ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На переконання Мінприроди, ситуація з "Преміксом" потребує комплексного і скоординованого підходу

    03 мая 2024 пятница
    52 переглядів

    Питання поводження з сумішшю речовин «Премікс», завезеної з Угорщини протягом 2001-2003 рр. з порушенням законодавства України та міжнародного права, сьогодні знаходиться під постійним контролем Кабінету Міністрів України. Мінприроди, на яке покладено функцію здійснення екологічного контролю за станом довкілля, надає вирішенню проблеми з «Преміксом» надзвичайного значення.

    У 2006 році Мінприроди в рамках бюджетної програми «Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами» профінансовано на загальну суму 1 842,7 тис. грн комплекс робіт з контейнеризації суміші «Премікс» з метою її безпечного тимчасового зберігання.

    На сьогодні на території Закарпаття знаходиться 1453,46 тонн суміші речовин “Премікс”, з яких: 656 т – у залізничних вагонах; 460,66 т – контейнеризовано у металевих контейнерах; 336,8 т – у капітальному складському приміщенні. Це, у свою чергу, унеможливлює забруднення довкілля та доступ до речовин сторонніх осіб. Рішення про контейнеризацію було ухвалене на розширеному виїзному засіданні колегії Мінприроди у Закарпатській області 22 вересня 2006 р. Роботи були проведені на кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

    Органами Мінприроди здійснюється постійний моніторинг з контролю стану довкілля та здоров’я населення в місцях зберігання суміші «Премікс». За даними аналітичних досліджень, перевищення граничнодопустимих концентрацій свинцю, міді та цинку виявлено тільки в місцях безпосереднього складування «Преміксу». У пробах ґрунтів, відібраних в радіусі 50 метрів, та у підземному водоносному горизонті для вод господарсько-питного водопостачання забруднень не зафіксовано.

    З метою посилення екологічного інспектування транскордонних перевезень та запобігання у майбутньому ситуацій, подібних до випадку з «Преміксом», Мінприроди подало пропозиції щодо відновлення екологічного контролю легкового автотранспорту та вантажів у пунктах пропуску через державний кордон. На даний момент проект відповідної постанови Кабінету Міністрів України знаходиться на розгляді та погодженні із заінтересованими міністерствами та відомствами. Державною екологічною інспекцією з свого боку надане мотивоване обґрунтування щодо необхідності забезпечення постів екологічного контролю приладами аналітичного та радіаційного контролю. Державна митна служба України вже звернула увагу митних органів на необхідність посилення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства під час здійснення операцій транскордонного перевезення відходів і небезпечних хімічних речовин.

    Питання повернення суміші «Премікс» до Угорщини вирішується в рамках виконання плану заходів з реалізації домовленостей, досягнутих у ході офіційного візиту в Україну Міністра закордонних справ Угорської Республіки К.Гьонц (23-24 листопада 2006 року). А також в межах домовленостей, про які йшлося на зустрічі Міністра охорони навколишнього природного середовища України Василя Джарти з Міністром охорони навколишнього середовища й водного господарства Угорщини Міклошем Першані. Зустріч відбулася під час робочої поїздки Василя Джарти до Угорщини 15-17 лютого 2007 року.

    "Zakarpattya.net.ua" з посиланням на Міністерство охорони навколишнього природного середовища України
    Закарпаття з робочим візитом відвідав міністр МНС України Нестор Шуфрич (Розширено)
    Угорські "Премікси" поки що залишаються на Закарпатті. Чи назавжди?
    Україна веде перемовини про повернення в Угорщину хімічних відходів "Премікс", складованих на Закарпатті
    Закарпаття: Сумнозвісні угорські промислові відходи "Премікс" вивозять на утилізацію на Кіровоградщину

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору