ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Квартиру Пазуханичів влада Ужгорода насильно відключила від тепла

    18 мая 2024 суббота
    78 переглядів

    Мама-пенсіонерка з донькою-інвалідом єдині в будинку не встановили автономного опалення. ”Із першими морозами ми з дочкою можемо замерзнути, — скаржиться ”ГПУ” 50-річна пенсіонерка Марія Пазуханич із обласного центру Закарпаття Ужгорода. — Доведеться покидати свою квартиру.

    Марія ПАЗУХАНИЧ із донькою Світланою.
    Марія ПАЗУХАНИЧ із донькою Світланою.

    — Я вже нікому не вірю, — жінка запрошує до квартири. — Мені так і кажуть: ”Ви Хома Невіруючий”.

    Марія Іванівна родом із села Липецька Поляна Хустського району, її чоловік Іван — із Ірляви під Ужгородом. Вони виховали двох дітей. Дочці Світлані — 27 років, синові Сергію — 29. Чоловік працював будівельником на Львівській залізниці, жінка — в буфеті Ужгородської міської поліклініки N 2. Трикімнатну квартиру отримали 1992-го. Згодом приватизували її.

    У квартирі холодно. Марія Іванівна живе з дочкою Світланою. Чоловік помер позаторік, а син із дружиною мешкають окремо.

    Одинадцять років тому Марії Пазуханич зробили операцію на печінці. Їй дали третю групу інвалідності. Світлана — інвалід першої групи. У неї спадкова недуга нервової системи — хвороба Фрідрейха. Вона не ходить.

    — Ось покажу фотографії, коли Свєта народилася, — Марія Іванівна починає плакати. — У сім місяців ходила. Яка дитина була — усі дивилися, як на куклу! Свєточка народилася здоровою, до 16 років не хворіла.

    Пазуханичі помітили недугу в 1996-му.

    — Було це на Великдень, — згадує жінка. — Я якраз лежала після операції. Прийшов чоловік із Свєткою провідати. Дочка нагнулася наді мною й затряслася. Питаю: ”Що за сюрприз?” А Іван: ”Щось її ноги не тримають, не хотіли тобі казати, щоб не переживала”. Через місяць пішли за грибами, Свєта нагнулася і впала.

    Хвороба Фрідрейха — рідкісний і невиліковний недуг. У мозку хворого змінюються нервові закінчення. Спочатку порушується координація рухів, потім — мова, деформуються м’язи, стопи.

    — Свєтка єлі закінчила школу, поступила в училище, — плаче Марія Іванівна. — З неї хлопці сміялися, казали, що п’яна. Забрали її звідти, вона тоді вже не ходила. Я багато читала про синдром, вивчала. Написано, що такі люди живуть до 20 років, а Свєті уже 27. Я не могла повірити.

    Щоб доглядати за дочкою-інвалідом, Марія Пазуханич покинула роботу. Водить Світлану на масаж. Щодня їздить з хворою дочкою до знахаря в село Стеблівка Тячівського району. Він обіцяє поставити Світлану на ноги. Двічі на рік дочка проходить курс лікування в центрі реабілітації ”Дорога життя”.

    — Усі гроші йдуть на ліки та їжу, — бідкається жінка. — У мене пенсія 468 гривень, у доньки — 610. Коли чоловік був живий, купували Свєті ”Цереброкурін” за дві тисячі сімсот гривень.

    Цієї осені всі мешканці будинку, крім Марії Іванівни, встановили автономне опалення.

    — Я теж дізнавалася про це опалення, — розповідає жінка. — Для нашої квартири треба десь вісім-дев’ять тисяч гривень. Звідки в мене такі гроші? У мене борг за комунальні послуги — три тисячі.

    Коли будинок відключили від центрального опалення, Марія Іванівна поскаржилася у міськвиконком. Їй порадили знайти гроші та встановити котел.

    — Наш сусід Коля Мигович робить у тепломережі, — каже Пазуханич. — Я питала його. А він: ”Да, нам відрізали тепло, на те є приказ. Одну квартиру не будуть топити”. Не знаю, що воно буде, як вдарять морози. Свєта каже, будемо так спати, якби зима була тепла.

    В Ужгородському міськвиконкомі підтвердили, що будинок 33 по вулиці Канальній відрізали від центрального опалення.

    — За два останні роки 80 відсотків мешканців встановили автономне опалення, тому ми вирішили не подавати тепло, — говорить Марія Цебак із управління міського господарства. — Всіх попереджали, що вони повинні самостійно вирішувати це питання. У нас 25 тисяч квартир, усі вирішують це самі. Рішення про відключення опублікували у газеті ”Ужгород”. Пільг на встановлення автономного опалення для інвалідів немає.

    Мирослава Кочіш, "Газета по-українськи"
    Ужгород мерзне, й невідомо, скільки ще мерзнутиме
    Закарпаття серед 5 регіонів України, які не готові до зими
    В гімназії-інтернаті закарпатського Хуста діти не навчаються через холод і голод

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    І не тільки іі одну .56 будинків.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Доброго дня! У нас та сама проблема! Вже не знаємо, до кого звертатись! Ми з бабусею живемо вдвох, я - студенка денного відділення, бабуся - пенсіонерка (ветеран праці, дитина війни). Адреса: Ужгород, вул. П.Мирного, 4, кв.6. Нам не вистачає на їжу, а не те, що на установку "автономки". Звертались до місцевої адміністрації з проханням або не відключати центральне опалення, або встановити за рахунок бюджетних коштів автономне. Від центрального опалення відключили, а про автономне не може бути й мови, бо як нам пояснили "таких як ми тисячі і на всіх не вистачить!". Наш телефон: 3-08-88.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ратушняка проклято
    http://bogakara.narod.ru/

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Anonim, ty sho stuknutyj, wsich prokliaty choczesz, nefajno wyjde, i proklynaty ne krasywo, buw ja na twojemu sajti, ale zabahato tam imen i prizwyszcz.
    Kraszcze dilom zajmysia. I posmichajsia czastisze :-)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Cпитайте у тих "полiтикiв" якi згвалтували бюджет держави на витрати для позачергових виборiв, чи залишилися якiсь грошенята для допомоги ось таким нужденним громадянам ? Шкода що ви пiдняли цю проблему ПIСЛЯ виборiв. До виборiв пропiаритись вирiшенням вашоi проблеми знайшлося би багато охочих.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Напишіть ще, скільки Вам років, розмір Вашого бюсту і де можна побачити Ваше фото, як виглядає ситуація з "нічним відділенням", ну й інші подробиці. Якщо будуть підходящі параметри, думаю, кількість бажаючих обігріти Вас (за бабусю - важко сказати) зросте у десятки разів! І проблема автономного опалення швидко впаде.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дівчинко, а працювати не намагалась? Чи живеш на стипендію та бабусину пенсію? Соромно казати, що живете так, що їжу не вистачає. Зараз повно можливостей підробити, тільки було б бажання допомогти старенькій бабці. Он люди каліки і ті примудряються працювати, а ти ніби-то з руками-ногами, і не треба нарікати на долю.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цілком логічно, що задля однієї сім"ї не варто ганяту гарячу воду як для опалення цілого будинку. Просто нормальна влада мала б із спецфонду як раз для таких випадків зробити жінці з дитиною-інвалідом індивідуальне опалення. І не коштує це 8 тисяч. Купити 2 конвектори - десь під 3.000 грн. А газове господарство могло б таким людям за свій рахунок дати лічильник, план зробити і встановити апаратуру.
    Бо виходить ідіотська ситуація. Є процентів 25 сімей у кожному будинку, що реально не взмозі купити собі інд.опалення. І задля них не можуть позбутися тої клятої централізованої системи. Врешті, утримання цієї системи виходить значно дорожче, аніж якби бідним встановлювали індивідуалки за рахунок міст. Певен, це тому, що утримувати котельні все рівно комусь дуже вигідно. Їхні борги потім держава візьме на себе, а "вершки2 керівники "Теплоенерго" все одно знімуть.