ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З весни ціни на житло в Ужгороді зросли на 10 відсотків

    22 мая 2024 среда
    63 переглядів

    Дах над головою — не розкіш, а перша необхідність, однак з огляду на ринкові ціни для значної частини мешканців обласного центру Закарпаття міста Ужгорода власне житло залишається малодосяжною розкішшю.

    За словами співвласниці ріелторської фірми «Фортеця» Софії Шовкун, ціни на ринку нерухомості не тільки не впали й не припинили підвищення, а навпаки — зросли від весни на 10 %. Ріелтори переконані: ціни на житло в Ужгороді найближчим часом нижчими не стануть.

    Якщо порівнювати ринок нерухомості невеликого обласного центру і столиці, то очевидно, що масштаби і можливості його кардинально різні. Інтенсивне будівництво житла в Києві широко ведеться у мікрорайонах на місці старих забудов, ближче до центру зводяться 25-поверхівки, у яких метр житла вартує до 20 тис. доларів. Окрім того, що у нас небагато територій під новобудови, слід пам’ятати і про розташування Ужгорода, який знаходиться у сейсмозоні: хмарочоси не для нас. Отримати дозволи під будівництво нових ужгородських «висоток», 9- та 16-поверхівки в Новому районі, кажуть, було непросто.

    Фірми-будівельники отримують дозволи на зведення в Ужгороді п’ятиповерхівок. Орієнтовна ціна за квадратний метр у такому будинку зі склопакетами й автономним опаленням (але без сантехніки, керамічної плитки й підлоги) становить 750—1100 доларів США. При цьому ціни, визначені у процесі будівництва, стрімко зростають щойно будівництво завершується. Найбільшим попитом в ужгородців, як і раніше, користуються 1—2-кімнатні квартири. Вони розкуповуються за схемою: 30 відсотків вартості виплачується відразу і решта, 70 відсотків, протягом року. Наразі такі новобудови зводяться на вул. Тельмана, І. Франка, в Оноківцях, Минаї тощо.

    За словами Софії Шовкун, наприкінці року розкуповується практично все, представлене на ринку нерухомості, попит на житло зростає, а ось пропозицій меншає. Особливою симпатією в покупців користуються цегляні багатоповерхівки нового планування, збудовані у 70-ті роки. Наприклад, по вул. Минайській (де перший будинок звели у 1978 р.), вул. 8 Березня, Грушевського, Можайського. За прогнозами, наступного місяця попит на квартири на ринку нерухомості зросте ще більше. Стабільними залишаються як пропозиції з продажу недобудов, земельних ділянок, так і попит на них. Вартість земельних ділянок під індивідуальне будівництво порівняно з минулим роком зросла удвічі-втричі. У «Фортеці» називають такі ціни на землю: сотка (без комунікацій) у р-нах вул. Кошицької, БАМу, міської клінічної лікарні 5—8 тис. доларів та 3—8 тис. доларів у Доманинцях, Сторожниці, Червениці.

    Безпосередньо про ціни на житло. На середину листопада 1-кімнатна «хрущовка» коштує 30—35 тис. доларів, словацька МЖК— 32—35 тис. доларів, однокімнатну «панельку» пропонують за 31—36 тис. доларів, у цегельному домі — за 35—45 тис. доларів, а квартира в новобудові обійдеться в 46—50 тис. доларів. Двокімнатну недоглянуту «хрущовку» можна придбати щонайменше за 38 тис. доларів, у хорошому стані — до 47 тис. доларів, двокімнатну словацьку МЖК пропонують за ціною 39—47 тис. доларів, «панельку» — 43—55 тис. доларів, у цегляному будинку нового планування — 53—70 тис. доларів, у новобудові — 60—80 тис. доларів. Звичайно, рівень ціни насамперед залежить від стану квартири, поверху. Трикімнатна квартира-«хрущовка» на сьогодні коштує в Ужгороді 50—60 тис. доларів, у панельній висотці — від 53 тис. доларів до 68 тис. доларів. Така ж «словацька панель», а також у цегляному будинку — 65 — 80 тис. доларів, квартира у будинку нового планування може коштувати 100 тис. доларів, до 120 тис. доларів — у новобудові. Трикімнатні квартири традиційно менш «привабливі» для потенційного покупця. Маючи відповідні ресурси, можна придбати недобудову за ціною від 120 тис. до 300 тис. доларів, а готовий будинок — виклавши до 400 тис. доларів.

    "Закарпаття online" з посиланням на "РІО"
    Закарпаття посідає 8 місце в державі за темпами зростання обсягу введення в експлуатацію житла
    Завтра в Ужгороді за "круглим столом" обговорять проблеми забудови територій гірського краю
    В Ужгороді 20 міліцейських сімей отримали нові квартири
    Закарпатье: Цена квадратного метра жилья на первичном рынке Ужгорода составляет около $900

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору