ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

РУСИНСЬКЕ ПИТАННЯ НА ЗАКАРПАТТІ— від Олександра Духновича до Віктора Балоги

    06 мая 2024 понедельник
    81 переглядів

    Між віршем «Вручаніе» («Я русин был, есмъ и буду…»), оприлюдненим 1850 року греко-католицьким священиком Олександром Духновичем (1803-1865), і помислами Закарпатської обласної ради 2007 року, причарованої главою секретаріату президента України Віктором Балогою (народився 1963 року), лежить півторастолітня прірва.

    Наразі ці знакові постаті крайової історії мають один до одного умовний стосунок: як означення часових рамок локальної дискусії на задану в заголовку нашої статті етнополітичну тему, з приводу котрої доводилося полемізувати й авторові цих рядків[1]. Отже, спробуємо реконструювати і прокоментувати сучасний стан «русинського питання».

    Серед п’ятдесяти прийнятих рішень 7 березня 2007 року Закарпатська обласна рада (усіх мандатів 90) проголосувала і за визнання національності «русин».

    Із 79 присутніх за це висловився 71 депутат, у т. ч. фракції «Наша Україна» та її союзника по облрадівській більшості – Партії регіонів. У проекті пропонували внести позицію «русин» до переліку національностей області, котрого, до речі, документально не існує. Потім щось із голосу правили і в сумбурі (депутати виходили-заходили цілими фракціями) проголосували. Про дотримання процедури не йшлося.

    Кінцеву редакцію рішення «Про визнання національності русин» майже на тиждень засекретили. Аж у нещасливий вівторок 13 березня, на другий день після затяжних вихідних, прес-служба обласної ради процитувала постановляючу частину. У ній привертають увагу пункти: «1. Визнати на території Закарпатської області національність «русин». 2. Звернутися до Верховної Ради України з клопотанням про визнання національності «русин» на законодавчому рівні»[2].

    Правовий нігілізм очевидний. Утім, не про законність ішлося, а про маніпулятивний політефект. 27 березня 2007 р. прес-служба обласної ради пояснила «назрілість» ініціативою «групи депутатів, які вважають себе русинами». Їхню кількість (1 чи 71?) і прізвища не уточнили.

    Згадане рішення є незаконним, виходячи з обсягу компетенції обласної ради, визначеної законом України «Про місцеве самоврядування». Між іншим, у ньому (рішенні) фігурує термін «територія Закарпатської області». Насправді область має адміністративну площу, територіальні (адміністративні) межі, але не власну територію, що означає юрисдикцію.

    Фахівцям складно уявити наслідки «офіційного визнання» окремої групи громадян національністю чи національною меншиною в межах однієї області[3]. Законодавство України цього не передбачає. Всі національні меншини визнаються згідно з Конституцією і законами, а не окремими актами органів публічної влади. Так само русинів та їх організації визнають і в інших країнах.

    Цікаво, що цьому рішенню передувала зустріч керівництва Закарпатської області з активістами русинських товариств, у т. ч. з головою Світової ради русинів Полом Робертом Маґочі. Ще як слід його не оформили протоколісти, а ощасливлені герої попросили грошей на портрети визначних русинів для кожної школи. Чому б ні? Адже в жовтні 2006 року облдержадміністрація провела у місті-герої Мукачеві, котре прославили політичні розбірки, обласний фестиваль русинської культури «Червена ружа».

    Ось так можновладці знову покликали в рекрути виснажені 18-літнім безпліддям ідеї, щоби підживити їх за рахунок державного бюджету.

    Начебто нічого крамольного у подібних назвошукацтвах. Політична ситуація, наприклад, традиційно впливає на бажання змінити власне ім’я чи прізвище, котре виявляє щороку близько 20 тисяч українців[4], зокрема, за перші шість місяців 2006 року було 10 830 таких випадків, а в першому півріччі 2007 року – 10 042. Найпоширенішою підставою для цього служить неблагозвучність імені чи прізвища. Водночас у 2006 році органи юстиції зареєстрували імена новонароджених, чиї батьки вирізняються пристрастю до чоловічої екзотики: Космос (Донецька область), Лимон (Закарпатська область), Сервер (Запорізька область), Таймер (Луганська область)[5].

    Наразі є суттєві нюанси.

    Із самого початку «русинська проблема» була в активі комуністів. У 1989-1991 роках комуністична номенклатура успішно протистояла на Закарпатті національно-демократичній контреліті. Проблему русинства породили ситуативні інтереси союзних і регіональних чиновників, підібраних КПРС[6]. У незалежній Україні ця ідея, попри зухвалі провокації русинських лідерів, залишилася в орбіті партикулярних амбіцій неокомуністичної владної верхівки. Аби відвернути фіаско, вона відмежувала русинство від політичних гасел і вигнала його на етнокультурну ниву.

    У листопаді 2005 року народні депутати від КПУ навіть підготували законопроект «Про русинів України» (І. Мигович, Г. Крючков, М. Шульга), котрий Верховна Рада не взяла до розгляду, позаяк визначення національності до компетенції держави не належить, а є справою кожної конкретної особи.

    Як свідчить прес-центр Закарпатського обкому КПУ, його перший секретар Іван Мигович недавно старався надати русинському руху «національно-визвольного змісту». Мабуть, ідеться про пивний путч пенсіонерів, нереалізованих професійно, тому й суспільно амбітних. Доволі влучно висловився про них свого часу академік Олекса Мишанич: «Це – купка комедіантів, які бавляться у політику. Бо як би це справді було щось серйозне, то держава звернула б на це увагу»[7].

    Ось і закарпатському комуністу № 1, котрий «чи не найголосніше про русинське питання бив і б’є у всеукраїнські дзвони», з прес-центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини задали незручне запитання: «Чому в такі недалекі часи комуністи не підтримували русинів, а зараз підтримують?» Іван Мигович відповів закручено: «За радянської влади панувала тенденція на інтернаціоналізацію суспільства, тобто політика велася на забезпечення інтересів усіх спільнот, відбувся прискорений економічний і соціально-культурний розвиток краю, тоді національні питання не були на першому місці"[8]. Він забув сказати, хто, як сам висловився, під час паспортизації 1946-1947 рр. русинів записав українцями. Натомість ударив обухом по голові черговою нісенітницею, мовляв, нині вже 130 тисяч краян письмово визнали себе русинами.

    Але бачимо, що у березні 2007 року з’явився новий покровитель русинства – блок політичних партій «Наша Україна». За його списком депутатом Закарпатської облради став дитячий лікар Євген Жупан, єдиний публічний лобіст згаданого рішення (вже тематично четвертого із 1992 року), що лежить поза компетенцією органу місцевого самоврядування. Цікаво, що «за» голосували «нашоукраїнці», які досі були непримиренними противниками політичного русинства, наприклад, ректор Ужгородського національного університету Микола Вегеш. Його кандидатська і докторська дисертації присвячені п’ятимісячній історії Карпатської України. Доведеться переписати? Потім він заперечував (правда, не публічно), що 7 березня голосував «за», бо, начебто, утримався. Тоді справді два депутати утримались, але відразу до них себе віднесли аж десятеро «нашоукраїнців»! Хороший конкурс.

    Сліди дивної метаморфози ведуть до секретаріату президента України. Абсолютно нехаризматичні фігури русинських лідерів приїлися і, вочевидь, збоку ангажуються нові обличчя. Це найсвіжіше переплетення адміністративного ресурсу з політичним є вельми наївним витвором кабінетних фантазій конспіративного штибу.

    Сучасне русинство цілковито вмістилося в рамки двох дискусійних напрямків 1990-х: історико-політичний та лінгвістико-етнологічний. Адептів русинізму вистачило тільки на історію і політику. Вони налягали на етнонім «русин» в якості маркера українського населення Закарпаття, принагідно обґрунтовуючи адміністративно-територіальну автономію. Опоненти резонно вказали на витоки русинства у зовнішній політиці іноземних держав, що в умовах розпаду біполярного світу поставили на етнічну марґіналізацію українців.

    Урешті-решт, самопроголошене в травні 1993-го «Временное правительство Подкарпатской Руси» зі своїм прем’єр-міністром, міністром закордонних справ, декількома послами саморозпустилося в Ужгороді на початку 2001-го і зійшлося на думці нарощувати мовні експерименти. За кулісами саморозпуску і нинішнього рішення стоїть один і той же високоранговий держслужбовець.

    Хоч давно відкинуті сепаратистські прагнення нечисельних пропагандистів русинства, але зараз у декого в Києві кортить знайти додатковий політресурс і конвертувати його через адмінплощину. Не дивно, що саме 2007 року (втретє із 1990 року) керівництво Закарпаття намагалося вибрати обласний прапор. Русини наполягали на горизонтальному трикольорі – синій, білій та червоній смугах. Як пояснив журі обласний депутат від «Нашої України» Євген Жупан, цей прапор (що нагадує російський – Р. О.) використовується русинами вже близько 15 років. Натомість синьо-жовтий прапор в активістів русинства асоціюється з кровопролиттям Першої та Другої світових воєн.

    Із цього приводу тривалі дискусії підсумували наукові журнали України ще в середині 1990-х років. Професор Май Панчук (Інститут національних відносин і політології НАН України)[9] деталізував типові прийоми адептів русинської відрубності: зміщення і підміну контексту, хронологічні неточності, гра статистикою. Так, із заявлених ідеологами русинства 650 тисяч[10] на кінець 1994 року на підставі закону України «Про національні меншини» заявили себе русинами 96 осіб. У 2006 році це припущення (650 тисяч) залишилося в силі, попри офіційні 10 тисяч[11]

    У міфотворчих устах послідовників Пола Роберта Маґочі, професора Торонтського університету (Канада)[12], русини виявилися жертвами тоталітарного режиму, позаяк їх репресивно не визнали офіційні кола СРСР і сателітів, за винятком Юґославії. Натомість українців загорнуто в комуністичне, навіть об’єднання українців Польщі та Словаччини спеціально дістали мітки спадкоємців прокомуністичних товариств. Тут не обходиться без пересічних трюків дешевих рекламістів, які відволікають увагу від своєї шапки, що горить.

    Тому душа художника і космополіта Енді Воргола, класика поп-арту, вже після його смерті в 1987 році несподівано виявляється русинською[13]. Він не надавав значення своїм кореням. Як і найславетніша співачка США українського по­ходження Меланія Сафка[14]. Ця поп-рок-виконавиця за музику до фільму «Красуня і чудовисько» у 1989 році отримала «Еммі», світову теленагороду.

    У Меджилабірцях (Словаччина) знаходиться музей Енді Воргола. Він народився у Пітсбурзі (США), але його батьки походили звідси. Тільки от із дискусійного нарису Pittsburgh Post-Gazette 21 березня 2004 р. випливає, що Енді Воргол був словацької крові[15]. Це не завадило Полу Роберту Магочі зробити його фронтменом у книзі à la М. Грушевський «Народ нізвідки: ілюстрована історія карпаторусинів» (2006). Чим уже завинив будитель Олександр Духнович?

    Книга Ймовірною причиною є зиск від гри на снобізмі. На аукціонах «Крістіс» у Нью-Йорку в листопаді 2006 року і в травні 2007 року полотно «Аварія зеленої машини» (1963) Енді Воргола продали за 71,7 мільйона доларів, а портрети кінозірки Мерилін Монро і диктатора Мао Цзедуна – відповідно за 28 і 17,4 мільйона доларів. За життя художника, у 1978 році, «Аварія зеленої машини» коштувала 69 тисяч доларів[15]. За три десятиліття ціна виросла у 104 рази. Тому, очевидно, Олександр Духнович тут не конкурент. Із чисто комерційної прагматики. Тим більше, що він не був ані теоретиком, ані практиком карпаторусинської відрубності.

    Планова реанімація русинства була стратегічно спрямована на послаблення української діаспори. Інститут етнографії Академії наук СРСР 6 лютого 1990 року оперативно заявив зацікавленим особам: «Теоретически можно считать, что русины – понятие одного порядка с русскими, украинцами и белорусами, а не часть какого-либо из этих этносов». І в 1990-му негайно з’явилися «Товариство карпатських русинів» у Закарпатті (лютий), «Русинська Оброда» у Словаччині (березень), «Стоваришеня лемків» у Польщі (квітень), «Об’єднання приятелів Підкарпатської Русі» у Чехії (жовтень), «Руска Матка» у Сербії (грудень), а у березні 1991 року – «Русинська організація Угорщини». Тоді ж пройшов перший світовий конґрес русинів у Меджилабірцях.

    Новоявлені ватажки вимагали визнати русинів окремою національністю (у Закарпатті – як домінуючої), запровадження некодифікованої русинської мови у школах. Екстремісти з їх числа прагнули незалежної (або хоч автономної) Республіки Підкарпатська Русь, подібну до Швейцарії[16]. Помірковані закликали наслідувати романшів, національну меншину Швейцарії (50 тисяч осіб), у якої шість літературних мов, чи пропонували галичанам теж стати окремим етносом[17].

    Про що йшлося? Шляхом підміни контексту запаморочити голови троянським конем made in Western Europe. У федеральній конституції Швейцарії зафіксовано, що державними мовами є німецька, французька та італійська. Четверта – ретороманська – є офіційною лише в кантоні Граубюнден, де вона розповсюджена. Більше чогось путнього про Граубюнден і романшів (не плутати з ромами) не казали, щоби не розвіяти передчасно ілюзій. Головне – запудрити мізки.

    У березні 1991 року, через тиждень після русинського конгресу, перепис населення показав у Словаччині дезорієнтацію української діаспори. Професор Олена Рудловчак прокоментувала: «Усі наші будителі, в т. ч. Духнович, відносили себе до малоросів, у сучасному трактуванні – українців. Теперішній розкол на Пряшівщині на українців і русинів я сприймаю як величезну трагедію... Коли російські філологи Пряшівщини побачили, що вони тепер нікому не потрібні, то видумали собі політичний русинізм»[18]. Отже, справу мавром зроблено.

    Проте русинство зазнало фіаско на батьківщині – у США і Канаді, де тримається завдяки щедрості бізнесмена Стівена Чепи з Торонто. Регіональні щоденники Star Tribune і Chicago Tribune 6 лютого і 20 травня 2001 року, Pittsburgh Post-Gazette 23 липня 2004 року зафіксували невтішну картину. У Сполучених Штатах нащадки карпатських переселенців живуть переважно у Міннесоті та Пенсильванії. Заклики до них зберегти русинську самобутність отримали здебільшого негативні відповіді: «Старе покоління зникло. Вони приїхали сюди, аби працювати і стати американцями. Їх минуле лишилось позаду». Одна втіха – мрійливий погляд на мапу професора Маґочі, де 5 європейських країн визначено місцями компактного проживання русинського етносу, або на статистичну таблицю з гіпотетичними 1,6 млн. осіб у 11 державах. Одначе дійсність є іншою.

    Під час Всеукраїнського перепису населення (грудень 2001 року) вперше зібрали дані, які характеризують етнічні групи і самоназви окремих національностей. На Закарпатті русинами записалося 10 тисяч осіб, яких трактують етнічною групою, котра входить до української національності[19]. Українцями назвалися 1 мільйон 10,1 тисяч закарпатців. Вийшло промовисте співвідношення 1:101.

    Можна порівняти і переписи населення (останній радянський 1989-го і перший український 2001-го), коли у Закарпатській області проживало відповідно 1 245,8 і 1 254,6 тисяч осіб, з них українців – 976,7 тисяч (78,4 %) і 1 010,1 тисяч (80,5 %). Причому за 12 років чисельність українців тут зросла на 103,4 %, а 2001-го серед них 99,2 % рідною мовою вважали українську, 0,5 % – російську. У 2001-му новим етноідентифікаційним фактором (на рівні з гуцулами, бойками, лемками) стали русини – 0,8 % населення області. Причому для майже третини (30,87 %) з них рідною є українська, для двох третин (66,64 %) – мова етногрупи, а для 2,5 % – інші мови. Про це заангажовані мужі чомусь воліють мовчати.

    За переписом прибічників гуцульської самобутності в Україні бачимо вдвічі більше, аніж русинської. Живуть вони й на Закарпатті. Нема жодних проблем. Вони не спричиняють галасу. Ними не переймаються політичні гравці. Врешті, в Україні відсутні перепони для індивідуальної та колективної культурної самореалізації. Для цього не потрібно окремих рішень облради чи дозволу з Києва, Брюсселю чи Нью-Йорку.

    Не випадково 22 березня 2007 року сесія Рахівської районної ради виступила категорично проти рішення Закарпатської обласної ради, що визнала національність «русин». В її спеціальному рішенні зазначено: «…з метою недопущення спекуляцій на українських етнонімах визнати, що автохтонне населення Рахівського району належить до гуцульського субетносу і є складовою частиною українського етносу (нації)»[22]. Депутати Рахівської райради звернулися до президента України, Верховної Ради, генерального прокурора про необхідність скасування рішення Закарпатської облради «Про визнання національності “русин”».

    Зі свого боку міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк 22 березня 2007 року у прямому ефірі телеканалу НТН звинуватив керівництво Закарпаття і главу секретаріату президента України Віктора Балогу в планах відокремити область від України шляхом визнання окремого русинського народу. Відповідного листа Сергій Ратушняк направив прем’єр-міністру, голові Верховної Ради, міністрам внутрішніх справ і юстиції. Утім його однопартійці – усі 7 депутатів облради, обраних за списком Народної партії, теж проголосували 7 березня 2007 року за проблематичне рішення.

    Щодо відродження і примноження матеріальної та духовної культури на субетнічному рівні. Такі громадські ініціативи повсякчас знаходять моральну підтримку держави.Віктор Ющенко на

    Примітною, зокрема, виявилась робоча програма президента України в останню декаду липня 2007 року. Так, 21 липня Віктор Ющенко провідав XXV фестиваль «Лемківська ватра» у місті Ждиня (Польща), 28 липня – IV всесвітні бойківські фестини у селі Явора (Турківський район Львівської області), а 29 липня – XVII міжнародний гуцульський фестиваль у місті Яремче (Івано-Франківська область). Вони проводяться з вересня 1991 року зазвичай з участю від 10 до 30 тисяч представників української діаспори Канади, США, Польщі, Великобританії, Португалії, Іспанії, Італії, Білорусі, Росії, Словаччини, Хорватії, Сербії та інших країн. Але досі ні Львівська, ні Івано-Франківська обласні ради чи якась районна рада не приймали рішень про національності «гуцул», «бойко» чи «лемко».

    У бурхливих 1990-х Україна зберегла територіальну цілісність усупереч потугам спонсорів сепаратизму. У «конфліктах інтерпретацій» беззаперечну перевагу мали прибічники европеїзації української національної ідеї, а сповідники спекулятивного етнонаціоналізму (евразійства, русинства і т. д.) виглядали невдахами.

    На жаль, сьогодення вирізняється засиллям політтехнологій. Їхні вуха стирчать у т. зв. симетричних рішеннях облрад на сході та півдні України про надання російській мові статусу регіональної (травень-липень 2006 року), на заході (Закарпаття) – про національність «русин» (березень 2007 року).

    Це – димова завіса, за якою спритники з президентської та непрезидентської обойм приховують кричущу соціальну злободенність. Одна з них.

    Минулого року кордон України з Росією перетнуло 6 мільйонів українців, з яких кожен другий – на роботу. 1,5 мільйони працюють нелегально[23]. У Росії щороку заробляють до 200 тисяч закарпатців. Їхнім статусом ніхто у центральній та місцевій владі не переймається, шукаючи легшого хліба собі, а електорату – банальних видовищ. Тоді взагалі перейменуймо нашу державу на театр комедії та сатири імені... Самі знаєте.

    Втім, у кожного – своя правда, котра найчастіше кваліфікується точкою зору. Тут немислимо обійтися без вихідного положення – вірогідних аргументів. Тоді ця правда стає історичною – сприйнятою всіма поціновувачами минулого рідного краю. Постать Олександра Духновича є символічною для початку відліку важливого періоду. Національне відродження у XIX столітті сколихнуло всю Европу, особливо етноси (народи), розірвані політичними режимами. Час тоді для них протікав на різних швидкостях.

    Неоднаковість досягнутих результатів послужила предметом публічних політичних дискусій на Закарпатті 1920 – 1930-х років. Олександр Духнович став уявним арбітром для двох етнополітичних орієнтацій: народовецької (української) та тутешняцько-русофільської (російської). «Русинське питання» в його сучасному розумінні дістало офіційний статус лише в умовах Другої світової війни, коли Угорщина поетапно окупувала й анексувала Підкарпатську Русь (Карпатську Україну). У 1945 році з боку місцевих русофілів була спроба реваншу, проте переміг «український вибір».

    Вдруге «русинське питання» реанімували у 1990 році. Про це вже йшлося. Нині у Закарпатській області легально діють 15 русинських національно-культурних товариств. Це нормально. Проблема полягає в настійливих намаганнях підмінити базові поняття.

    У 2007 році в Україні стало модним ревізувати не тільки результати волевиявлення, але й регіональну історію. Проте бажання включити державу в розв’язання чиїхось світоглядних лабіринтів або на рівні перевиховання самосвідомості є заздалегідь ідеєю безплідною. І священик Олександр Духнович, і чиновник Віктор Балога належать своєму часові, котрий мусимо шанувати й розуміти не фрагментарно, а у цілісності. Тоді не кортітиме нових соціальних експериментів, на котрих зазвичай гріють руки зарубіжні інвестори.

    Роман ОФІЦИНСЬКИЙ, "Екзиль"-"Закарпаття online"
    Перші спроби з реалізації політичного проекту неорусинства на Закарпатті припадають на 50-ті роки XX століття
    Закарпатська облрада припинила опитування щодо прапора краю. "Напад" русинів на свій сайт влада заперечує
    Ужгород: Питання прапору Закарпатської області набуло такого політичного напруження, що крайові депутати побоялися його розглядати
    Євген Жупан: Запропонувавши синьо-жовтий варіант закарпатського стягу, влада хоче плюнути русинам в обличчя

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ***Русини Пудкарпатя мавуть повноє право охороняти cебе від "Руїни".***
    Руїна була за Гетьманів. Хрещеного люду майже не було, а хто бажав лишатися живим, тікав до московського царства. Мужній поет Українського народу Шевченко сумно зазначив "гірше ляха свої діти", та нічого вдіяти не зміг. А так є и теперь. Руїна за вільної Соборної України є основана:
    ***(1)Руїна води, вздуху - основних елементів для життя;
    ***(2)Руїна основних правил и законів цівілізованного суспільства - корупція;
    ***(3)Руїна охорони здоровя нації: ВІЛ-інфекція, ТБЦ, алкоголізм.
    ***(4) Україна вимирає. Україна стратила 7.6 мілліонов українців а до року 2030-2035 стратить ще 35% українців.***

    Українців Більше Не Буде
    http://sian-ua.info/index.php?module=pages&act=page&pid=11954
    Українці Продовжують Вимирати
    http://sian-ua.info/index.php?module=pages&act=page&pid=244
    НЕМОВЛЯТА ГРИЛЬ
    http://bunker.4t.com/statti/vodichka.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не Вам, шановний пане Офіцинський, судити про русинів. Ви ним не є. Тому вислів "світоглядні лабіринти" застосовуйте до себе – ви в них заплуталися.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан Белей з Іванофранківщини, п. Офіцинський – з Львівщини, обоє на нашій землі стали професорами, не є аж дуже видатними вченими, обоє їдять підкарпатський хліб і займають місце в університеті, яке могла б займати талановита людина з русинським корінням. Обоє ПАРАЗИТУЮТЬ на русинстві. Не подобаються русини? Віримо. Але кожен з вас має свою батьківщину за Карпатами!! Любіть її, солодкі ви наші, але не на відстані, раз на рік навідуючи свою рідню за Карпатами. Є ж Львівський університет та Прикарпатський. Мерщій туди!!! Не бажаєте на батьківщину??!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кльово! Я і не знав, що гуцулами в Україні записалося вдвічі більше людей, ніж русинами! Ну і нафіга справді стільки шуму з русинства? Я у нас в Ужгороді за свої тридцять років ще живого русина не бачив. І мертвого тоже :)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чом усі вирішують, ким нам бити. В той же час до нишнього дне на рефендум свищуть. У вьому в суй державі двойні стандарти. Та й міліціштам пописники роздавати - то геройство.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чом усі вирішують, ким нам бити. В той же час до нишнього дне на рефендум свищуть. У вьому в суй державі двойні стандарти. Та й міліціштам пописники роздавати - то геройство.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Молодец автор - собрал вместе весь пропагандистский материал, используемый властью против русин. Понять его стремление можно, страх перед страшными русинскими сепаратистами может подтолкнуть к написанию такого рода не вполне достойных трудов, но стремление стремлением, а ложь, манипуляции понятиями, искажение фактов, элементарно абсурдные выводы типа 'если в кране нет воды, значит выпили русины' чести автору не делают. Хотя после прочтения всего понимаешь, что честь - это последнее, о чём автор думал. Так нельзя. Нельзя терять человеческое достоинство. Даже на войне. В мирное время тем более.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Писав неборак про своїх, вны сесь текст будуть ги молитву хосновати, ги совіцкі піонеры по путёви на обід. Анї єдного міста у текстї од ученого. Чи то теперь такі професоры? Не має народ будучности, кедь го сякі гамішні и шіковнї хлопцї заступавуть. Не вірую, українськый наруд я не сякым познаю... Сітуація ся розвивать мало иншак,ги бы дакто хотїв, сякоє словоблудіє ужгородськых "професорув" ужек нич не змінить. Час не тот, хлопцї.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пора подавати в суд на таких "проффесорів".Як недавно проінформовано громадськість через прес-центр СБУ, створено прецендент, винесено вирок за розпалювання міжнаціональної ворожнечі та ін. Хай доводить в суді, що він хворий, що у нього "понос речи",чи він є непідсудний, тобто має інші відхилення від норми. Позивачами можуть виступати як громадські організації русинів, так і фізичні особи, названі в цьому опусі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Для власть придержащих страшный не так сам "русинский вопрос" сколько ответ на него.
    Ясен пень, на вызов времени власти за помощью в панике кинулись (куда же еще) в родной УжНУ. Но с тех пор как там на гребне норончовой пены всплыл певец УПА Вегеш, браконьерствующие в чужом ревире (как национальном так и территориальном) Билеи и Официнские со подельники успели изрядно расслабится. Входящее в область их прямой компетентности русинство рвануло с такой мощью и с такой непреодолимой силой, что их много раз перелицованные, путанные, сбивчивые, неубедительные,не намного короче "Война и мир" опусы "доцентов с кандидатами" уже не в состоянии предотвратить приход дня завтрашнего. Дня, когда восторжествует правда и историческая справедливость...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    3аказнaя анти-русинскaя статья от галичанина,Романа Официнского, который на професорской зарплате Ужгородского Университета живёт как паразит з денег коренного населения Подкарпатской Руси против которым пишет статьи. Это чень характерно для галичан.

    Cтатья насыщена полоправдами и откровенной ложью. Двигателем Русинской ренесанции Официнский считает комунистов и мацкалей (Москву). Если Официнский был бы учёным, как себя он представляет миру, так написал бы в этой статье следующее:
    В начале 1920-х годов, Коминтерна и за тем Конгресc Украинских Большевиков в Харькове провозгласили: "Русин [Рутген, Угро-Рус] явлается заосталой, буржоазной, реакционной национальностью и все русины будут украинцами" И так вождь Сталин в 1945 году из одного дня на другой переписал всех русин на украинцев в Закарпатье. Вечером русины Подкарпатской Руси легли спать а уже утром все сразу стали украинцами по закону Иосифа Виссарионовича. Галичаны в ХХI веке исполняют Сталинскую политику комунистического неоколониализма.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Г-н Официнский, вы нападаете на И.Миговича, подчёркнуто проводите параллель между русинством и коммунистами. Но вы, простите, в подмётки Миговичу не годитесь. И вовсе не по делам русинства. Мигович – один из тех, кто в критическкий момент становления Украины бросил вызов СДПУ(о), произволу местных божков, вроде И.Ризака, уверовавшего, что за деньги Медведчука он подомнёт под себя всю область. Мигович, коммунист, рисковал многим, но это согласовывалось с его моралью и жизненными принципами. Сегодня Ризак осужден не судом, а самой историей, которая всё поставила на свои места. Но что-то ваших статей, г.Официнский, в защиту Ризака не видно в прессе!!! Что, своя шкура ближе к телу? А ведь это благодаря И.Ризаку вы сделали карьеру. Это же вы в то время уютно уселись в кресло главного редактора центральной в то время в области газеты, "Социал-демократ"!
    Или в Закарпатской области два Официнских? А после с благословения СДПУ(о) и Ризака вас трогательно провожали в науку... в профессора... Галичане (ваши земляки!!)тогда массово выступали против засилья Медведчука и СДПУо, темников, шантажа, физической ликвидации оппонентов,а вы тогда – очень удобно для себя и свокй семьи доили партийную казну. А сейчас отмываете грешки молодости? У вас, у великого украинца, опять во всём виноват коммунист?!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аффтару статьи выпить яааду(с)
    Якийсь фаличанин буде мені указовати як я ся маю називати?За перевал,бля!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    як такий чоловік може бути професором?і учити наших дітей?мурло свідоме.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    То шом ся записав украънцем за переписом зробив бо бивим нерозумним. Тепер ся запишу русином. А там най нас порахують.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    VSE PROFESORA UCITELJ KOTORIE UCAT NASHIX DITEY UKRAINSKIY MOVI KOTORIE SHIVUT NA PODKARPATTSKOY RUSI XOROSHIY SOVE DLJ VAS UCITE RUSINSKIY JZIK!!!SHOB POTOM NEGOVORILI SHOMI NEZNAEM ETOT JZIK KASAETSJ KEX KTO PRISHOL I ZAKARPAT NIZABIVAYTE VSO STANET NA SVOYO MESTO KAK ETO BILODO 1945 GODA XOTITE ETOGO ILI NET!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    UCITE ISTORIYU UKRAINCI VMESTE S VASHIMI AKADEMIKAMI I PROFESORAMI SHOB MIR NESMIJLSJ SVASHE TUPOSTI KOTORUYU VI TOLAETE V SHISN ETO BESMISLIE! SHO ONI DUMAYUT VEC NORMALNIY MIR PRO UKRAINU I EYO INTELLIGNCIYU NEPOZORTES PEREDMIROM BUTE SHE UMNIMI UKRAINCI SECA 21 VEK NA DVORE PROSNITES NEPOZORTE UKRAINSKUYU NACIYU KAK ETO BILO PRI KOMUNISTAX!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    22.01.08 (21:56 Жаль жену официнского дочь хланты. Она гражданства не получит. Но судя по развитию событий не получит гражданства Подкарпатской Руси и спм хланта!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Офіцинський - злодій і хабарник

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Звичайно , що русинське питання народилося з подачі Балоги та його оточення. Сьогодні він на Закарпатті одноосібний лідер і буде ним ще тривалий час. Всі інші так звалі "лідери" в т.ч і БЮТовський, ПР та інші, набрали у рот води і тихенько у своїх норах сидять. Жоден із них в порівнянні з Балогою нічого не вартий. Не явлюячись прихильником Б, мені прикро усвідомлювати, що сьогоднішні Закарпатські керівники ПР,БЮТ, НІКОЛИ не зможуть на рівних конкурувати з БАЛОГОЮ. Тому, що ВОНИ закрились у своїх норках і тремтять за свій нікчемний бізнес.Інші питання їх не цікавлять. Це прикрий факт.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аналітик
    23.01.08 (08:35)они все уже внесені в списки люстрации. Гражданства Подкарпатской Руси им не видать(и их роднім и близким).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Прив"зка проблематики русинів до окремих людей не зовсім правильна. Чути тих, хто має можливість голосно говорити. Русинів із гірських сіл не хоче чути ніхто. Вважаю, що виразником інтересів русинів має бути обраний ними Сойм. Тільки тоді заткнемо пасть приблудам, не допустимо нового Косова, де прабатьківщину корінного народу захоплюють пришельці.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Tut volyu iznasilujut***I dusu oskorbjat. *** Tut ne pozsalejut-propustyat cserez ryad...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вот мы и пришли к консенсусу. И власти на местах и "политические русины" констатируют, что "русинский вопрос" востребован временем, объективно существует и поставлен на повестку дня. Естественно, каждая из сторон по своему видит реальность, но тем не менее на простой, правильно поставленный вопрос все ожидают честный, компетентный, разумный и внятный ответ. Желательно цивилизованный.
    Для властей "науковці", привыкшие только обличать, ниспровергать "продажную сущность русинства" и погружаться в историю и ее "помаранчевую" трактовку, увы, не помощники.
    Влада на местах, по выработанной привычке ждет указаний из центра. Но метрополия по уши ( а местами и выше макушки) в своих проблемах. Операционная система выдает сообщение: нет связи с базой...
    А тем временем, отсутствие внятного ответа может стать роковым. Затягивание решения в надежде на "авось", само рассосется, создает еще большую проблему...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ответ один:"Реализация результатов референдума 1991 года под международным контролем России и ЕС без украины". Разве еще есть какие то варианты?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Rusinan nenuzsen cary,rusinam nenuzsen "hetyman",rusinam nenuzsen "knut"...!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Постійне посилання: http://www.pravda.com.ua/news/2008/1/22/70180.htm

    Aрхіважливий регіоналізм
    22.01.2008___ Володимир Кучер, для УП
    Важко перебільшити, кажучи, наскільки назріла необхідність адміністративно-територіальної реформи в Україні. Певно, що кожний з українських регіонів має свої особливості розвитку в різноманітних сферах.
    То чи не дати їм можливість самим вирішувати, що для них важливе, а що другорядне?
    Проте, це стане можливим тільки після якісної адміністративної реформи в країні. І навіть не обов'язково наново ділити територію – вистачить всього лиш дати областям більші права і відповідні фінансові ресурси.
    А оскільки цього на сьогодні нема, то виникає багато запитань, дискусій, випадів незадоволення чи навіть відповідних дій.
    Деякі еліти чи регіональна влада в різноманітний спосіб вдаються до захисту інтересів своїх регіонів, в чому, безсумнівно, найбільше просунулися донецькі. Ба, більше – приймаються рішучі кроки: то на одному кінці держави проводять сумнозвісні з'їзди в Сєвєродонецьку, то на другому поговорюють про галицький автономізм чи навіть "Nezaležnu Respubliku Halyčynu".
    А все через відсутність відповідної регіональної політики влади.
    Такого роду протестні акції і рухи були в свій час по всій Європі, але з ними вдалось покінчити завдяки професійній регіональній політиці як влад окремих країн, так і Європейського Союзу загалом.
    До прикладу, звернемо на хвильку погляд в недалеку історію Франції. Шістдесяті роки. Активізовуються виступи проти централізму держави, адже дуже сильними зостаються відмінності в регіонах, в багатьох з яких замість французької лунала своя регіональна мова – як то у бретонців, ельзасців, фламандців, басків, провансальців тощо.
    У 1967 році ліві і праві партії в Франції вимагають запровадження регіональних асамблей, регіональних виконавчих влад і навіть регіонального громадянства! В маніфесті одного з рухів 1967 року читаємо: "Ми проголошуємо створення регіональних Французьких Держав. Ці держави матимуть виконавчу, законодавчу та юридичну гілки влади, схожі на ті, що існують наприклад у Сполучених Штатах Америки. Регіональні влади віддаватимуть частку своєї самостійності федеральній Французькій Владі…У об'єднаній Європі представництво французького народу забезпечуватиме федеральна Французька влада. Серед найнебезпечніших злочинів паризьких бюрократів та технократів і серед найважливіших наслідків надмірної експлуатації провінції паризьким центром прослідковується все помітніша відсталість у розвитку великих регіонів Франції. Нація повинна відшкодувати збитки".
    Наслідки ви певно пам'ятаєте, рік по тому "сильна рука Франції" - де Голь змушений був піти у відставку, а централізм Франції виглядає на сьогодні вже не так грізно.

    Ще у 1972 році там було утворено регіони, а регіональні ради стають офіційними державними органами. Від 1982 року ці регіони перетворилися на одиниці децентралізованого державного управління з виборною радою, а їхня головна юрисдикція поширюється на планування економічного розвитку i втілення цих планів, культурні заклади та сферу відпочинку, туризм тощо.
    Після приходу до влади соціалістичного уряду, починаючи з 1982 року, проведено низку адміністративних реформ. Новий уряд взявся покласти кінець "якобiнськiй централізованій державі" і після реформ децентралізовані рiвнi управління здобули більшу автономію i стали більш відповідальними за свої дії.
    Отож, у випадку Франції все зіграло – тут і регіони активно виступили за збільшення своїх прав, і влада адекватно відреагувала на це.
    Оскільки подібні до французького рухи тоді були не рідкістю в Європі, то незабаром вже ціла Європейська Спільнота починає працювати на виправлення ситуації.
    Тонко відчуваючи потреби регіонів, вже у 1968 році в рамках Європейської Комісії було утворено Генеральну дирекцію регіональної політики, перші фінансові ресурси на яку були призначені вже від 1972 року. У 1975 році було створено навіть спеціальний Європейський Фонд Регіонального Розвитку, який розподіляв кошти на цілі регі

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан "ученый", похоже, даже не знает, что имя Духновича - Александер, но уж никак не Олександр. Или он и Буша именует панибратски "Юрко"? Скорее всего нет, так как там он побаивается до запаха в штанах. Да и не заплатят за такую подмену имен.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Стривайте гуцули не ковріжтеся так сильно.Вас ніколи не цікавило питання,що окрім вас тут мешкають ще люди,з якими ви ніколи не рахувались.Тож знайте що тут є щей Русини і яких богато,і вони на своїй рідній землі,супрти вас.С чим і вітаемо.)))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    таку маву дяку дати атсякому аффтару по пыску...шо казати