ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Твори, написані по-русинськи, читали учасники Першого конкурсу декламаторів ім.Олександра Духновича в Ужгороді

    22 мая 2024 среда
    62 переглядів

    У неділю в Ужгороді відбувся 1-й русинський конкурс декламаторського умільства ім.Олександра Духновича. До Русинського дому, що на Слов'янській набережній, з'їхалися кращі декламатори з 20 русинських недільних шкіл Закарпатської області, щоб продемонструвати вміння художнього читання творів рідною мовою.

    Втім, розпочали конкурс із покладання квітів до пам'ятника Будителю — видатному краянину, чиїм іменем названо конкурс.

    До складу журі ввійшли співачка Ольга Прокоп, поет Володимир Танчинець, голова шкільної ради русинських шкіл Василь Сарканич, письменниця Тамара Керча та вчителька недільної русинської школи з Перечина Анна Мегела. Юні читці обрали для виконання твори дев'яти авторів, написані русинською. Виходили на сцену в народному вбранні, з добрим настроєм та віддавали сцені всі свої вміння, набуті під орудою педагогів.

    Приємною несподіванкою стала театралізована постановка твору Духновича «Добродітель превншаєт багатство», яку зіграли на сцені учні Сасівської русинської недільної школи на чолі з Богданом Лакатошем.

    Після майже двогодинного творчого змагання журі довелося нелегко, адже довелося визначати кращих з-поміж багатьох достойних кандидатів. Врешті-решт, вибір зупинили на Анні Захарчук із Довгого Іршавського та Богдані Плоскіні з Сасівки Свалявського районів, яким присуджено два перших місця. Леся Чепа з Осою, що на Іршавщині, Євгенія Гебеш із Голубиного Свалявського району та Маріанна Попович із Мукачева за рішенням членів журі стали другими. Треті місця присудили Богдані Кирлик із Великого Березного, АлінГ Король із Перечина і Вікторії Гурняк із с.Грабівниця, що на Мукачівщині.

    Журі висловило вдячність досвідченій Марії Канайло із Воловця, яка майстерним читанням власних творів зі сцени провела своєрідний майстер-клас безпосередньо після завершення конкурсу. Бажання творити рідною мовою додав школярам і поет, автор двох збірок, виданих по-русинськи, Василь Матола.

    Василь БРАДУЛ.
    Євген ЖУПАН: "Любити свій край і шанувати національний корінь — хіба це сепаратизм?"
    Іван ПЕТРОВЦІЙ: Як попри невизнання, так і попри визнання — я Русин був, єсмь і буду!
    Закарпаття: "Русини" не історія, а сучасна реальність
    "Ми разом з українцями — державотворчий народ" — настоятель Ужгородського православного собору ім.Кирила і Мефодія русин о.Димитрій СИДОР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тиха вода греблі рве.І як би не хотілось "свідомим" але русини живуть,і будуть жити.