних ресурсів Ратушняк призначив на Страсну п’ятницю (ОНОВЛЕНО)
    Закарпатські журналісти розчаровані діяльністю ужгородської влади з мером Ратушняком
    На "таємній вечері" ужгородські БЮТ, "Пора" і "Регіони" роздерибанили близько 20 га землі обласного центру Закарпаття загальною ринковою вартістю понад 100 млн.грн.!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чому Ужгородський міський голова не любить НАТО? Бо любить тільки себе

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    kakoj idiot.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Нi не тому. А тому, що коли Украiна вступить у цю захiдну воену органiзацiю, то вiзьме пiд контроль прикордонну зону, тобто Закарпаття, i Ратушняк не зможе безвiдповiдально займатися контрабандою людей, наркотикiв, тощо через близь лежащий кордон, у краiни Евро Союзу, наприклад у Словакiю, до якоi у Ратушняка давня любов (тут, бiля 15 рокiв тому вiн починав свiй криминальний "бiзнес" низькоякiсною водкою). Тому що НАТiвцi перекроють усi канали i навiть криша прокурорська, на чолi з прокурором мiста Тацюном, не допоможе. Ось чому мер Ратушняк не любить НАТО.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ратушняка ненавидите - то ВАШI проблеми. Але якщо як "пята колона" агiтуете за розмiшення американських вiйськ на територii Украiни - то ви ратуете за порушення суверенiтету держави, а за це вже свiтить "небо в клеточку".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Чому те, що добре для Чехii, Угорщини чи Польщi,недобре для Украiни ?" Звiдки ви це взяли ? По-перше: в цих "демократичних" краiнах "демос" нiхто не питав, а рiшення про вступ до НАТО приймали тi ПОЛIТИЧНI СИЛИ якi мали на момент голосування бiльшiсть у Парламентi.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    По-друге: згiдно опитувань ПЕРЕВАЖНА БIЛЬШIСТЬ населення Украiни за вступ до ЕС але проти вступу до НАТО . Можливо тому вернувшись з США Тимошенко так активно намагаеться змiнити розклад сил у Верховнiй Радi щоб провернути таке ж саме "демократичне" вирiшення цього доленосного питання - без проведення референдуму ?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    По-третье: розкажiть людям що цей "оборонний" блок ЖОДНОГО РАЗУ не використовувався для ЗАХИСТУ краiн-членiв НАТО. А випадкiв АГРЕСII з надуманих причин проти суверенних держав - скiльки завгодно.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це в Рати випадкiв АГРЕСII з надуманих причи - скiльки завгодно. А тому мав би зробити заяву про нелюбов до самого себе. НАТО як блок жодного разу не воював. Його ж члени зберігають свободу щодо вибору, воювати їм з кимось, чи ні. І це абсолютно правильно: бо якби Україна була членом НАТО, я б дуже не хотів, щоби колективним рішенням нас змушувати кудись посилати своїх солдатів. Дайош деРАТИзацію Ужгорода, Закарпаття і України. Українці - європейська нація!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Hanba Rati! Prodamo amizjam Pistrjalovo i budeme maty ekologichnyj ziljuchyj radar. Haj zhyve nas slavnyj pomaranc!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кусі.
    1. Вступ до НАТО не передбачає розміщення американських баз в країні.
    2. "Демос" питали референдумом. В демократичній країні такі рішення відбиваються на виборах. Не потрібно їх путати з Росією. Прийняття там рішення, яке суперечить інтересам більшості призведе до масових заворушень (Угорщина 2006) або тотальному програшу на виборах (Іспанія 2004).
    3. Приклади приведи! Можеш почати з Югославії бандита Мілошевича. А далі? Тільки руську лапшу на уха про операції військ США до НАТО приплутувати не треба. І порівняй з СРСР. Тут я тобі можу привести приклади коли і кого атакував миролюбний Варшавський блок своїх союзників.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Коментую статю , коментарi не коментую. То вже полемiка.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Усі-пусі, ко туй? Кусі??? :-)))
    Тобто зморозити дурницю і в кущі? Цікаво...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Стаття є витвором газети ФЕСТ, яка недавно отримала 10 тисяч доларів гранту від НАТО на висвітлення позитивного іміджу цього військового блоку. Думаю, цього достатньо, щоб закрити тему. Для статистики: 65% українців проти вступу України в НАТО. Рата виявився банальним і не оригінальним в цьому питанні

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скільки із цих 65% українців знають що таке НАТО. І скільки із них "знають" про НАТО те, що писала вже 15 років здохла радянська пропаганда і пише сьогоднішня російська?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А чия це проблема, скільки українців знають про НАТО?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Наша.