ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатская гвардия Белоконя возвращается в милицию (ФОТО)

    26 апреля 2024 пятница
    58 переглядів
    Василий Варцаба (слева) и Виктор Русин (справа). Фото из архива UA- Reporter.com

    Как сообщил корреспонденту UA-Reporter.com источник в закарпатском областном управлении МВД, в понедельник, 22 марта, следует ожидать назначения экс- руководителей милиции Закарпатья, генерала Василия Варцабы и полковника Виктора Русина, на руководящие должности в МВД.



    По информации источника Василий Варцаба будетназначен на должность начальника управления МВД Ивано-Франковской области, а Виктор Русин будет руководить УМВД в Закарпатской области.


    Оба закарпатских милиционера за пять лет "оранжевой" власти, без преувеличения, пережили трагические годы - политическое и уголовное преследование, тюрьмы и угрозы расправы над родными и близкими людьми, необходимость скрываться за границей.


    Экс-начальник закарпатского управления милиции Василий Варцаба был обьявлен в розыск и вынужден был несколько лет скрываться от политических репрессий и в связи с угрозой его жизни в России.


    А бывший первый заместитель начальника УМВД Украины в Закарпатской области Виктор Русин по грубо сфабрикованному делу был арестован 28 сентября 2005 года и полгода содержался под стражей в следственном изоляторе.

    Почти через пять лет (!), 16 марта 2010 года, Мукачевский горрайонный суд закончил рассмотрение уголовного дела, возбужденного против экс-первого заместителя начальника милиции Закарпатской области полковника Виктора Русина и принял окончательный вердикт - в действиях Русина не было состава преступления!

    UA-Reporter.com еще вернется к освещению этой темы....

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Иван111

    Комментарий: 

    а якы вилли мают а бед. граждане вымирают оптом. новое власть долго не буде.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Старому оперу!Вже давно помаранчові менти іздять на мерсах по 200 тис.дол.Що говорити коли депутати міськоі ради Ужгорода пересіли на мерси талексуси за такоюж ціною.де взяли гроші Цирік,Майерчик,Феер,Мартин В.,Харевич, та інші. навідь в кабміні службовці таких машин не мають.Палич!розберись з корупціонерами.

    Аватар пользователя перец

    Комментарий: 

    все старое возр. януковичу конец.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "В період «помаранчевої» революції наприкінці листопада 2004 року великопосадовці правоохоронних структур регіону, а саме: начальник Ужгородського відділу УБОЗ УМВС у Закарпатській області підполковник міліції Олаг Степан, начальник економічного відділу УБОЗ УМВС у Закарпатській області підполковник міліції Русий Анатолій, оперуповноважений міжнародного відділу УБОЗ УМВС у Закарпатській області майор міліції Гичка Михайло, начальник "бандитського" відділу УБОЗ УМВС у Закарпатській області підполковник міліції Гелетей Володимир, та в подальшому до яких приєднались оперативні працівники УКР - заступник Рахівський Юрій, оперуповноважені Машіка Едуард, Поляк Володимир, Поштак Василь, Повханич Іван, Панько Іван, Немеш Іван - на протязі декількох днів проводили з особовим складом УМВС та УБОЗ бесіди, які носили провокаційний характер, нібито на території та в приміщеннях стадіону «Авангард» знаходяться озброєні злочинці, які займаються побиттям людей та дітей, які, в свою чергу, бажають висловити свою політичну думку на мітингах. Навіть при тому вказували, що вчора побили їхніх дітей (наводили фіктивні дані та показували змонтовані зйомки). Після проведення таких провокаційних бесід дані особи вирішили зібратись в кабінеті начальника штабу УБОЗ для подальшого обговорення дій по захопленню нібито озброєних злочинців. При чому ними було стягнуто особовий склад УБОЗ та УКР, і до них приєднався заступник відділу ВБ (внутрішньої безпеки) УМВС Дешко Ю. Коли в кабінеті стало замало місця вони спустились в актовий зал УБОЗ, в якому Гичка М. виламав двері, та зібрали майже весь оперативний склад працівників УБОЗ та декілька працівників УКР. Після чого оперативникам були роздані вказівки, як діяти при захоплені злочинців, при цьому оперативні працівники озброєні не були, а вищевказані керівники, як виявилося в подальшому, в автомобілях та при собі мали гладкоствольні рушниці та спецзасоби зі стрільби гумовими кулями. Чому так? Тому, що це була заздалегідь спланована даними особами акція.

    Після захоплення осіб на стадіоні «Авангарді», було затримано багато осіб та вилучено багато автомобілів. Всіх затриманих осіб наступного дня відпустили. Чому так ? А тому, що відпустили цих осіб за хабарі (500 дол.-2 тис. доларів США за особу). В оглянутих автомобілях наступного дня на майданчику в УДАІ було знайдено зброю та боєприпаси. Як вони туди потрапили, можна здогадатись... Всі авто віддали власникам за хабарі (3-5 тис. доларів США за вилучене авто) а в ніч перед оглядом Гичка М., Рахівський Ю., Машіка Е., Поляк В., Поштак В., Повханич І., Панько І., Немеш І. шукали та скуповували в криміногеннного елемента області зброю та вибухівку яку в подальшому і підкинули.

    …Після даного розвитку подій вищевказані особи до заслуховування, яке проводив начальник УМВС Варцаба В. в адмінбудівлі УБОЗ, залучили народного депутата Балогу В. Після чого «ошукуними» та обманутими справжніми чесними оперативними працівниками тих же служб було виявлено та встановлено слідуюче. Балога В. заплатив за захоплення нібито озброєних злочинців на стадіоні «Авангард» керівникам цієї акції Рахівському Ю., Олагу С., Гичці М., Гелетею В., Дешко Ю. та Машіці Е., 300 тис. доларів США (за нашими даними – 400 тисяч,-Б.Г.) з умовою, що ті поділяться цією сумою з усіма іншими, які брали участь у акції. Хоча останні (керівники,-Б.Г.) ці гроші «закрисили», що, мабуть, їх погубило і губить в майбутньому. Між даними особами які вже фінансово збагатіли, розпочалась гонитва за вищими посадами в УМВС. В подальшому вияснилось, що Ю.Рахівським керував його знайомий народний депутат України від Соціалістичної партії, теперішній заступник голови Держкомлісгоспу Пристая О.Д., який і допоміг йому (Рахівському) зайняти посаду начальника ГУМВС області. Гелетейом В. керував його брат Гелетей В. та його друзі, брати Балоги, які згодом допомогли йому стати заступником начальника УБОЗ та УСБУ області. Олагом С. керував його тесть, теперішній голова Ужгородської РДА А.Колібаба, який разом з Балогою І. допоміг йому стати начальником В.Березнянського РВ УМВС. Гичкою М. та Дешко Ю. керували також Балога В. та його брат Балога Іван, так як останні (Дешко і Гичка,-Б.Г.) декілька років забезпечували контрабандне перевезення для ТОВ «Барва» м’ясної продукції вантажівками через митний пост «Чоп» та «Ужгород».

    Допоміг Гичці М. стати заступником начальника Хустського МРВ та заступником, а в подальшому - начальником Управління податкової міліції області його товариш - заступник губернатора Балога І., який в подальшому став його кумом. Далі Рахівський Ю. призначив Машіку Е. начальником УКР області, Полякка В. та Повханича І. його заступниками. Поштака В. пизначив начальником відділу торгівлі людьми та проституцією. А ошуканих Русого А., Панько І. та Немеша І. було відправлено на «заслужену» пенсію в зовсім не пенсійному віці, хоча дані особи є справжніми професіоналами своєї справи, але є занадто «цікавими» та розумними. Дані справи розслідувались під чітким керівництвом та особою, яка давала інтерв’ю в засобах масової інформації про захоплення озброєних злочинців на стадіоні «Авангард». Цією особою був заступник начальника Слідчого Управління УМВС Піняшко М., який всі справи порушував, розслідував та в подальшому закривав, за що він і зайняв посаду заступника начальника Закарпатського УМВС по слідству".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Читаючи вашу версію тих подій на "Авангарді" зразу ж кидається в очі не знання теми, але дике бажання стати крутим експертом тих подій, а можливо і чисто замовний характер вашої статті. Якщо прочитати це все що ви написали то складається враження що це "бред сумашедшего" в моменти загострення. Одне правда - події розгортались на "авангарді" все інше чиста маячня і ваші фантазії. Побажання вам- перед тим як писати треба вивчити предмет.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ВОРЫ, БАНДИТЫ,КИДАЛЫ,РАЗВОДИЛЫ,ТВАРИ,БАЛОГАНЫ,ВЗЯТОЧНИКИ,УБИЙЦЫ,ШАКАЛЫ,ИУДЫ-ЗАКОН ИДЁТ ,ОТВЕЧАТЬ БУДЕТ КАЖДЫЙ ЗА ГРАБЁЖ Закарпатья ! ЗАКОН — общепринятая нравственная норма, обязательная для исполнения!!! ЯСНО ВАМ - БАЛОГОВСКИЕ беспредельщики 2005 года !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Виктор Павлович,профессионал в своем деле,ему нет равных,если человеку дано от Бога быть руководителем,то не имеет значения сколько прошло лет,он все-равно все сделает на высшем уровне,ну а тем крысам,которые благополучно жили 5 лет,за счет страданий других все вернется!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Колишній начальник УМВС в Закарпатській області В.Варцаба по виходу на пенсію отримав допомогу в розмірі 120 000 гривень. А його заступник, перший спеціаліст по „доїнню” закарпатських водіїв - 75 000 гривень.
    Тепер стосовно пенсій. У В.Варцаби, який був головою закарпатського міліцейського спрута і прикривав з боку міліції усі бандитські дії свого шефа, вже колишнього голови Закарпатської ОДА Івана Різака, вона є таки „скромною” і складає 5000 гривень.
    Наш «почесний» агрегат машинного „доїння” доярів, корівок, теляток та биків отримав пенсію майже в 2700 гривень. Чому „почесний”? Бо отримав заднім числом звання „Почесного автомобіліста України”. Шкода, що немає в державі почесного перевертня МВС, адже два перших претендента від Закарпаття вже є.
    Є перший перевертень від МВС і в державі. Ним став колишній міністр МВС пан Білоконь, якому призначено пенсію в 15000 гривень. Коментарі, як кажуть, зайві.
    У вас, читачів, рядових міліціонерів та офіцерів, логічно виникне запитання: як могли відбутися такі фантастичні нарахування? Доречне запитання, адже за реальними умовами фінансування УМВС це практично неможливо. Але, як кажуть, чого не зробиш для «в дошку” своїх.
    „Мы звонкое эхо друг друга…»
    Пояснюємо. Такі розмірі пенсій цих перевертнів від МВС склалися внаслідок нарахування їм: по-перше, підвищених премій. Дійсно вони старалися для першого перевертня держави Л.Кучми як могли. Аж з шкури лізли, щоб відзначитися. З успіхом почали на мукачівських виборах, за фальсифікацію яких було виділено один мільйон доларів США. Зрозуміло, що вони їх, В.Варцаба разом із В. Русином, з успіхом „крисанули”, „кинувши” тим самим мукачівське керівництво РВ УМВС в особах Корнеєва, Дернового тощо. До речі, проти цього панства за фактом вимагання хабарів вже порушені кримінальні справи. Як нам відомо, вони терміново „захворіли” і тепер на лікарняних. Нині лікуються у Вінниці. Подейкують, що з місць лікування (а поки не позбавлення волі) вони починають писати чернетки явок з повинною, в яких розповідають дивні речі про погрози, тиск на них В.Варцаби та В.Русина, примушування до злочинних дій тощо. До цієї теми ми в майбутньому ще повернемося; по-друге, стосовно президентських надбавок вже додати нічого. Пахан Л. Кучма знає, кому добавляє. Сподіваємося, що це врахує в майбутньому реорганізований та очищений від усякої там наволочі Закарпатський суд. А тоді і він вам також додасть. А може щось і відніме... зрозуміло, що майно, якщо ви не доведете, що придбали його в поті чола, денно і нічно граючи в “Супер лото” чи таємно стоячи на паперті. На якій, це вже вам видніше; по-третє, з панського стола накинули їм і за особливі умови. Вражаюча надбавка. Нічого не скажеш. І до того ж доречна. Це ж як важко бути та працювати перевертнем серед нормальних працівників міліції, які роками не отримують подібних надбавок. Сюди, мабуть, треба віднести і тісну співпрацю з бандитами. Чого варті тільки щоденне спілкування з бандюгою «Чалим» чи, скажімо, обід із ним. Або сауна, де вони усі грають в карти. Класична гра в дурня для „класичних” пацанів. І грають не просто так, а на фофани, тобто лускани, чи то „щелбани”. Ви тільки на мить уявіть собі таку картину. «Чалий» б’є фофани начальнику УМВС. Потім їх отримують інші представники силових закарпатських структур. До речі, там і В.Лемак. Коротше всі. Є в цьому щось символічне... А на верхній лавиці сидить Іван Різак і щиро сміється, рясно сипле коментарями та компліментами. А наша безпека тільки харчить… Зрозуміло, від задоволення… адже відлуння по всій сауні. Майже як в тій москальскій пісні: „Мы звонкое эхо друг друга…»
    А далі Буковчаник стрибає у свою іномарку № 0010 МИ і їде за повіями до сутенерки Оксани, у якої для нашого зграї перевертнів завжди є дівчатка. А там вони вже починають грати в “бутилочку”, вирішують, хто платить за дівчат. Чим не шабаш перевертнів від життя?!
    Приємні спогади, чи не так, пане „Чалий”, в ніч на інавгурацію? Тепер все це ви можете побачити тільки уві сні. Не сумуйте. Згодом вашу скромну компанію скрасять колишні губернатори, генерали, міністри, чиновники ОДА. Будете і надалі... на нарах грати в карти, крутити пусту пляшку та вибирати собі „дівчинку”, чи то “півника”, це як вам буде зручніше. Так що часу у вас буде вдосталь. Пану „Чалому” світить довічне. А іншим як повезе. До речі, дівчатка від Оксани теж мають поділитися своїми спогадами, так що не дивуйтеся, якщо згодом будете читати їхні враження як на шпальтах газет, так і в журналах..
    Однак повернемося до наших пенсійних надбавок. Отже, усі кошти - з легкого розчерку пера нового начальника УМВС в Закарпатській області пана Прошковського, який знав про те, що В.Варцабі та Буковчанику “заначені” надбавки не належать та все ж таки закрив на це очі і підписав неіснуючі в природі розрахунки. Тобто сфальсифікував документи, за якими протягом усього року наші перевертні отримували всі надбавки.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    пани Варцаба та Баксовчаник написали рапорти на пенсію. На такий крок їх наштовхнули бурхливі події минулого року та чіткі тенденції нових кримінальних справ, які нині розслідує Львівська прокуратура стосовно «Чалого» та деяких інших, зокрема правоохоронних, фігурантів.
    Як наголосив у вузькому колі пан В.Варцаба, викладачем він все одно буде, хоч там у камері. Сперечатися не будемо, досвід він має великий, дійсно, є що передати «браткам» по боротьбі... за долар. У пана Бакса наміри далеко не наукові. Він не Варцаба, в нього, як кажуть, справжня шакаляча хватка. За свій “зелений” він б’ється до останнього, однак про це та інше трохи нижче.
    За час, що минув, надійшла нова інформація, яка стосується вже діяльності його „доярів” в окремих районах області, а саме тих, які межують з кордонами. Ця інформація стосується щоденних збирань данини з митних постів „Дзвінкове”, „Лужанка”, „Вілок”, „Чоп” тощо з осіб з числа громадян України, для яких єдиним засобом існування є солярка, яку вони перевозять у розшитих баках. Такса з водіїв стандартна - 1000 форинтів, тобто 4 долари за один прохід. За добу в ближній закордон проїжджає від 5 до 7 тисяч «соляровозів», от і рахуйте, що в день Бакс має прибуток майже в 25 000 доларів США. Це стосується своїх. Про „доїння” чужих, тобто іноземців, окрема мова.
    У своїх поборах іноземців пан Бакс став настільки відомим, що у порівнянні з ним гасне навіть минула слава великого грабіжника морських шляхів, пірата пана Моргана. Так от, захищаючи своїх громадян від рейдів українських шляхових піратів пана Бакса, радіо Угорщини майже кожного дня передає детальну інформацію, дослівно, про місце розташування «псів» Бакса. З цією метою кмітливі підприємці навіть налагодили випуск карт доріг кримінального Закарпаття, з позначками, де частіше за все в засідках ховаються, як вони пишуть, баксові «псяки». Там йдеться про те, як їх обминути, як з ними поводитись тощо.
    А ненажерливих «псів» у пана Бакса, яких він дресирує майже щодня, не багато не мало, а ціла відбірна рота - 100 чоловік (майже супер-вольєр. - Прим. Автора.). На добу в наряд заступає 50 чоловік. Кожен щодоби має принести в щелепах по 100 баксів. 5 000 доларів США для пана Бакса теж непогана „копійчина”. І саме тому, вже після того як він написав рапорт на пенсію, знаходячись у відпустці, він прийшов на нараду і продовжив чергове „доїння” своїх „доярів”. І це, до речі, йому вдалося досить непогано. Бакси поскидали йому, як має бути. Нічого не скажеш - відчувається тверда рука дресирувальника. До речі, пане дресирувальник, подавши рапорт на пенсію, ви б мали потроху віддати те, що за вами ще рахується. А це державне майно - службові машини вартістю майже в 130 000 доларів США. А саме: “Тойота - Лендкрузер” - 70 000 доларів США; “Тойота - Камрі” - 45 000 доларів США та “Шкода-Октавіа” - 20 000 доларів США, яку облюбувала ваша дружина. Будь ласка, вивезіть їх зі свого маєтку і передайте тим, кому воно більш потрібне, адже нинішнім пенсійним законодавством навіть за корупційні заслуги перед власним керівництвом та нашим “гарантом” такі пільги не передбачені.
    Тепер перейдемо до його київського шефа, для якого він пожалкував грошей під час відпочинку останнього в Шаяні.
    Доскакалася… коняка

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    що і треба було доказати. Варцаба давно уже їздить по Ужгороду як нівчому не бувало на дорогущому мерседес-бенс за 50 тисяч доллярів, вони ПОВЕРТАЮТЬСЯ. Закарпаття це януковичу не пробачить ніколи...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    люди добри, та тут не радуватися треба. тут треба тикати из закарпаття. вертаються само настоящи бандити, страшни люди. Варцаба, Русин, Чали, Лемак ... Ризак... це ужас шо зараз буде видбуватися, Вони будуть выдомщати всым на свити правдами и неправдами... це катастрофа, Януковичу Закарпаття таке не пробачить николи...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Людина 5 років не працювала. Як вона може керувати?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Віктор Палич! Подару нам рату.Ми його стукача пригріємо у зоні.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вітя постоянно боровся з бандітами і жулікамі, яких у нас у Закарпаттю много і пуд своїм крилом пригрів "чесних ментів"- оранжевих,які із перших днів свого командування , здали Віктора Павловича,Василя Миколайовича і других порядних людей. Але коли почали ділити власть,давитися, пересралися між собов. Коли почали командоваті,тупарі, то із нормальних менту нихтося не розумів шо тути дебіли хочуть. Віктор Павловіч !- женіть їх із УВД як псу, най ідуть у банкі охраннікамі, бо инде не валовшні.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Большое спасибо Андрею Андреевичу Стрижаку за помощь!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Придурки!Русин Вам вшитким скоро ге укаже ваше місце!вшиткі будете бабло йому носити помальі!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Найбільше збурював Балогу до знищення Русина пан Ратушняк. Майже всі ті сценарії провокацій проти Різака і подальше кримінальне переслідування его людей, в т.ч. і Русина були зрежисовані за безпосередньої участі Ратушняка.

    Згадаймо про ті події, як це починалося :

    "...Біля 11-ої години ранку на територію стадіону "Авангард" увірвались люди та спецпідрозділ у чорних масках і З ПІСТОЛЕТАМИ В РУКАХ. В цей час я знаходилась у кабінеті, на своєму робочому місці. І тут вривається працівник спецпідрозділу в чорній масці і З ВЕЛИКИМ ПІСТОЛЕТОМ. Зразу крикнув: "Лягайте! Якщо ні, то буду стріляти!" Я настільки перелякалася, що не могла навіть поворухнутися.

    Потім зайшов якийсь правоохоронець, який зразу звернувся до водія Володимира Паульо (президент футбольного клубу "Закарпаття" – Б.Г.) і сказав: "Що, на Чалого робиш? Де живеш? В Мукачеві?.."

    Витягнув водія на коридор і там ПОЧАВ ЙОГО БИТИ ТА ВИКРУЧУВАТИ РУКИ, приказуючи: "Давай ключі від машини!" Потім вони вивели водія на вулицю та кинули його на землю.

    Коли і я вийшла на вулицю, то побачила багато людей в цивільному та у чорних масках, ЯКИМИ КЕРУВАВ С. РАТУШНЯК. Вони відкрили автомобіль президента ОСК "Закарпаття", в якому РАТУШНЯК ТА ПРАЦІВНИКИ МІЛІЦІЇ ЗРОБИЛИ ОБШУК.

    Потім вони почали робити відкривати всі машини, які знаходились на стадіоні "Авангард", при цьому розбивали скло, виламували дверці, багажники і т.д. А пізніше почали вивозити ці машини на трейлері.

    Потім вони загнали мене в офіс і почали робити там обшук. Взяли двох понятих, написали акт. АЛЕ НІЧОГО НЕ ЗНАЙШЛИ..."

    (Зі свідчень співробітниці ФСК "Закарпаття")

    * * *

    Отже, виходить, що панове "народні вожді" не лише керували "чесними офіцерами" міліції, але й власноручно проводили самовільні і цілком незаконні обшуки. "Шмонали" чужі автівки, немов вправні грабіжники. Панове офіцери міліції! ЯКИЙ КОДЕКС ОФІЦЕРСЬКОЇ ЧЕСТІ, ЯКИЙ СТАТУТ І ЯКА ПРИСЯГА ЗОБОВ’ЯЗАЛИ ВАС ВИКОНУВАТИ ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ ЛЮДЕЙ, ТІСНО ПОВ’ЯЗАНИХ З КРИМІНАЛОМ? З ЯКОЇ ЦЕ ПОРИ ОФІЦЕРИ МІЛІЦІЇ ВИКОНУЮТЬ ВОЛЮ НЕ СВОЇХ КОМАНДИРІВ, А СУМНІВНИХ ПОЛІТИКІВ, СХОЖИХ НА "ПАХАНІВ" ЗЛОЧИННОГО СВІТУ?

    Пояснити подібне можна лише одним логічним поясненням: "пахани" кримінальних структур є водночас і "паханами" певної частки міліції. Те, що ретельно приховувалось роками, раптом вилізло, немов шило з мішка. ПРОВОЛЮЦІЯ!!!

    Але, можливо, перелякана дівчина помилилась? Можливо, то не Ратушняка вона бачила на чолі "штурмовиків" в чорних намордниках? Гаразд! Читаємо ще одне свідчення:

    * * *

    "...Водій розповів мені, що всім "процесом" керували С. Ратушняк і І. Токар (голова Мукачівської районної ради, брат і соратник покійного кримінального ватажка "Гєші"-Токаря — Б.Г.). Вони давали вказівки міліції, зламували двері у кабінеті та сейф, вилучали всі документи клуба. На багатьох машинах було вибито скло і виламано замки, а потім до них підкинули речі... Все це відбувалось цілком незаконно, без будь-яких дозволів на обшук, без санкцій та без понятих".

    (Зі свідчень співробітника ФСК "Закарпаття")